Ο Πολάκης «έκλεισε» την καρδιοχειρουργική στην Πάτρα και ζητάει τα ρέστα από τον Κικίλια

Ο Πολάκης «έκλεισε» την καρδιοχειρουργική στην Πάτρα και ζητάει τα ρέστα από τον Κικίλια

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αντί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα για ποιο λόγο δεν λειτουργεί από τα μέσα του 2017 η καρδιοκοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, επιχειρεί να μετακινήσει αλλού το βάρος του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο της βάσης Ακτίου του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της άτυχης πανεπιστημιακού

nosokomeio_ar
Εκτός από τις δραματικές ελλείψεις στο σύστημα δημόσιας υγείας, ο θάνατος της 52χρονης καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέδειξε και την προκλητική, αλαζονική και υπερφίαλη συμπεριφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, μέσω του αγαπημένου του facebook.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διάλεξε ο κ. Πολάκης για να «τοποθετηθεί» από τα Σφακιά – εκεί πληροφόρησε τους διαδικτυακούς τους φίλους ότι βρίσκεται- σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την κατάρρευση της άτυχης γυναίκας στην Ολυμπία, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, και που ολοκληρώθηκαν με την κατάληξή της στο νοσοκομείο Άρτας, το βράδυ της ίδιας μέρας, κι ενώ γινόταν αγώνας δρόμου να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων για να αντιμετωπιστεί ο κολποκοιλιακός διαχωρισμός ή διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Στην ανάρτησή του η άγνοιά του για τα πραγματικά γεγονότα αλλά και η ευκολία με την οποία επιχειρηματολογεί ως «παντογνώστης» προκαλούν εντύπωση.

«Είμαι στα Σφακιά.Έμαθα πριν λίγο για το θλιβερό γεγονός του θανάτου της πενηντάχρονης με τη ρήξη ανευρύσματος θωρακικής αορτής καθ οδόν από Πύργο προς Γιάννενα. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ,ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ,ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ;;;;;;

Η βάση λειτουργεί και έχουν σωθεί ασθενείς από τον Απρίλιο!!!!» έγραψε στο facebook ο κ. Πολάκης.

Αντί να απαντήσει στο μείζον και κρίσιμο ερώτημα που ευλόγως προκύπτει από το τραγικό συμβάν, δηλαδή για ποιο λόγο δεν λειτουργεί από τα μέσα του 2017 η Θωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείο Ρίου για καρδιοχειρουργικά περιστατικά, επιχειρεί να μετακινήσει αλλού το βάρος του προβλήματος. Και αντί να αναλάβει και ο ίδιος ευθύνες για όσα έπραξε ή δεν έπραξε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από το 2016 έως το 2019, βάζει στο κάδρο τους γιατρούς του νοσοκομείου Πύργου για την απόφασή τους να κάνουν διακομιδή και αεροδιακομιδή.

Σημειωτέον ότι και ο σύζυγος της 52χρονης φέρεται να ζήτησε αεροδιακομιδή αλλά τού εξήγησαν πως οι χρόνοι προσέγγισης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων από τον Πύργο ήταν ίδιοι και με ασθενοφόρο και με ελικόπτερο, με τον επιπλέον απαγορευτικό παράγοντα πως η αεροδιακομιδή από τη συγκεκριμένη βάση με τον συγκεκριμένο τύπο ελικόπτερου δεν γίνεται νυχτερινή ώρα. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο ξεκίνησε τη διακομιδή από το Νοσοκομείο Πύργου γυρω στις 5.35 – 5.40.

Απάντηση σε δηκτικό τόνο από τον δικό του λογαριασμό στο facebook έδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στην ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ευθύνη για τα λόγια και τα έργα τόσο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη όσο και του υπουργού, κ. Ανδρέα Ξανθού. Έγραψε ο κ. Κικίλιας: «Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής.

Γνωρίζουν όμως ότι:

Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής.

Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών.

Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες.

ΥΓ: Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο, αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας.

Δυστυχώς περισσεύει το θράσος τους και λείπει η ντροπή».

Επανερχόμενος ο κ. Πολάκης το απόγευμα της Δευτέρας με σχετική ανάρτηση επικαλείται την ιατρική του ιδιότητα, και τις ιατρικές του γνώσεις, και την ιατρική του εμπειρία, και την υπουργική του θητεία καθώς και το brutal και ειρωνικό ύφος. «Προσοχή, Προσοχή!! Απάντησε!» είναι ο τίτλος της ανάρτησή του σχετικά με την απάντηση του διαδόχου του στην Αριστοτέλους.

«Μου απάντησε ο κύριος Κικιλιας στο ερώτημα που έθεσα χθες για το θάνατο της καθηγήτριας κατά τη διακομιδή της προς Γιάννενα από Πύργο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο του Ακτίου!


Λοιπόν, χθες προσπάθησα να είμαι ευγενικός σήμερα λόγω του θράσους και της ΑΓΝΟΙΑΣ που επιδεικνύει ο κύριος Κικιλιας ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ....


Επειδή λοιπόν κύριε Κικίλια εγώ είμαι ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟΣ με το αντικείμενο της επείγουσας Ιατρικής και έχω σώσει εκατοντάδες ανθρώπους στη ζωή μου

Επειδή ως υπουργός ενδιαφερόμουν σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ για τέτοια προβλήματα και πάντα ΕΔΙΝΑ ΛΥΣΕΙΣ (γιατί ΞΕΡΩ την ουσία του θέματος και όχι μόνο τη διαδικασία) ,όταν η ολιγωρία ,η ανεπάρκεια ή η γραφειοκρατία μπέρδευε τα πράγματα


ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:


Όταν έχεις ένα περιστατικό με τέτοια βαριά διάγνωση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην υποδομή υγείας που έχει μεταφερθεί ,ψάχνεις και βρίσκεις το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ προς τον υγειονομικό σχηματισμό που μπορεί να το αντιμετωπίσει. Κάνεις δηλαδή Scoop and Run και όχι stay and play, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συντομότερος τρόπος ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ, το οποιο έμαθα πως δεν ήταν σε άλλο περιστατικό για να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση. (Θα πήγαινε το ελικόπτερο από το Άκτιο στην Ανδραβίδα και σε αυτό το χρόνο θα είχε μεταφερθεί το περιστατικό από τον Πύργο εκεί)

Σε ποιο βιβλίο Ιατρικης ή σε ποιο νόμο γράφεται πως οι δευτερογενείς διακομιδές ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ;;; Τόση ασχετοσύνη πια;;;; Ποσά περιστατικά έχουν μεταφερθεί τα τελευταία μόνο καλοκαίρια από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικης που επιχειρεί εκεί τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του καλοκαιριού;; Ποσά περιστατικά από την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μεταφερθεί με εναέρια μέσα λόγω του επείγοντος της κατάστασης από νοσοκομεία της περιοχής προς νοσοκομεία των Αθηνών;;; Ζητήστε από το ΕΚΑΒ να σας δώσει ονομαστικό κατάλογο !!

Να σας ενημερώσω επίσης ότι το ελικόπτερο δεν πετάει στα 15.000 πόδια για να υπάρχουν Αιμοδυναμικό προβλήματα στο συγκεκριμένο περιστατικό από τις μεταβολές των πιέσεων κατά την πτήση, αλλά πολύ χαμηλότερα. Τέλος η ώρα θανάτου της Ασθενούς αναφέρεται πως ήταν 6.30 το απόγευμα στο ύψος της Άρτας έχοντας ξεκινήσει από τον Πύργο. ΔΗΛΑΔΗ υπήρχε άφθονος χρόνος με το ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ για να μεταφερθεί η ασθενής!!!!! (Εκτός αν στην άρισττέλους πλέον νυχτώνει Οκτώβρη μήνα από τις τρεις το μεσημέρι....)

Για δε το πρόβλημα της ουσιαστικά Θωρακοχειρουργικής και δευτερευόντως Καρδιοχειρουργικης πανεπιστημιακής κλινικής στην Πάτρα που μετά την αποχώρηση του προηγούμενου διευθυντή που ήρθε καθηγητής στο Αττικό ,σταμάτησε να εφημερεύει για έκτακτα Καρδιοχειρουργικα, ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ και τις αντιστάσεις και ανεπάρκειες του τοπικού κυκλώματος που δεν θελει να λειτουργήσει εκεί η Κλινική. Για να μην τα λέω εγώ σας ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ και ελπίζω να το ολοκληρώσετε .

ΤΕΛΟΣ μήπως να ρωτήσετε αυτούς που σας συμβουλεύουν και γράψατε όλα αυτά τα απαράδεκτα και αβάσιμα (ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ) γιατι δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού επιλέχθηκε οδική μεταφορά ,η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ του Εκαβ της περιοχής που είχε μέσα ειδικευμένο γιατρό αλλά επιλέχθηκε απλό ασθενοφόρο με σύνοδο μη ειδικό γιατρό


ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ και επαναλαμβάνω εμπλουτίζοντας παλαιότερη συμβουλή μου για διάβασμα-διάβασμα -διάβασμα και ενημέρωση-ενημέρωση-ενημέρωση για τις δυνατότητες του συστήματος επείγουσας μεταφοράς που σας παραδώσαμε.

Παύλος Πολακης βουλευτής Συριζα Χανιων ,πρώην Αναπλ Υπ.Υγειας ,γενικός Χειρουργος-εντατικολόγος».

Κλείσιμο
Θέτει διάφορα ζητήματα ο κ. Πολάκης. Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διαψεύδει, πανηγυρικά σε κάποια από αυτά.

Καταρχάς, η βεβαιότητα με την οποία υποστηρίζει ότι ο συντομότερος τρόπος για τη διακομιδή ήταν η αεροδιακομιδή της 52χρονης με το ελικόπτερο από τη βάση στο Άκτιο στα Ιωάννινα. Έμπειρο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας που συνομίλησε με το protothema.gr, διευκρινίζει εξαρχής πως το ελικόπτερο τύπου Augusta Bell 212 που βρισκόταν στη βάση στο Ακτιο θα μπορούσε να πετάξει μόνο ως τις 7.15 που είχε φως. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο περί την ώρα 5.35-5.40 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Είχε υπολογιστεί ότι θα βρισκόταν στα Ιωάννινα σε περίπου 3 ώρες.

Η αεροδιακομιδή θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο ακόμη κι αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό της νυχτερινής πτήσης του ελικοπτέρου. Από τη στιγμή που δίδεται η κλήση για την αεροδιακομιδή μέχρι την απογείωση του ελικοπτέρου χρειάζονται περίπου 30-45 λεπτά, και άλλα τόσα θα διαρκούσε η πτήση από το Άκτιο μέχρι την Ανδραβίδα από όπου θεωρητικα θα παραλάμβανε την ασθενή το πλήρωμα. Συνήθως, εξηγεί το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο χρειάζεται και 35 λεπτά για ανεφοδιασμό. Η πτήση Ανδραβίδα – Ιωάννινα ακόμη και με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες να γινόταν θα διαρκούσε τουλάχιστον 1 ώρα και 20 λεπτα. Το άθροισμα των χρόνων αυτών προφανώς υπερβαίνει το τρίωρο που θα χρειαζόταν το ασθενοφόρο.

Σημειωτέον, πως η ώρα θανάτου της άτυχης γυναίκας στην οποία τόσο επιμένει ο κ. Πολάκης δεν ήταν 6.30 αλλά 8.20 το βράδυ του Σαββάτου, στο νοσοκομείο Άρτας. Η θολή ματιά με την οποία «βλέπει» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τη χρονική ακολουθία και την ακριβή ώρα στα γεγονότα δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Ούτε και η «κοντή» μνήμη του για τα όσα έγιναν στη Θωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και τα οποία είναι αιτία που έχει μπει λουκέτο στην καρδιοχειρουργική από το 2017. Χωρίς να αναφέρεται στις δικές του πράξεις και αποφάσεις, σκεπάζει με ευκολία τις ευθύνες του ως πολιτικού προϊστάμενου μιλώντας για «ανεπάρκειες και αντιστάσεις του τοπικού κυκλώματος» το οποίο προκαλεί απορία ωστόσο πως δεν κατάφερε να το διαλύσει όπως άλλες εστίες διαφθοράς στη μάχη των οποίων είχε ταχθεί.

Τέλος, ανακριβή τονίζεται από το ΕΚΑΒ ότι είναι όσα υποστηρίζει για το απλό ασθενοφόρο που έκανε τη διακομιδή. Η 52χρονη διακομίστηκε με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, αναφέρουν οι αρμόδιοι. Το μόνο σημείο στο οποίο είναι ακριβής η μακροσκελής ανάρτηση του κ. Πολάκη αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι ότι την ασθενή συνόδευε ειδικευόμενη γιατρός. Πράγματι, σε αρκετές περιπτώσεις στα νοσοκομεία οι διευθυντές στέλνουν ως συνοδούς ειδικευόμενους γιατρούς γιατί λείπουν οι ειδικευμένοι. Και αυτό που διερωτώνται οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, και ιδίως στο νοσοκομείο Πύργου, είναι τι έπραξε ο κ. Πολάκης για να καλύψει ιατρικά κενά στο νοσοκομείο Πύργου για να μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε όσους έστειλαν την ειδικευόμενη γιατρό να συνοδέψει την ασθενή....
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης