Κορωνοϊός - Ισπανία: Θα φέρει η πανδημία το τέλος των ταυρομάχων;

Κορωνοϊός - Ισπανία: Θα φέρει η πανδημία το τέλος των ταυρομάχων;

O κορωνοϊός απειλεί την ύπαρξη των ταυρομαχιών οι οποίες ακυρώνονται προκαλώντας μεγάλη οικονομική καταστροφή στην Ισπανία

matador-koronoios
Ο εμβληματικός Ματαδόρ, με τη φανταχτερή του στολή και τις εντυπωσιακές κινήσεις του, δεν θα στηθεί φέτος στη μέση της αρένας για να δώσει την τελική αναμέτρηση με τον μαινόμενο αντίπαλό του-τον ταύρο. Το έθιμο της ταυρομαχίας, για πολλούς αμφιλεγόμενο αλλά ακόμα ισχυρό στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας απειλείται πλέον με εξαφάνιση καθώς οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊου έχουν ακυρωθεί και το οικονομικό κόστος φαίνεται αβάσταχτο ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν στο μέλλον.

Del sorteo de los toros a la corrida: así es un día en San Isidro. 4K


Αρκεί να θυμίσουμε πως η περίφημη «corrida de toros», όπως λέγεται στα ισπανικά η ταυρομαχία, είναι το αρχαιότερο έθιμο της Ισπανίας και ένα από τα αρχαιότερα σε όλο τον κόσμο με το τελετουργικό να γνωρίζει ελάχιστες παραλλαγές στο πέρας των αιώνων.

Για έναν λαό εξοικειωμένο με τα άγρια ζώα, τα αρχαία τελετουργικά και το αίμα η ταυρομαχία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας τους και, όπως πολλοί θεωρούν, ακόμα και της ταυτότητάς τους. Ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που επιμένουν ότι το βάρβαρο, γι αυτούς έθιμο πρέπει να καταργηθεί και ήδη οι ταυρομαχίες θεωρούνται απαγορευμένες στις περισσότερες περιοχές της Καταλονίας.

RESUMEN CORRIDA MADRID 6 JUNIO 2019
Κλείσιμο


Ωστόσο αυτές τις μέρες οι επαγγελματίες ταυρομάχοι θα ετοιμάζονταν πυρετωδώς για το μεγάλο φεστιβάλ του Σαν Ισιντρο που φέτος, όμως, ακυρώνεται λόγω κορωνοϊού. Αλλά και τα υπόλοιπα φεστιβάλ δεν πρόκειται να γίνουν για τον ίδιο λόγο όπως του Σαν Φερμιν ή η Έκθεση της Σεβίλλης. Οι υποστηρικτές των ταυρομαχιών υποστηρίζουν ότι αυτό είναι καταστροφή όχι μόνο γιατί η ακύρωσή τους καταφέρει μεγάλο πλήγμα σε ένα θέαμα που απειλείται ήδη σοβαρά αφού οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση με τη σημερινή αριστερή κυβέρνηση να είναι αναφανδόν ενάντια σε ο,τι έχει να κάνει «με το βάρβαρο αυτό έθιμο», όπως υποστηρίζουν αλλά γιατί αφήνει και πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά.

LA MAESTRANZA DE SEVILLA, MAYO 2019


Όσο για τις ζωοφιλικές και άλλες οργανώσεις έχουν αναλάβει, εδώ και χρόνια, πρωτοβουλίες με διάφορες κινητοποιήσεις για την κατάργησή τους. Παρ'όλα αυτά όσοι νομίζουν ότι οι ταύροι θα γλιτώσουν επειδή...δεν θα εμφανιστούν οι ταυρομάχοι η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο: εκατοντάδες ταύροι θα οδηγηθούν κατευθείαν στη σφαγή. Όπως δηλώνει στο Ρόιτερς ο εκτροφέας ταύρων Βικτόριο Μαρτίν «το χειρότερο για εμάς θα ήταν να μην έχουμε ταυρομαχίες όλο τον χρόνο. Αυτό θα ήταν κάτι πολύ δραματικό για όλους συνολικά τους κτηνοτρόφους».

matador-1


Αντίθετη άποψη έχουν φυσικά οι ακτιβιστές οι οποίοι λένε πως αυτό ήταν από τα καλά της πανδημίας και κάποιοι, όπως η εκπρόσωπος της ΑνίμαΝατουράλις Άιντα Γκασκόν, εύχονται αυτή η σοβαρή κρίση που μάλλον θα σοβεί για καιρό να οδηγήσει στην εξαφάνισή τους. Στην αντίπερα όχθη η Ένωση Κτηνοτρόφων από την πλευρά της, εκτιμά ότι οι απώλειες της βιομηχανίας θα μπορούσαν να υπερβούν τα 77 εκατ. ευρώ εάν η σεζόν σταματήσει και ότι το οικονομικό αυτό πλήγμα μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην οικονομική καταστροφή. Το αστείο είναι ότι οι ίδιοι οι ταυρομάχοι υποστηρίζουν πως είναι δεμένοι προσωπικά με τους ταύρους τους, τους οποίους φροντίζουν μέχρι να τους σκοτώσουν ώστε να έχουν μια καλή ζωή. Παράδοξο και πολύ Αλμοδοβαρικό αν το σκεφτείς: δεν είναι τυχαίο ότι ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης έχει εμπνευστεί τα μάλα από τις ταυρομαχίες έχοντας γυρίζει και ταινία με ανάλογο θέμα τον τίτλο «Matador».

Ειδήσεις σήμερα:

Reuters: Με μάσκες και χωρίς κενές θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη

Συναγερμός στο Ελπίς: Θετικοί στον κορωνοϊό τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια

Μόσιαλος: Θα είχαν πεθάνει 12-15 χιλιάδες εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης