Πρώτη κατοικία: «Πέφτει» στις 100.000 το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια

Πρώτη κατοικία: «Πέφτει» στις 100.000 το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια

Κατ' απαίτηση των δανειστών το όριο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία μειώνεται στα 100.000 ευρώ, από 130.000 ευρώ

tsakalotosdragasakis0
Επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, με υποθήκη πρώτη κατοικία  θα μπορούν να υπαχθούν τελικά στη νέα ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Οπως είπε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  προκειμένου να επέλθει συμφωνία η ΕΚΤ ζητά το ύψος των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.


Έτσι, σε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που πετούν εκτός προστασίας χιλιάδες πρώτες κατοικίες που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια προχώρησε η κυβέρνηση στην Βουλή προκειμένου να λάβει την έγκριση των δανειστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαγράφοντας εντός λίγων ημερών μια «θεαματική πορεία» κατάφερε από τους λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες να «ξηλώσει» το δίχτυ προστασίας πρώτης κατοικίας με τροπολογίες κατ απαίτηση των θεσμών θυμίζοντας τον τρόπο νομοθέτησης των ακραίων μνημονιακών χρόνων

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε αρχικά για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για επιστροφή στην κανονικότητα για να προσθέσει στην συνέχεια πως μετά από απαίτηση της ΕΚΤ αναγκάζεται να αλλάξει επι τα χείρω τα όρια προστασίας.

«Για να φύγουμε από αυτό το καθεστώς και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πρέπει το κόστος των κόκκινων δανείων να το μοιραστεί το κράτος, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Το πρόβλημα του SSM είναι πως γνωρίζει ότι όλα αυτά τα συστήματα (σ.σ. αντιμετωπισης κόκκινων δανείων) έχουν κάποιο ρίσκο. Τα καλά νεά είναι ότι το δικό μας σχέδιο έχει ρίσκο που δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν συζητήσεις με τους θεσμούς για τα δυσμενή σενάρια και μας ζήτησαν να περιορίσουμε την περίμετρο της ρύθμισης για να έχουμε σιγουριά ότι δεν θα έχουμε ρίσκο για περαιτέρω προβλέψεις. Γι αυτό θα υπάρξει νομοθετική βελτίωση που αλλάζει κάποιους αριθμούς και που περιορίζει λίγο την περίμετρο μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως και από την EKT».

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας το βασικό κομμάτι της νομοτεχνικής βελτίωσης είπε ότι «Για να εξασφαλίσουμε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν προσκρούει σε κρατική ενίσχυση και για να εξασφαλίσουμε θετική εισήγηση από τους θεσμούς προχωρήσαμε σε δύο νομοτεχνικές όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ‘η παρ 1 μετά τις λέξεις δεν υπερβαίνει 130 χιλ ευρώ ανα πιστωτή προστίθεται η φράση ή τις 100 χιλ ανα πιστωτή αν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης στο αρ 70 στην παρ 2 μετά τις λέξεις λογίζεται η εμπορική αξία προστίθεται η φράση «όπως είχε καταχωρηθεί στα βιβλία πιστωτών…».

Κλείσιμο
Πηγές απο το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν σχετικά με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αυστηροποιεί το πλαίσιο προστασίας πως:

- Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στο «νέο νόμο Κατσέλη» αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης.

- Δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου.

Επισημαίνεται, δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια.

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα»



paper0
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης