Super League: Σήμερα θα μάθει ο ΠΑΟ το κατηγορητήριο για τα σοβαρά επεισόδια

Super League: Σήμερα θα μάθει ο ΠΑΟ το κατηγορητήριο για τα σοβαρά επεισόδια

Δύο ημέρες μετά τα απαράδεκτα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός αλλά και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του - Σήμερα μαθαίνει το «τριφύλλι» το κατηγορητήριο, ενώ στους οκτώ συλληφθέντες, πέρα από τις διώξεις, απαγορεύτηκε η είσοδος στους αθλητικούς χώρους

atl0
Μόλις εβδομήντα λεπτά αγώνα, δύο διακοπές με τη δεύτερη να είναι και η οριστική, αλλά στην πρώτη να υπάρχουν καταγγελίες ότι οι... εισβολείς οπαδοί του ΠΑΟ που πλησίασαν στον πάγκο του Ολυμπιακού είχαν μαχαίρια, οκτώ συλλήψεις, δεκάδες μολότοφ...

Αυτός είναι ο, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακός απολογισμός του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός που έκανε το γύρο του κόσμου για μια ακόμη φορά για τους λάθος λόγους...

Κι αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα το βράδυ της Κυριακής είναι ότι τη βία δεν την προκαλεί η αδικία ή για να ακριβολογούμε μόνο η αδικία... Οι δύο διακοπές το βράδυ της Κυριακής δεν προκλήθηκαν από κάποια διαιτητική απόφαση, από κάποια προκλητική ενέργεια του αντιπάλου...

Ο νέος νόμος, τα πλημμελήματα και η θέση της Αστυνομίας

«Υπάρχει ένα καινούριο νομικό πλαίσιο, από την προηγούμενη εβδομάδα και με τη συνεργασία της UEFA, με το νέο κομμάτι στην ποινική αντιμετώπιση των ταραξιών. Το πρόβλημα με αυτά τα παιδιά είναι η ατιμωρησία. Δεν είναι λύση το ιδιώνυμο. Η λύση είναι η απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα, με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να διατάσσει την απαγόρευση από τους αγωνιστικούς χώρους με ταυτόχρονη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο στάδιο. », δήλωσε χθες σε μία από τις ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης .

Η αλήθεια είναι ότι στους 8 συλληφθέντες (από τις 18 αρχικά προσαγωγές) ασκήθηκαν ήδη ποινικές διώξεις για τα πλημμελήματα της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών από κοινού, αλλά κυρίως ο αρμόδιος εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη με την οποία τους απαγορεύει την προσέλευση σε αγωνιστικούς χώρους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέχεια καθώς ήδη οι αρχές εξετάζουν τα ουκ ολίγα βίντεο που υπάρχουν από το ΟΑΚΑ και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα ταυτοποιηθούν κι άλλοι από τους εισβολείς (και ειδικά αυτοί που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον πάγκο του Ολυμπιακού).

Αν θα δικαιωθεί ο υφυπουργός για την άποψη του ότι η λύση είναι η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες (αν και στο πρόγραμμα δεν υπάρχει κάποιο επικίνδυνο ματς), ωστόσο μέχρι τότε πάντα θα υπάρχει ο φόβος για να ζήσουμε ξανά το ίδιο σκηνικό σε κάποιο γήπεδο της Super League. 

Κι αυτό που επανήλθε στο προσκήνιο από το βράδυ της Κυριακής είναι το χρόνιο ερώτημα που έχει να κάνει με την παρουσία της Αστυνομίας εντός των γηπέδων, τη δουλειά των σεκιούριτι και τις ευθύνες των ΠΑΕ.

«Είναι ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να λύσουμε με τις εισηγήσεις τις δικές μας και τη συνεργασία μας με την UEFA. Έχει σταλεί ένα γήπεδο στην ΕΛ.ΑΣ., μας επεστράφη με παρατηρήσεις και θα πρέπει να το επεξεργαστούμε», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι ούτε στο δικό του νομοσχέδιο έχει βρεθεί άκρη μ' αυτό το ζήτημα.

Κλείσιμο
Θέση στο όλο ζήτημα πάντως πήρε και η Ένωση Αστυνομικών, η οποία με ειρωνικό ύφος στην ανακοίνωση της ανέλαβε την ευθύνη των επεισοδίων, στάθηκε στους χιλιάδες αστυνομικούς που απασχολούνται κάθε εβδομάδα στις αθλητικές εκδηλώσεις αντί να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και κατέληξε: «Αν δεν αποφασίσουμε ότι οι χούλιγκανς δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ότι ο αθλητισμός δεν είναι πεδίο πολιτικών και επιχειρηματικών αντιπαραθέσεων, ότι πρέπει να γίνουμε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ όλα τα επίπεδα, θα συζητάμε πάντα τα ίδια, θα ξεχνάμε και θα περιμένουμε το επόμενο μπάχαλο για να χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα. Ως τότε θα φταίει μόνο η Αστυνομία...».

Προφανώς και για όλα δεν φταίει η Αστυνομία, η οποία να υπενθυμίσουμε όμως ότι παίρνει το 10% επί των τηλεοπτικών συμβολαίων των ΠΑΕ, προκειμένου να βρίσκεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η αγωνία για τον Παναθηναϊκό

Πέρα από το σκηνικό του τρόμου που έχει στηθεί στις σχέσεις των οπαδών των δύο αιωνίων (πολλά περιστατικά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες) υπάρχει κι η επόμενη μέρα που αφορά τον Παναθηναϊκό ο οποίος φυσικά είναι και ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης.

Ο ορατός κίνδυνος της αφαίρεσης 6 βαθμών συν την τιμωρία της έδρας και βαρύ χρηματικό πρόστιμο είναι μία ακόμη πληγή στο ταλαιπωρημένο σώμα του τριφυλλιού που οριστικά πλέον δεν μπορεί να σβήσει την ποινή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του για να περισώσει ότι μπορεί μέχρι το τέλος της σεζόν...

Κι εδώ πλέον ο Γιώργος Δώνης, ο Νίκος Νταμπίζας κι ο Δημήτρης Σαραβάκος καλούνται να παίξουν (και) τον ρόλο του ψυχολόγου προκειμένου να διατηρήσουν τη συνοχή της ομάδας...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης