Κατερίνα Λέχου: «Η μεταφυσική αίσθηση του γάμου»

Κατερίνα Λέχου: «Η μεταφυσική αίσθηση του γάμου»

Είναι σχεδόν προκλητικό μια ωραία γυναίκα να καλείται να ερμηνεύσει στη θεατρική σκηνή μια τραβεστί, σχεδόν κακοποιώντας το πρόσωπό της. Η ηθοποιός πάντα αναλύει, διαβάζει, φιλοσοφεί τα πράγματα. Εξάλλου, φιλοσοφημένη ήταν και η απόφασή της να παντρευτεί το περασμένο καλοκαίρι, ενώπιον Θεού, αλλά όχι και ανθρώπων

Κατερίνα Λέχου: «Η μεταφυσική αίσθηση του γάμου»
Με την Κατερίνα Λέχου, παρά τη μακρόχρονη γνωριμία μας, αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τον πληθυντικό. Ανησυχώ μήπως αυτό φανεί γραφικό στο τέλος, αλλά με καθησυχάζει, τονίζοντάς μου πως ο πληθυντικός ούτε από τη συμπάθεια αφαιρεί ούτε από τη διάθεση του να εκμυστηρευτείς στο συνομιλητή σου κομμάτια της ζωής σου. Ομολογώ πως ήταν μεγάλη έκπληξη ο γάμος της, το περασμένο καλοκαίρι, στην Πάτμο. Ανέκαθεν δήλωνε κατά των κλισέ και των πλαισίων. Δεν είναι η γυναίκα που μεγάλωσε με το όνειρο της δημιουργίας οικογένειας. Το αντίθετο μάλιστα. Παρόντες στο εκκλησάκι, ο ιερέας και οι κουμπάροι, Γιάννης Μπέζος και Ναταλία Τσαλίκη. Τέλος. «Δεν έκανα το γάμο για να βολευτώ στη ζωή μου ή για να πεθάνω με κάποιον δίπλα μου.



Το μυστήριο του γάμου το έζησα μόνη μου, για να το γευτώ μέχρι το μεδούλι του. Και μιλώ καθαρά για το μυστήριο. Εγώ, ο γαμπρός, ο παπάς και οι κουμπάροι. Αυτοί έπρεπε να είναι παρόντες. Δεν ήταν ούτε η μητέρα μου ούτε ο πατέρας μου. Και δεν το ήξεραν καν. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα την ανάγκη να γίνει βαθύτερος ο δεσμός μου με το συγκεκριμένο άνθρωπο. Κάτι προσωπικό συνέβη και μου κινήθηκε αυτή η ανάγκη. Τη μοιράστηκα με τον Μάνο (σ.σ. Στρατάκης) και διαπίστωσα ότι κι εκείνος ήταν στο ίδιο πλαίσιο. Ένας γάμος δεν σου εξασφαλίζει τίποτα σε αυτή τη ζωή, εννοώ ένα στρωτό μέλλον. Αν τον κάνεις όμως ουσιαστικά, δίνεις μια υπόσχεση με έναν άνθρωπο: “τώρα δεν θα είσαι μόνος, είμαι κι εγώ εδώ”. Και το ίδιο λέει κι αυτός σε σένα.

Κλείσιμο


 Για κάποιον που δεν πιστεύει, δεν υπάρχει λόγος να γίνει το μυστήριο του θρησκευτικού γάμου. Την ώρα, λοιπόν, του μυστηρίου εγώ ένιωσα κάτι στην ψυχή μου. Μου βγήκε αυθόρμητα και γρήγορα αυτή η επιθυμία. Κι έχω μάθει να εξυπηρετώ τις ανάγκες μου αμέσως. Δεν εκλογικεύεται ο γάμος, αλλά μεταφυσικά αποκτάει άλλο βάθος η σχέση» εξομολογείται η Κατερίνα Λέχου στο People. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι τώρα που έκανε την ανατροπή με το γάμο της, θα μπορούσε να πατήσει λίγο περισσότερο στο γκαζόν της οικογενειακής ευτυχίας, εκφράζοντας την επιθυμία να αποκτήσει κι ένα παιδί. Η Κατερίνα χαμογελάει με τον πάντα έξυπνο τρόπο της.



«Είμαι 46 χρόνων. Ξέρω ότι υπάρχουν και μεγαλύτερες γυναίκες που απέκτησαν παιδιά, αλλά ήταν διακαής πόθος τους. Εγώ δεν το είχα ποτέ. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν συνάδει με την ηλικία μου. Άντε και το αποκτάς το παιδί. Το γέννησες. Ποιος θα το κυνηγάει; Ποιος θα έχει το κουράγιο; Το μεγάλωμα είναι το δύσκολο, όχι η κυοφορία. Με ρωτάτε αν θα θυσίαζα την τέχνη μου για ένα παιδί. Δεν ήταν ποτέ επιθυμία μου. Ακόμη και με εργασιομανείς φίλες που έβγαινα, τις άκουγα να λένε ότι ήθελαν παιδί, το άρθρωναν ως επιθυμία. Εγώ, πάλι, ποτέ. Έτσι είναι η φύση μου, μάλλον, να μην επενδύω σε αυτό. Το έχω ψάξει και έχω πονέσει γι’ αυτό, θεωρώντας ότι κάτι στραβό συμβαίνει μαζί μου. Δεν είμαστε όλες γεννημένες για να γίνουμε μητέρες. Δεν θα υπογράψω κιόλας για αυτό που λέω, αλλά τα γεγονότα αυτό δείχνουν» λέει στο People.
Ο σύζυγός της, Μάνος Στρατάκης, είναι συμβιβασμένος με τη «μη επιθυμία» της για ένα παιδί; Το καταλυτικό χιούμορ επιστρατεύεται για μία ακόμα φορά. «Όλο το πακέτο αγοράζεις. Προσωπικά, δεν άφησα τίποτε απέξω, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στο πρώτο μας ραντεβού του είπα “έχω περάσει αυτές τις ασθένειες, έχω αυτά τα προβλήματα υγείας και δεν θέλω να κάνω παιδί. Και τώρα ας μιλήσουμε”. Καταλάβατε; Μην πει ότι δεν του τα είπα. Δεν αποκλείω ότι μια μέρα μπορεί να ξυπνήσει και να πει ότι θέλει παιδί. Εντάξει, θα ζήσουμε. Υπόλογοι, εξάλλου, είμαστε για το παρόν και το παρελθόν μας.





Για το μέλλον, δεν είμαστε υπόλογοι σε κανέναν». Όσο εκείνη λέει ότι ένας γάμος ενισχύει την αίσθηση του «για πάντα», καθώς η υπόσχεση που δίνεις ενώπιον Θεού και ανθρώπων είναι πιο ισχυρή, νιώθει κανείς πως σε καμία περίπτωση ο γάμος της δεν έγινε για το θεαθήναι. «Εγώ είμαι εδώ και θα το παλέψω μέχρι τέλους». Επιμένω. Ναι, αλλά αν κάποια στιγμή ο σύζυγός της νιώσει την ανάγκη για ένα παιδί να τον πνίγει; «Να τον σκοτώσω; Ή να σκοτωθώ; Όταν κάνουμε μια επιλογή, δεν τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή. Για μένα, ένας σοβαρός άνθρωπος, στον οποίο έχεις ανοίξει όλα σου τα χαρτιά, τα βάζει στη ζυγαριά και μετά αποφασίζει. Αν σ’ τα γυρίσει στον επόμενο τόνο –αλλάζουν, βλέπετε, οι άνθρωποι–, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας».



Ο τρόπος ζωής της Κατερίνας Λέχου δεν εξυπηρετεί το μοντέλο της παντρεμένης γυναίκας που αποτελεί πρότυπο συζύγου. Σε καμία περίπτωση. «Δεν μαγειρεύω. Εδώ και τρεις μήνες, είμαι αφόρητη στο σπίτι. Έχω στρες λόγω των προβών και τον έχω τρελάνει τον άνθρωπο. Το ξέρει και με αγαπάει με αυτό. Μετά θα στρώσω μέχρι να “σκάσει” ένας καινούριος ρόλος. Και ύστερα, πάλι από την αρχή».



Προσπαθώ να κάνω εικόνα την ψιλόλιγνη αυτή γυναίκα να «περιφέρει» το πραγματικά εντυπωσιακό παρουσιαστικό της στα στέκια των τραβεστί στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνιο. Να τους παρατηρεί, να πιάνει κουβέντα μαζί τους, να μη χάνει τις κινήσεις, τα νεύματα, τις χειρονομίες. Και μετά, στην Αθήνα πλέον, να τρίβει τα κουρασμένα μάτια της ένα βράδυ στις Κούκλες, παρακολουθώντας το drag show των «κοριτσιών» που την αποκαλούσαν «θεά» και φωτογραφίζονταν μαζί της. Πριν απ’ όλα αυτά, είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Πέτρου Ζούλια, όταν της πρότεινε ένα ρόλο στο αλμοδοβαρικό Όλα για τη Μητέρα Μου. «Εσύ τι ρόλο θα ήθελες να κάνεις;» τη ρώτησε εκείνος. Η Κατερίνα απάντησε ότι μόνο η τραβεστί Αγράδο την ιντρίγκαρε. «Κι εγώ γι’ αυτό σε θέλω» την πρόλαβε ο σκηνοθέτης. Ήθελε να την ακούσει να το προτείνει εκείνη, μόνη της. «Η πρώτη μου ενστικτώδης αντίδραση ήταν ενθουσιασμός. Και μετά ήρθε ο απόλυτος τρόμος.




Αναρωτιόμουν τι πήγα κι έκανα. Έπαιρνα τον Πέτρο Ζούλια και του έλεγα πως έκανε λάθος. Με έπιασε τρόμος, γιατί κατάλαβα την απίστευτη δυσκολία και φοβόμουν μήπως δεν μπορέσω να αντεπεξέλθω. Μπερδεύτηκα. Σκεφτόμουν ότι μια τραβεστί είναι ένας άντρας που υποδύεται τη γυναίκα. Κι εγώ είμαι μια γυναίκα, που θα υποδύομαι ότι είμαι ένας άντρας που υποδύεται τη γυναίκα. Τόσο πολύπλοκο το έκανα μέσα στο μυαλό μου. Κι εκεί, ο Πέτρος με βοήθησε, λέγοντάς μου ότι πρόκειται για δισυπόστατο πλάσμα. Άρα, τη γυναικεία πλευρά την είχαμε και έπρεπε να εξερευνήσουμε την αντρική μου» εξομολογείται σήμερα στο People. Τώρα πλέον, νιώθει ότι το προσωπικό της στοίχημα το έχει κερδίσει. «Δύο πράγματα παρατήρησα και τα έβαλα στο ρόλο μου.



Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φοβερό κόλλημα με την παιδική ηλικία. Μια αφοπλιστική παιδικότητα στα όρια της αφέλειας, γι’ αυτό πολλές φορές γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Και το άλλο είναι η γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων. Κατά τα άλλα, αγαπούν, δεν θέλουν να είναι μόνοι, ανταγωνίζονται».
Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο Έλληνας θεατής θα αγκαλιάσει την ιστορία του Αλμοδόβαρ επί σκηνής, παρόλο που η ταινία Όλα για τη Μητέρα Μου έκανε επιτυχία στις αίθουσες. «Το σύμπαν του Αλμοδόβαρ, μέσα από την ακραία εξτραβαγκάντζα –οι ήρωές του είναι περιθωριακοί–, κρύβει ιστορίες αγάπης και μεγάλης ανθρωπιάς, στα όρια του μελό» λέει η ηθοποιός. Σε αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, επιμένει ότι πρέπει να προσέξουμε να μην πεθάνει το «μέσα» μας. «Το “μέσα” μας είναι το πιο ευαίσθητο, δεν πρέπει να πεθάνει σε αυτή τη ζοφερή εποχή.



Αυτό που έλεγε ο Καραγάτσης, ότι ο άνθρωπος στην ανάγκη τρώει κι άνθρωπο. Ούτε χρειάζεται να είσαι θηρίο για να επιβιώσεις στη ζούγκλα. Ο καθένας παλεύει με τον τρόπο του. Δεν πιστεύω στη μάζα ούτε στον όχλο, αλλά στη μοναδικότητα και τον προσωπικό αγώνα του κάθε ανθρώπου. Σε ένα πράγμα βάζω όριο στη ζωή: οφείλεις να βρεις τον προσωπικό σου δρόμο. Δεν με αφορά κάποιος που δεν προσπαθεί». Και μπορεί οι συνάδελφοί της να κολυμπάνε στο κλισέ της επαγγελματικής κρίσης που αντιμετωπίζουν, την ίδια ώρα όμως εκείνη δεν έχει φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. «Το προετοιμάζω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αποφάσισα πολύ νωρίς τι θα επιλέξω. Τα χρήματα και το lifestyle δεν συνάδουν με το όλο μου. Αυτό που επέλεξα εξαρχής με έχει σώσει, γιατί είναι πολύ ουσιαστικό, βαθύ, ολιγαρκές. Δεν είχα καμία επιθυμία για καλύτερο σπίτι, αυτοκίνητο ή εξοχικό. Κι αν κάποια στιγμή είχα κάποια παραπάνω χρήματα, έκανα ένα ταξίδι. Αγόρασα το σπίτι, που αντιπροσώπευε την τσέπη μου εκείνη τη στιγμή, με δάνειο 25 ετών, το οποίο ξεπληρώνω. Δεν μένω στην Εκάλη, αλλά σε μια κανονική γειτονιά».

Παρόλο που η συγκεκριμένη γυναίκα εκπέμπει μια δύναμη αυτοκυριαρχίας, λάθη έχει κάνει και μάλιστα τα λατρεύει. «Έγινα κι εγώ έρμαιο των άλλων. Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, άγεσαι και φέρεσαι από τις επιθυμίες των άλλων. Ξεκινάει από την οικογένειά μας. Θέλεις να είσαι αρεστός, προσπαθείς να σε αγαπάνε. Και μετά αυτό μεταφέρεται στις φιλίες, στις επαγγελματικές ή ερωτικές σχέσεις. Πρέπει, όμως, να μάθεις τον εαυτό σου, να βγεις απέξω και να τον δεις. Τώρα, “ξυπνάω” πιο γρήγορα και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και τις επιθυμίες μου καλύτερα».

Είναι πολύ όμορφη η Κατερίνα Λέχου, με τα 46 καράτια της ηλικίας της να της χαρίζουν μια σπάνια αυτοπεποίθηση που «σπάει» από τον ακραίο αυτοσαρκασμό της. «Ο αυτοσαρκασμός είναι το καλύτερο όπλο για να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ξέρεις ότι έχεις 500 κουσούρια. Αρχίζεις και τα λες δυνατά, μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Τα λες και τα ακούς. Έτσι τα αποδέχεσαι πιο εύκολα. Άλλο όπλο μου είναι η γνώση, η μελέτη. Διαβάζω τα πάντα. Για ό,τι απορία έχω, ψάχνω την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Το μόνο για το οποίο φοβάμαι είναι να μην εγκαταλείψω. Οι άνθρωποι που βυθίζονται στην κατάθλιψη ή τρελαίνονται είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει. Που δεν άντεξαν. Μου δόθηκε το δώρο της ζωής και θέλω να είμαι αντάξιά της. Να την παλέψω μέχρι τέλους».

Υπάρχουν μυστικά ομορφιάς, κυρία Λέχου; «Κάνω φυσικά πράγματα στο πρόσωπό μου. Επιλέγω σωστά προϊόντα που συνάδουν με την ηλικία μου. Το ίδιο κάνω και για τα μαλλιά μου, τα οποία χρειάζονται μια επιπλέον περιποίηση καθώς μεγαλώνω. Επέλεξα τα προϊόντα Pantene, για την πρόληψη της γήρανσης της τρίχας. Το πιο φοβερό προϊόν είναι μια bb cream για τα μαλλιά, ενώ τα προϊόντα Pantene, παρά την υψηλή τους ποιότητα, μπορείς να τα προμηθευτείς από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό πάντως που λένε ότι, “όταν αισθάνεσαι καλά, βγαίνεις και όμορφη”, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όταν έχεις στρες, εκκρίνονται ορμόνες που κάνουν κακό στην επιδερμίδα και τα μαλλιά. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι καλά. Και, δεύτερον, περιποίηση με τα σωστά προϊόντα».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης