Μητσοτάκης: Αναγκαία η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη - Χαφτάρ: Άκυρα τα μνημόνια με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Αναγκαία η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη - Χαφτάρ: Άκυρα τα μνημόνια με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση, ενώ ο  Χαλίφα Χαφτάρ  κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας - Νωρίτερα o πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είχε προειδοποιήσει με βέτο της Αθήνας σε οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη που δεν θα προβλέπει την ακύρωση των μνημονίων Σάρατζ- Ερντογάν

5007330
Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή.  Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης δήλωσε «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ από την πλευρά του ο Λίβυος στρατάρχης χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σάρατζ με τον Ερντογάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν είναι αρχηγός κράτους και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Πριν τη συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης και την διάσκεψη του Βερολίνου, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός είχε βγάλει ήδη από τη διπλωματική του φαρέτρα την απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην όποια λύση προταθεί για τη Λιβύη και δεν θα προβλέπει την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία. 

xaft-mitsotakis


Ο κ. Haftar ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο κ. Haftar κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Κλείσιμο
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Haftar για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης