Ιταλίδα αθλητικογράφος: «Μετά το #Metoo στον κινηματογράφο, να ανοίξουν στόματα και στο ποδόσφαιρο»

Ιταλίδα αθλητικογράφος: «Μετά το #Metoo στον κινηματογράφο, να ανοίξουν στόματα και στο ποδόσφαιρο»

Η επί σειρά ετών παρουσιάστρια του ιταλικού RAI, Πάολα Φεράρι, μίλησε εκ βαθέων σε πρόσφατη συνέντευξή της για τον σεξισμό στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας - «Είναι απλώς μια Barbie που αρέσει στους άνδρες», δήλωσε για την Ντιλέτα Λεότα

60ara_2
Στα 60 της χρόνια η εμβληματική παρουσιάστρια των αθλητικών εκπομπών «La Domenica Sportiva» and «90º minuto» στην ιταλική τηλεόραση αποδεικνύει περίτρανα πως μια ευειδής γυναίκα δημοσιογράφος, μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μια ικανή επαγγελματίας.

Υπερκερώντας ταμπού και προκαταλήψεις πίσω από τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, η Πάολα Φεράρι, τόλμησε να διεκδικήσει τη δική της πρωταγωνιστική θέση στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας... και τα κατάφερε. Ήταν δε η πρώτη που κλήθηκε το μακρινό 1977 να εξηγήσει στο ποδοσφαιρικό ιταλικό κοινό τι είναι το οφσάιντ...
paola5
paola222

Κλείσιμο
Σε πρόσφατη συνέντευξη της η πολύπειρη παρουσιάστρια και πολιτικός μίλησε χωρίς φόβο και πάθος για τον σεξισμό που βίωσε από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τονίζοντας πως αρκετοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τις ικανότητές της.

«Δεν ήταν εύκολο, αλλά ήμουν πάντα μια πεισματάρα γυναίκα με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτές ήταν οι βάσεις για μια καριέρα η οποία, όταν ξεκίνησα, ήταν αποκλειστικά για τους άνδρες. Σε σχεδόν τρεις δεκαετίες δραστηριότητας, συνεργάστηκα με πολλούς συναδέλφους και πρέπει να πω ότι σπάνια είχα προβλήματα. Ο λόγος για τη σχέση με μερικούς είναι διαφορετικός. Μερικοί διευθυντές, στην πραγματικότητα, δεν συμπεριφέρθηκαν σαν κύριοι, αλλά έχω ευρείς ώμους και ξέρω πώς να ανταποκριθώ» εξηγεί.

Ακόμη τοποθετήθηκε και αναφορικά με το κίνημα του Metoo που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με αφορμή μάλιστα το ντοκιμαντέρ του «Canal Plus» σχετικά με την παρενόχληση που υπέστησαν αθλητικοί δημοσιογράφοι στην Γαλλία.

«Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτήν την πρωτοβουλία. Μετά το #Metoo στον κόσμο του κινηματογράφου, είναι σημαντικό να ανοίξουμε επίσης τα μάτια μας στις καταστάσεις που εμείς οι γυναίκες βρισκόμαστε σε άλλους τομείς εργασίας. Δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού και το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα ευτυχισμένο μέρος».


Τέλος, τόνισε τη σημασία του να επικεντρώνονται οι επαγγελματίες αθλητικογράφοι στις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και όχι στην εξωτετική τους εμφάνιση, λέγοντας: «Νομίζω ότι για να κερδίσεις τον σεβασμό, πρέπει να δείξεις ότι είσαι καλός. Παλέψαμε πολύ για να καθαρίσουμε τον ρόλο των γυναικών στην μπάλα, τώρα με ενοχλεί πολύ όταν βλέπω κάποιες συναδέλφους που εμφανίζονται στο γήπεδο με εξαιρετικά σφιχτά μπλουζάκια και σορτς. Λυπάμαι, αλλά δεν θα το αποδεχτώ ποτέ».

Η δριμεία κριτική στην Ντιλέτα Λεότα

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν η Φεράρι έχει ασκήσει έντονη κριτική στο πρόσωπο της δημοφιλούς ρεπόρτερ, Ντιλέτα Λεότα, την οποία αποκάλεσε «Barbie», υπογραμμίζοντας πως δεν την εμπνέει εμπιστοσύνη δημοσιογραφικά.

«Η Ντιλέτα αναπαραγάγει την στερεοτυπική εικόνα της γυναίκας Barbie. Για μένα η εικόνα του ποδοσφαίρου είναι τα κορίτσια της εθνικής ομάδας των γυναικών μας και όχι η δική της. Σίγουρα όμως είναι μια όμορφη κοπέλα και αρέσει στους άνδρες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
diletta-leotta-paola-ferrari
dileta


H κόντρα με τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς


Το 2016 η δήλωση του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς πως οι γυναίκες δεν πρέπει να μιλούν για το ποδόσφαιρο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πάολα Φεράρι, με την διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφο και τηλεπαρουσιάστρια να δηλώνει τότε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη:

«Είπε μία ηλιθιότητα, μία προσβλητική φράση. Πολλοί που εργάζονται σε αυτό το χώρο σκέφτονται όπως αυτός, και άλλοι προπονητές. Είδαμε για παράδειγμα μερικούς μήνες πριν τον Μαντσίνι με την Μικαέλα Καλκάνιο. Ορισμένοι εκνευρίζονται βλέποντας μία γυναίκα να τους θέτει ερωτήματα επειδή κατά τη γνώμη τους δεν καταλαβαίνουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε ελαφρυντικά στον Μιχάιλοβιτς, οι κουβέντες του απευθύνονταν σε όλες τις γυναίκες και όχι μόνο στην Μελίσα Σάτα.

Θα μπορούσε να εκφραστεί με διαφορετικό τρόπο. Ο Μιχάιλοβιτς αισθάνεται προφανώς ανώτερος απέναντι σε μία γυναίκα και πιστεύω ότι θα έπρεπε να κληθεί να πληρώσει ένα ωραίο πρόστιμο και έπειτα να ζητήσει συγγνώμη. Τι θα του πω όταν θα τον βρω απέναντί μου; Ότι ήταν πολύ χωριάτης!».
mixailovic


Ειδήσεις σήμερα 

Ιεράπετρα: «Δεν έχω συνέλθει από το σοκ της απόπειρας βιασμού» λέει η γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι

Πέθανε ο Λάζαρος Αγγέλου - Ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Κρούσμα αφρικανικής μετάλλαξης σε 12χρονο μαθητή στα Χανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης