Στεφανί Φραπάρ: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Champions League είναι γεγονός

Στεφανί Φραπάρ: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Champions League είναι γεγονός

Η Στεφανί Φραπάρ είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα διευθύνει αγώνα στο Champions League, καθώς ορίστηκε στον αγώνα της Τετάρτης της Γιουβέντους με τη Ντιναμό Κιέβου στο Τορίνο - Ποια είναι η Γαλλίδα ρέφερι που γράφει ιστορία

frappart
Αν πριν από είκοσι χρόνια κάποιος ευαγγελιζόταν πως θα παρακολουθούσαμε γυναίκες να διαιτητεύουν ποδοσφαιρικούς αγώνες θα λογιζόταν σίγουρα για τρελός.

Φτάνοντας στο σήμερα, υπερκερώντας ταμπού και προκαταλήψεις πίσω από ανδροκρατούμενα επαγγέλματα γυναίκες που διέπονται από τόλμη και πάθος καταφέρνουν με τις ικανότητες, τη συνέπεια, την προσήλωση και τον δυναμισμό τους, να αποδείξουν πως δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους άρρενες συναδέλφους τους.

Οι γυναίκες καθώς και οι κάθε είδους μειονότητες αποκτούν πλέον περισσότερα δικαιώματα, οι κοινωνίες ανοχής στο διαφορετικό αναδεικνύονται και μεγαλώνουν.

Περίτρανη απόδειξη αυτής της μεταβολής είναι η περίπτωση της Στεφανί Φραπάρ, της Γαλλίδας ρέφερι που ετοιμάζεται να γράψει το όνομα της με χρυσά γράμματα στα ποδοσφαιρικά χρονικά.

Συγκεκριμένα, η 37χρονη θα καταστεί η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα διευθύνει αγώνα στο Champions League, καθώς ορίστηκε στον αγώνα της Γιουβέντους με τη Ντιναμό Κιέβου στο Τορίνο, ενώ προ ημερών σφύριξε το παιχνίδι Γρανάδα-Ομόνοια για το Europa League.

Κλείσιμο

stephaniee

Η καταξίωση της γυναικείας... σφυρίχτρας

Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου του 1983 στην περιοχή Herblay-sur-Seine της Γαλλίας, είναι διεθνής διαιτητής από το 2014 και παρούσα στο Μουντιάλ του 2015 στον Καναδά. Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια σε συνέντευξη της έχει ομολογήσει πως η στρογγυλή θεά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της. Σημείο τομής ήταν η εφηβεία της όταν στα 14 της χρόνια επισφράγισε πως ο χώρος στον οποίο ανήκει δεν είναι άλλος από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εκεί όπου με τη μαγική της σφυρίχτρα έβγαζε... κόκκινη κάρτα στις στερεοτυπικές αντιλήψεις μια άλλης εποχής.

«Έδειξα ενδιαφέρον για τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Άλλαξα διαδρομή και γρήγορα άρχισα να σφυρίζω αγώνες. Σκαρφάλωσα ένα-ένα τα σκαλοπάτια. Σφυρίζω περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι διαφορετική η προσέγγιση, αφού οι άνδρες συμπεριφέρονται διαφορετικά. Ωστόσο η δική μας οπτική μπορεί να ωφελήσει το παιχνίδι.

Επέλεξα τη διαιτησία και πέτυχα. Είναι ζήτημα οργάνωσης, προπόνησης, προετοιμασίας ενός αγώνα, αριθμητικά και αγωνιστικά, και συνολικά της καθημερινής δουλειάς»
gallida_referi

Μπορεί να βρίσκεται στη λίστα διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009, ωστόσο η αναρρίχηση της ξεκίνησε ένα καλοκαίρι του Αυγούστου του 2014 στο Νιόρ-Μπρεστ, της δεύτερης κατηγορίας ανδρών του γαλλικού ποδοσφαίρου(0-0) και έκτοτε έχει καταφέρει με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση της να κερδίσει σταδιακά το σεβασμό συναδέλφων, προπονητών και ποδοσφαιριστών.



Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, ορίστηκε να διαιτητεύσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019 στη Γαλλία, σημειώνοντας μάλιστα τέτοια επιτυχία ώστε μετά την ολοκλήρωση της φάσης των 16, ανακοινώθηκε ότι η Φραπάρ είχε επιλεγεί ως μία από τους 11 διαιτητές που θα διατηρούταν για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Ακολούθηκε ο τελικός της διοργάνωσης που διεξήχθη στις 7 Ιουλίου 2019 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας, με αποκορύφωμα την 28η Απριλίου 2019, όταν και διαιτήτευσε τον πρώτο αγώνα της στη Λιγκ 1 στον αγώνα Αμιάν - Στρασμπούρ.


Τον περσινό Αύγουστο του 2019 η UEFA ανακοίνωσε πως ο τελικός του Super Cup μεταξύ της Λίβερπουλ και Τσέλσι, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου, θα είχε -για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων ανδρών- γυναίκα διαιτητή. Η Στεφανί Φραπάρ, μια έμπειρη ρεφερί από τη Γαλλία (αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό έως τότε), ορίστηκε να σφυρίξει στην αναμέτρηση και όπως ήταν φυσικό όλα τα φώτα έπεσαν πάνω της.


Η μάχη με τον σεξισμό

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι προς την καταξίωση ωστόσο δεν ήταν ποτέ στρωμένο από ροδοπέταλα. Άλλωστε ποιος μπορεί ισχυριστεί πως είναι εύκολο για μια γυναίκα να φοράει τη στολή του διαιτητή και να παίρνει αποφάσεις εντός αγωνιστικού χώρου;

Ούτε η Στεφανί Φραπάρ κατάφερε να αποφύγει την ατραπό των ρατσιστικών κριτικών. Όπως τη σεζόν 2015-16, όταν ο προπονητής της Βαλενσιέν, Νταβίντ Λε Φραπέρ σε μια έκρηξη σεξισμού δήλωσε: «Η παράβαση έγινε, αλλά η διαιτητής δεν την είδε. Ίσως ήταν για πατινάζ. Είναι περίπλοκο όταν είσαι γυναίκα και διαιτητεύεις σ' ένα ανδρικό σπορ». Μια επίθεση που ελάχιστα φάνηκε να επηρεάζει την Φραπάρ, που συνέχισε άτεγκτα το έργο της.


Η Φραπάρ μέσα από τα λόγια του κόσμου του ποδοσφαίρου


Ο ποδοσφαιριστής, Πιέρ Μπουμπί της Ορλεάν, αφήνοντας στην άκρη τη γυναικεία της υπόσταση, είχε εξάρει τα διαιτητικά της χαρίσματα της: «Η Φραπάρ είναι η καλύτερη διαιτητής της κατηγορίας. Μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά διαθέτει το χάρισμα και ισχυρή προσωπικότητα. Είναι διπλωμάτης και μπορούμε να της μιλήσουμε, προτεραιότητά της αποτελεί το παιχνίδι».

Ο Jean-Claude Le Page, ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές της στη διαιτησία, είχε ομολογήσει  πως δυσκολεύτηκε να βρει μια επαγγελματική θέση για εκείνη: «Είχαμε εντοπίσει τεράστιες δυνατότητες στη Στεφανί, αλλά είχαμε δυσκολία να πείσουμε όλους τους φαλλοκράτες γύρω μας».

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι η γυναικεία διαιτησία σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών αυξάνεται και υποστηρίζεται είναι οι δηλώσεις του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν τον περασμένο χρόνο:

«Έχω πει πολλές φορές ότι οι δυνατότητες του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν έχουν όρια και χαίρομαι που η Στέφανι Φραπάρ ορίστηκε να διευθύνει το φετινό ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μαζί με τις Νικολόσι και Ο'Νιλ. Ως οργανισμός δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς κι ελπίζω ότι η ικανότητα και η αφοσίωση που έχει δείξει η Στεφανί σε όλη την καριέρα της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, θα αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να πραγματοποιήσει κανείς το όνειρό του».


Stéphanie Frappart ●  The best 2019/2020 🔥

Ειδήσεις σήμερα

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Β. Ελλάδα

Εξηγήσεις στο αυτόφωρο αναμένεται να δώσει σήμερα ο Νότης Σφακιανάκης

Αναρρώνει στο σπίτι του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Ιερώνυμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης