UNICEF κατά ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον απέλασε πάνω από 1.000 παιδιά μεταναστών εν μέσω πανδημίας

UNICEF κατά ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον απέλασε πάνω από 1.000 παιδιά μεταναστών εν μέσω πανδημίας

Οι διακρίσεις εις βάρος των ασυνόδευτων παιδιών έχουν επιδεινωθεί – Αυξημένοι οι κίνδυνοι προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ

unicef_sign
Στην επαναπροώθηση τουλάχιστον 1.000 ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ από τις αρχές Μαρτίου, επισημαίνει η UNICEF, προειδοποιώντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει τους κινδύνους για βία και διακρίσεις.

Ανάλογες πρακτικές χρησιμοποίησε και το Μεξικό, που επαναπροώθησε τουλάχιστον 447 παιδιά μεταναστών στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα παιδιά που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό αντιμετώπισαν πρόσθετους κινδύνους για την προστασίας τους, λόγω της καχυποψίας ότι έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Διακρίσεις και επιθέσεις εις βάρος των παιδιών

«Η COVID-19 επιδεινώνει μια κακή κατάσταση. Οι διακρίσεις και οι επιθέσεις προστίθενται τώρα σε υπάρχουσες απειλές, όπως η βία των συμμοριών που οδήγησε αυτά τα παιδιά να φύγουν από την αρχή», τονίζει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φόρε.

«Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά που έχουν επιστρέψει πλέον διατρέχουν διπλό κίνδυνο και ακόμη μπορεί να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι όταν έφυγαν από τις κοινότητές τους», αναφέρει η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Οι αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ που ασχολούνται με την ασφάλεια και την επιτήρηση των συνόρων, όπως και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού δεν θέλησαν να απαντήσουν άμεσα στα σχόλια αυτά.

Απειλές και βία κατά μεταναστών που επέστρεψαν

Κλείσιμο
Η UNICEF υπογραμμίζει πως καταβάλλει προσπάθειες σε ολόκληρη την περιοχή για να στηρίξει τα ήδη επιβαρυμένα εθνικά συστήματα προστασίας για τα παιδιά. Όπως τονίζει η UNICEF, υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένες κοινότητες στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα απαγορεύουν την είσοδο σε μετανάστες που επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, απειλώντας τους με βία.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι πόλεις των αυτοχθόνων Μάγια στη Γουατεμάλα απειλούν να πυρπολήσουν τα σπίτια ορισμένων μεταναστών που επέστρεψαν, ή ακόμη και να τους λιντσάρουν, καθώς περισσότεροι από 100 απελαθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει από τον Μάρτιο να εφαρμόζουν κανόνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό, επιτρέποντας στις αρχές να απελαύνουν με ταχείς ρυθμούς τους μετανάστες που συνελήφθησαν στα σύνορα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 900 ασυνόδευτα παιδιά απελάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με βάση αυτούς τους κανόνες.

Οι αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι θα εξετάσουν για την COVID-19 κάποιους από τους μετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση προτού τους απελάσουν.


Ειδήσεις σήμερα:

«Πνίγηκαν» στη βροχή Νέα Μουδανιά και Κασσάνδρα στη Χαλκιδική - Δείτε φωτογραφίες

Mαρκ Ζάκερμπεργκ: Θα εξαφανίσουμε από το Facebook τα fake news για τον κορωνοϊό

Εφιαλτική αύξηση 21,73% της ανεργίας τον Απρίλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης