Τουρκία: «Τελεσίγραφο» Γενί Σαφάκ για αφοπλισμό των ελληνικών νησιών

simaia12

Συνεχίζει να «καλλιεργεί» κλίμα η Τουρκία ακόμη και για στρατιωτική παρέμβαση

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει κάνει «σημαία» το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου Πελάγους από την Ελλάδα, θεωρώντας την παράνομη και πως παραβαίνει τις συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947).

Δεν μένει όμως μόνο στις φραστικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατά της χώρας μας, που επισήμως έχει απαντήσει πολλές φορές έως σήμερα για τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά μέσω ελεγχόμενων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, η Άγκυρα δημιουργεί μεθοδικά «κλίμα» στην τουρκική κοινή γνώμη ακόμη και για στρατιωτική παρέμβαση, προκειμένου ν’ αφοπλιστούν τα ελληνικά νησιά.

Μέσα από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, η Τουρκία δεν παρουσιάζεται πλέον ως χώρα που αδικήθηκε το 1923 και 1947 με την απόδοση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων αντίστοιχα στην Ελλάδα, αλλά πως σήμερα κινδυνεύει από το «μπαράζ» στρατιωτικοποίησης τους από τη χώρα μας, χωρίς βέβαια ν’ αναφέρουν και να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που θεωρείται «λαγός» της κυβέρνησης Ερντογάν και κύριος προωθητής των fake news που υποδεικνύει η Άγκυρα, συνεχίζει να προβάλλει δηλώσεις Τούρκων «ειδικών» για το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, που φτάνουν προκλητικά στο σημείο να απειλούν τη χώρα μας ακόμη και με στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να επανέλθει η υπτιθέμενη «νομιμότητα».

PHOTO1


Σε σημερινό δημοσίευμα, με τίτλο: «Εξοπλισμένα νησιά: η Τουρκία μπορεί να ορίσει χρονικό διάστημα. Αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα τότε γεννιέται το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας» η Γενί Σαφάκ, επανέρχεται στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» και πως θα πρέπει να είναι αφοπλισμένα.

resized_b0984-d7a6f19dkitasahanligimap06


«Οι τελευταίες στρατιωτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσαν πάλι Στην επικαιρότητα το θέμα των νησιών που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα από το 1960 και εντεύθεν. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο νησιά με στρατιωτικό status το οποίο θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημενα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας»
αναφέρει το δημοσίευμα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την άποψη Τούρκου καθηγητή διεθνούς δικαίου, ο οποίος δηλώνει πως εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει στον αφοπλισμό των νησιών η Τουρκία έχει δικαίωμα «αυτοάμυνας», ακόμη και με στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας μας.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Σελαμί Κουραν δηλώνει πως η Τουρκία σε αυτό το θέμα μπορεί να κάνει κάποια βήματα και λέει: «για τον αφοπλισμό αυτών των νησιών πρέπει να δοθεί επίσημα μία διορία. Τη διορία αυτή την καθορίζει το κράτος. Αν παρά την επίδοση της διορίας δεν υπάρξει η Ελλάδα δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επιστροφή στο αποστρατικοποιημενο status, τότε η Τουρκία στο πλαίσιο του άρθρου 51 του χάρτη των Ηνωμένων εθνών, μπορεί να θεσει στην επικαιρότητα το θέμα του νόμιμου δικαιώματος άμυνας λόγω απευθείας απειλής την ασφάλεια της» γράφει η Γενί Σαφάκ.

Η ελληνική θέση και απάντηση

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητά, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

Πέραν δε της απειλής πολέμου, η Τουρκία:

• Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.

• Παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.

• Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.

Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.

Ειδήσεις σήμερα

Οι άνδρες το «ανίσχυρο» φύλο στους διασωληνωμένους ασθενείς

Σφραγίζεται το «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» - Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία συνεχίσει θα πληρώσει οικονομικό τίμημα

Μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική: Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις - Έρευνες για εμπρησμούς σε Κερατέα και Λαυρεωτική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Σκοτωσατε κοπριτες

Τους κατοίκους της κωνσταντινουπολης .Πόσοι έμειναν εκεί και πόσοι εδώ από το 1922?

Η Ελλάς είναι ακριβώς αυτό που δείχνει η κεντρική σας φωτογραφία

Μια ξεσκισμένη χώρα.

Το τελεσίγραφο

μου έπεσε απ τα χέρια!!!! όχι δε γίνεται.. Δεν είειειειναι δυνατοοον! Βεβαίως και έχει στρατότεδα απέναντι η Τουρκία. Και τη στρατια του αιγαίου, και το αποβατικό σώμα...

Αρης δηλωσιας

για οπα ρε παιδια,για πειτε κ σε μας που δε ξέρουμε...η τουρκια στα παράλια εχει στρατόπεδα??

1831

Ναι,στη Σμύρνη έχει ναυτική βάση κ στρατό,τη λεγόμενη "στρατιά του Αιγαίου" που τη δημιούργησαν μετά την εισβολή στη Κύπρο το 74'.Επίσης η τουρκια είναι η χώρα με τα περισσότερα αποβατικά στον κοσμο.Σου λεει κατι αυτο;

Δήμος

ναι παντού κ πολλά κ πλήρως εξοπλισμένα.

ZZ

Μέσα στο βρακι μου όπου γουστάρω έχω την π,υ,σα μου παρκαρισμένη .

Yiannis

Αλλάξτε Φωτογραφία στο Άρθρο. Η σημαία μας δεν είναι κουρελού.

11

Όπου σας βολεύει επικαλείστε τις συνθήκες, αλλά εκεί που δεν σας βολεύει τις ξεχνάτε. ΜΟΓΓΟΛΟΙ

Η Τουρκια ζητα αποστρατικοποιηση

των ελληνικων νησιων! Με ποιο δικαιωμα? Ο στρατος ειναι στα νησια για αμυνα και οχι για επιθεση! Η Ελλαδα εχοντας την τουρκια ως μονιμη απειλη για τα νησια της και την ακεραιοτητα της οφειλει να εχει τα νησια της σαν αστακους για να τα προστατεψει αν χρειαστει. Δυστυχως ομως το ελεεινο πολιτικο συστημα εχει κανει την Ελλαδα νταντα του ισλαμ και δινει δικαιωματα στους τουρκους να λενε και να κανουν οτι τους κατεβει.

pastitsios

ρε παιδια μην ασχολειστε μια εφημεριδα με 5 χιλ πωλησεισ ειναι μην σας δουλευουν σαν να γραφη η αυγη των κουμουνιστων εδω πιοσ δινει σημασια

Τι διαβάζουμε....

Μόνο στην Τουρκία η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα μέσω των ΜΜΕ. Σε καμία άλλη χώρα. Στην Ελλάδα πχ τα μέσα είναι ανεξάρτητα...

X

Θά στείλουν ντρόουν που θα τα πιλοτάρουν γενναίοι Τούρκοι στρατιώτες από χιλιόμετρα μακριά.Επισης θα στείλουν μισθοφόρους ισλαμιστές που θα τους πληρώσει το Κατάρ.Τα νησιά καλά θα είναι να αφοπλιστουν και όταν κάνουν την απόβαση η Π.Α. να έχει μορατόριουμ πτήσεων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης