Μουντιάλ 2034: Αποσύρθηκε η Αυστραλία και πλέον η Σαουδική Αραβία παίζει μόνη της

Μουντιάλ 2034: Αποσύρθηκε η Αυστραλία και πλέον η Σαουδική Αραβία παίζει μόνη της

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που έγινε στο Κατάρ, η αραβική χερσόνησος ετοιμάζεται να πάρει και τη διοργάνωση του 2034

mountial1
Με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου(FIFA) να ξεκαθαρίζει ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαιρου του 2034 θα διεξαχθεί σε Ασία ή Ωκεανία η λίστα των υποψήφιων διοργανωτών συρρικνώθηκε άμεσα.

Ουσιαστικά η FIFA είχε να αντιμετωπίσει το δίπολο Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, που ήταν και οι χώρες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά πλέον ούτε αυτό το δίλημμα υπάρχει...

Οι Αυστραλοί ανακοίνωσαν και επίσημα την αποχώρηση τους από την κούρσα και οι Σαουδάραβες παίζουν... μπάλα μόνοι τους.

«Εξετάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και, αφού λάβαμε υπόψη όλους τους παράγοντες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα να μην το πράξουμε, όσον αφορά τη διοργάνωση του 2034», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία της Αυστραλίας και συμπλήρωσε:

«Αντ' αυτού, πιστεύουμε ότι είμαστε σε ισχυρή θέση για να φιλοξενήσουμε την παλαιότερη διεθνή διοργάνωση γυναικών στον κόσμο, το AFC Women's Asian Cup 2026, και στη συνέχεια να υποδεχτούμε τις μεγαλύτερες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA το 2029».

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση επίσημης υποψηφιότητας είναι η σημερινή (31 Οκτωβρίου) με τις υποψήφιες χώρες να έχουν ένα μήνα προθεσμία για να καταθέσουν τον πλήρη φάκελο της πρότασης τους, με την τελική απόφαση να παίρνεται στα τέλη του 2024.

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι έχουν επενδύσει τρελά στο ποδόσφαιρο, αρχικά ήθελα τη διοργάνωση του 2030 και μάλιστα στην πρόταση της συμπεριλαμβάνονταν Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά το πλάνο άλλαξε και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως ήταν μια σοφή κίνηση που φέρνει τη χώρα αγκαλιά με τη διοργάνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Καναδα ενώ τα καθήκοντα φιλοξενίας μεταξύ για το τουρνουά του 2030 θα μοιραστούν σε έξι διαφορετικές χώρες.

Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία θα είναι οι κύριες διοργανώτριες χώρες του τουρνουά, αλλά προς τιμήν της ειδικής επετείου του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Αργεντινή θα φιλοξενήσουν τους εναρκτήριους αγώνες.

Ζήτημα τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κλείσιμο
Ωστόσο όπως συνέβη και με την περίπτωση του Κατάρ, έτσι και τώρα με τη διαφαινόμενη ανάθεση της διοργάνωσης στη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Sport & Rights Alliance και η Διεθνής Αμνηστία λένε ότι η FIFA πρέπει να εξασφαλίσει σαφείς και δεσμευτικές δεσμεύσεις από τις χώρες που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα τουρνουά του Μουντιάλ το 2030 και το 2034, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές πιθανές καταχρήσεις.

«Με μία μόνο υποψηφιότητα για κάθε τουρνουά στο τραπέζι, η FIFA μπορεί να έχει πετύχει αυτογκόλ», δήλωσε ο Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως είπε, η FIFA θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι οικοδεσπότες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις πολιτικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, ανέφερε, θα πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών, εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι σοβαροί κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό

Η Πεν Νταλαούρα, η Μarka2 και τα άλλα trolls που έβγαλαν τον Στέφανο

Τα τρία σενάρια για το φρικτό τέλος της Σάνι Λουκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης