LIVE

Κορωνοϊός

ΗΠΑ - Η πρώτη μέρα του Μπάιντεν στο γραφείο: «Ξηλώνει» τη θητεία Τραμπ με σειρά διαταγμάτων

bidenovaloffice

Αλλάζουν πλεύση οι ΗΠΑ στη διαχείριση του κορωνοϊού - Νέα μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο Τζο Μπάιντεν, με το που ορκίστηκε χθες νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, πήγε στον Λευκό Οίκο,  κάθησε στο Οβάλ γραφείο σήκωσε… μανίκια και έπιασε δουλειά με την υπογραφή των διαταγμάτων που ακυρώνουν την πολιτική Τραμπ.

Ο 46ος πρόεδρος της χώρας άρχισε να υλοποίει τις δεσμεύσεις του ξεκινώντας από την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, την επιστροφή της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Στη μάχη κατά της πανδημίας

Υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών εντολών και προεδρικών οδηγιών την Πέμπτη με στόχο την καταπολέμηση της χειρότερης κρίσης δημόσιας υγείας σε έναν αιώνα, συμπεριλαμβανομένων νέων απαιτήσεων για μάσκες σε αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία, ομοσπονδιακά κτίρια και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Την υποχρέωση καραντίνας για ταξιδιώτες μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δίνει παράταση στο μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Η ιστορία θα μετρήσει αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτό το έργο», δήλωσε από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Covid-19 ιατρικός σύμβουλος, να βρίσκονται στο πλευρό του.

Σε ένα έγγραφο 200 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Ανταπόκριση του Covid-19 και την Ετοιμότητα για της Πανδημία», η νέα κυβέρνηση περιγράφει το είδος της συγκεντρωτικής ομοσπονδιακής απόκρισης που οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από καιρό και ότι ο πρώην πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ αρνήθηκε.


Επιστροφή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Μπαιντεν ανέτρεψε τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Αποφάσισε μάλιστα ότι τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος.
Ο Φάουτσι, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Μπάιντεν για την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος θα εκδώσει μια οδηγία την Πέμπτη, η οποία θα δείχνει την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο COVAX Facility, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ταχεία και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19 για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.


Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.
«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.
Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL. Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018• ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασία, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους.

Για το συγκεκριμένο θέμα θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, καταργεί το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες και διάταγμα με το οποίο τερματίστηκε η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Επίσης θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση των περίπου 700.000 «Ονειροπόλων», των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και οι οποίοι ζουν έκτοτε εκεί.

Οβάλ γραφείο

Ο Μπάιντεν φάνηκε να εξοικειώνεται κατευθείαν με το νέο του γραφείο, πράγμα φυσικό εξάλλου, αφού ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την οκταετία 2009-2017 μπαινόβγαινε συχνά στην συγκεκριμένη αίθουσα. Ωστόσο ο νέος του ρόλος, εκτός από πλήθος καθήκοντα και ευθύνες φέρνει και προνόμια, όπως η δυνατότητα να προσαρμόσει τη διακόσμηση αυτού του ιστορικού χώρου όπως επιθυμεί ο ίδιος, προκειμένου να αντανακλά τον χαρακτήρα, το γούστο και τις προτεραιότητές του.
Τι περιλαμβάνει όμως η νέα διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου, που υποδέχτηκε τον Τζο Μπάιντεν; Ένα βίντεο που δημοσιεύει το Associated Press δείχνει τις αλλαγές που μπορεί να μην έγιναν αντιληπτές από πολλούς εχθές, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες.

Όπως συνέβη σε κάθε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία ων ΗΠΑ, ο Μπάιντεν έβαλε τις προσωπικές του πινελιές στον κύριο εργασιακό του χώρο. Το ίδιο εξάλλου είχαν κάνει και όλοι οι προκάτοχοί του. Στο νέο Οβάλ Γραφείο σημαντική θέση κατέχουν τρυφερές οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα πρώην προέδρων αλλά και γλυπτά σημαντικών προσωπικοτήτων του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Μέσα στο Οβάλ Γραφείο - Οι αλλαγές


Δύο από τις προτομές που εμφανίζονται στο βίντεο ανήκουν στον ηγέτη του προαναφερόμενου κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, και στη Ρόζα Πάρκς. Επίσης διακρίνονται τουλάχιστον δύο ακόμη προτομές: Η μία απεικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και η άλλη τον πρώην πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Ο Τρούμαν ήταν ο 33ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από το 1945 έως το 1953 και, όπως ο Μπάιντεν, είχε υπηρετήσει προηγουμένως την χώρα του ως αντιπρόεδρος (της κυβέρνησης Ρούζβελτ). Όπως φαίνεται είναι ένα πρόσωπο που θαυμάζει ιδιαίτερα ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ανάμεσα στις οικογενειακές φωτογραφίες του Μπάιντεν βρίσκουμε ακόμη μία προτομή: Απεικονίζει τον Σέζαρ Τσάβεζ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στη Λατινική Αμερική.

Πάνω από το τζάκι βλέπουμε πορτραίτα πρώην προέδρων και εθνοπατέρων των ΗΠΑ. Σε μια βιβλιοθήκη είναι τοποθετημένο ένα σεληνιακό πέτρωμα, υπενθύμιση ίσως για τα επιτεύγματα των προηγούμενων γενεών, και κοντά του βρίσκεται ένα πορτραίτο του Βενιαμίν Φρανκλίνου.


Η πρώτη του συνέντευξη Tύπου ως Πρόεδρος των ΗΠΑ


Δίνοντας μια γεύση των προτεραιοτήτων του, μετά την ενωτική ομιλία στην ορκωμοσία του και ύστερα από την υπογραφή δέκα προεδρικών διαταγμάτων, ο Τζο Μπάιντεν εστίασε, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου υπό την ιδιότητα του προέδρου, στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Καλώντας του Αμερικανούς να συμπεριφερθούν πατριωτικά, τηρώντας τα μέτρα, αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν προτού γίνουν καλύτερα», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αμερικής.

Υπογράμμισε  ότι ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ πιθανότατα να φτάσει τους 500.000 τον επόμενο μήνα, κρούοντας καμπανάκι για προσοχή.

«Θα το ξεπεράσουμε, θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε ακόμη ο Μπάιντεν.


Τόνισε, δε, ότι το σχέδιό του βασίζεται στην «επιστήμη, όχι την πολιτική», ασκώντας κριτική στον προκάτοχό του.

Με τον γνωστό τόνο που απέχει από την προκλητική διάθεση, που χαρακτήριζε τον Τραμπ, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο χάος που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λέγοντας πως αυτό δεν καταπολεμάται εν μία νυκτί, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, υπάρχει φως.

Μίλησε για τη σημασία της χρήσης μάσκας που θα σώσει πάνω από 50.000 ζωές εώς τον Απρίλιο, εάν τηρηθεί ευλαβικά το μέτρο, ενώ επανέλαβε πως θα κινήσει Γη και Ουρανό για να εμβολιαστούν περισσότεροι Αμερικανοί.

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε παράλληλα τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις επόμενες 100 ημέρες.

Προσέθεσε, δε, ότι όλοι οι αφιχθέντες στις ΗΠΑ θα πρέπει να μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας, ενώ θα πρέπει να ταξιδεύουν με αρνητικά τεστ.

Προτεραιότητά του χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων και την διενέργεια περισσότερων τεστ.

Αφήνοντας σαφή αιχμή για την πολιτική Τραμπ, τόνισε ο κόσμος θα ενημερώνεται από τους ειδήμονες για την κατάσταση, όχι από τον πρόεδρο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιαπωνία: Να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω κορωνοϊού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση

Άντονι Μπλίνκεν: «Η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντά στην Ανατολική Μεσόγειο»

Γαλλία: Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR όσοι έρχονται στη χώρα-Ποιοι εξαιρούνται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

KΡΑΤΑΩ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ !!!!

Θα τον δούμε και αυτόν όταν χρειαστεί ! Μέχρι τότε βάζω φίμωτρο στο βρωμοστομά μου !

Ο Μπάιντεν δεν ξέρει τι υπέγραψε. Ο καημένος έχει Αλτσχάιμερ.

Σοβαρά τώρα όμως, πέρα από την εμφανή εσωτερική παρακμή των ΗΠΑ, στο παγκόσμιο μέτωπο ξαναρχίζουν οι βομβαρδισμοί σκούρων ανθρώπων που είχαν διακοπεί επί Τραμπ, απλά τώρα θα γίνονται με σημαία ουράνιο τόξο και με αντωνυμίες ''αυτές/αυτούς'' για άτομα με πέος που θα μπαίνουν στις τουαλέτες της κόρης σας. Ο Τραμπ είχε σταματήσει τις εισβολές και είχε αποσύρει πολλά στρατεύματα, πράγμα ανεπίτρεπτο για το military-industrial complex που κυβερνά (κατά Άιζενχάουερ). ¨Οσο για τους εν Ελλάδι nevetrumpers, απλά γελάει ο κόσμος με τους Θύμιους που παθιάζονται με τις εκλογές του Άινταχο από την καφετέρια της Γλυφάδας. Ας ετοιμάζονται όμως, με την επόμενη εισβολή θα πλακώσουν πάλι μιλιούνια Νιγηριανών στην Αθήνα και θα δηλώνουν Ιρανοί πρόσφυγες. Και τα διαμερίσματα τελείωσαν, τώρα θα τους βάζουν μέσα στα σπίτια σας

Δημητρης

Μαλλον εσυ εχεις αλτσχαιμερ. Να σου θυμησω τον αγαπημενο σου Τραμπ που παρατησε συξυλους τους Κουρδους οταν πολεμουσανε διπλα διπλα; Ποτε δν σταματησε ο [...] να βομβαρδιζει "καφε ανθρωπους". Απλα κατι χαιβανια σαν εσενα καμαρωνουν τι καλος που ηταν ο καθυστερημενος. Τον εχεις ακουσει να μιλαει; Τον εχεις δει; Εχεις δει πως αντιμετωπιζει τους δημοσιογραφους; Η χαρα της δημοκρατιας.

Δημήτρη είσαι ετεροδημότης; Μένεις Μαρούσι και ψηφίζεις Μίτσιγκαν;

Χαλάρωσε με το Trump derangement syndrome και ψάξε Biden senior moments και Biden 11:00 am cap, στις 11:00 το πρωί τον μαζεύουνε γιατί τα χάνει. Πάτα έγκυρα σάιτ, όχι ψεκασμένα. Όσο για τους βομβαρδισμούς, ήδη πρώτη απόφαση, σταματάει η απόσυρση στρατευμάτων από τον Περσικό Κόλπο. Ετοίμασε δωμάτιο, έρχονται άλλα 2 εκατομμύρια μουσαφιραίοι. Κι όταν μπει στην Πόλη ο Μπαϊντενόπουλος, πιάσε τραπέζι στον Βόσπορο να πιούμε ρακή, μην ξεχαστείς.

Αρετούλα

Ο Μπάιντεν είναι ένας Νέος σε Ιδέες Πρόεδρος! Ο Μπάιντεν είναι η Αμερική του Κένεντι που θαυμάζαμε! Όχι σε διχασμούς και ρατσισμούς μέσα στις ΗΠΑ! Όχι σε Φασιστικές "ιδέες"! Το Αμερικάνικο ΧΑΜΟΓΕΛΟ επανήλθε!

@

Ρε αγυριγέ τόσο πολύ σου αρέσει αυτό το όνομα ή ήρθες σε επαφή με τη γυναίκα που κρύβεις μέσα σου?

Αρετουλα καλη

Γελαμε με τις αρλουμπες που γραφεις... Ελπιζω να μην ξυπνησεις ποτε απο το ονειρο αυτο

Δηλαδη

Εαν ενα αγορι νομιζει πως ειναι κοριτσι μπορει να αγωνιστει με αλλα κοριτσια στα αθληματα;;Οσοι ειστε υπερ του τρεξτε να κρυφτειτε

Κεντρώος (ούτε χιλιοστό δεξιά ή αριστερά)

Ολα όσα υπέγραψε είναι απολύτως λογικά και συμφωνώ 100% (ΞΥΔΙ προς όλους τους ακροδεξιούς ντενεκέδες που κραυγάζουν ανοησίες απο το qanon και λοιπούς βόθρους. Θα τα καταπιείτε όλα ενα προς ενα και δεν βγάλετε άχνα)

Και κυρίως οι τρανς με πέος στις τουαλέτες κοριτσιών

Κεντρώος λίγο αριστερότερα του ΚΚΕ είσαι.

Q

Μηπως μεσα σε αυτα τα διαταγματα ειναι και η αποκατασταση ολων των αγαλματων που ειχαν καταστρεψει οι BLM... κατοπιν παροτρυνσης του ιδιου του Μπαιντεν φυσικα? Εμενα μου αρεσε που ειχανε βγαλει τον Μπαιντεν σε εξωφυλλο να βαζει πισω στη θεση του το κεφαλι του αγαλματος της Ελευθεριας. Ποιος, ο ιστρουχτορας αυτων που τραβουσαν με μανια αλλα αγαλματα για να τα ξηλωσουν! Ενας Θεος ξερει δηλαδη πως την γλιτωσε και το αγαλμα της Ελευθεριας!

Γελοιος και αδυναμος

Ακομα και το γραφειο ειναι μικροτερο.2 μερες και δεν εχει απαντησει ουτε μια ερωτηση τα σχολια στο βιντεο του ειναι κλειστα και βγαζει τα dislikes..αποτυχια

Εξαρταται

Στο youtube του CNBC εχει 120489 likes και 39520 dislikes, στο δε youtube του People (δεν ξερω αν ειναι το γνωστο μαγκαζινο ή κατι αλλο), εχει 988 και 3476 αντιστοιχα. Προφανως και εξαρταται απ' το καναλι που παρακουλουθει κανεις, αναλογα με τις πολιτικες πεποιθησεις του. Η εκλογες παντως εδειξαν πως στο μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου ειναι δημοφιλεστερος του Τραμπ παντως και αυτο ειναι το μονο που μετραει στην τελικη.

Marco

Καταστρεψε τα συνορα (δεν ξερω γτ θεωρειται ταμπου να τα προφυλασσεις), αφηνει μουσουλμανους να μπαινουν, κανει εγκληματιες πολιτες. Τελειωσε η αμερικη.

Άμεση Δημοκρατία

Όλα τα προβλήματα μπορούν να λύνονται δημοκρατικά με δημοψηφίσματα όπως στην Ελβετία. Γιατί ορισμένοι δημοκρατικοί μπορεί να συμφωνούν με τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά να διαφωνούν με τα μεταναστευτικά κ.λ. Δεν έχει τις σωστές λύσεις πάντα ένα κόμμα.

gdpol

Για το μεταναστευτικό, όταν ο Αλέξης με την Τασία έλεγαν ανοίξαμε και σας περιμένουμε δεν σας άρεσε και τόσο. Τον Αμερικανό γιατί να του αρέσει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης