Μπουτάρης: Σε μένα τουλάχιστον η Νοτοπούλου δεν έχει πει ψέματα

Μπουτάρης: Σε μένα τουλάχιστον η Νοτοπούλου δεν έχει πει ψέματα

«Εγώ δεν περίμενα να γίνω δήμαρχος για να γίνω σταρ. Ήμουν σταρ και εξ αυτού όλος ο κόσμος μιλούσε για την πόλη»

boytaris-noto
Τους υποψήψιους δημάρχους Θεσσαλονίκης σχολίασε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας για τον Νίκο Ταχιάο σχολίασε ότι «πολύ καλά θα κάνει γιατί δεν είναι καπνιστής» για τη δήλωση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας «ως δήμαρχος το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ανοίξει το παράθυρο του γραφείου σας για να φύγει η τσιγαρίλα».

Όσον αφορά την Κατερίνα Νοτοπούλου ο Γιάνης Μπουτάρης τη χαρακτήρισε «άξια και αποτελεσματική» προσθέτοντας ότι «σε μένα τουλάχιστον δεν έχει πει ψέματα και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις καταστάσεις. Ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων γιατί εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να μου κάνει τη ζωή πατίνι».

Στην ερώτηση, τέλος, αν «είναι τελικά κακό ένας δήμαρχος να είναι σταρ;» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντά ότι «εγώ δεν περίμενα να γίνω δήμαρχος για να γίνω σταρ. Ήμουν σταρ και εξ αυτού όλος ο κόσμος μιλούσε για την πόλη. Είχα μια διεθνή αναγνώριση και λόγω του επαγγέλματος και λόγω άλλων πραγμάτων. Εγώ δεν έμεινα στο σταριλίκι, από το πρωί έως τη νύχτα ήμουν στο δημαρχείο».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Δήμαρχε, μετανιώσατε για την απόφασή σας να αποσυρθείτε από τη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας;

Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Η θέση μου εξαρχής ήταν ότι δύο θητείες για έναν δήμαρχο είναι αρκετές. Άλλωστε, θεωρώ ότι έχω κλείσει τον κύκλο μου.

Γιατί το όνομα σας "παίζει" συνέχεια; Μήπως θα κατεβείτε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές;

Κλείσιμο
Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μ’ ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Η ανάμειξή μου με την πολιτική αρχίζει και τελειώνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι το κύτταρο μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Οι υποψηφιότητες στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν ξεπεράσει τις είκοσι. Πού οφείλεται αυτό;

'Ολη αυτή η ιστορία οφείλεται στο νέο εκλογικό νόμο, όπου ο καθένας που θέλει να εμπλακεί στα δημοτικά μπορεί να βγει με έναν ή δύο συμβούλους και να διαπραγματευτεί για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία με τον υποψήφιο που θα κερδίσει την πρώτη ή δεύτερη θέση. Θα προκύψουν συναλλαγές και είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ομάδες για να συνεργαστούν.

Ο Νίκος Ταχιάος είπε ότι ως δήμαρχος το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ανοίξει το παράθυρο του γραφείου σας για να φύγει η τσιγαρίλα. Πώς το σχολιάζετε;

Και πολύ καλά θα κάνει, αφού δεν είναι καπνιστής. Εγώ όντας καπνιστής από τα 15 μου προσπαθώ να το κόψω, γιατί πέρα από την ενόχληση προς τους άλλους, καταλαβαίνω τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία. Εγώ στο γραφείο μου καπνίζω, αλλά έξω σέβομαι το νόμο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει τα προσόντα να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος;

Εγώ που έχω συνεργαστεί μαζί της, το διάστημα που άνοιξε το γραφείο του πρωθυπουργού, είδα μια κοπέλα άξια και αποτελεσματική. Σε μένα τουλάχιστον δεν έχει πει ψέματα και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις καταστάσεις. Ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων γιατί εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να μου κάνει τη ζωή πατίνι.

Η ομάδα του Πέτρου Λεκάκη που μπορεί να φτάσει;

Πιστεύω ότι εάν φερθούν σωστά όλο το προεκλογικό διάστημα μπορούν να εκλεγούν μ’ ένα αξιοπρεπές ποσοστό και αυτό να βοηθήσει πολύ για να συνεργαστούν με τον επόμενο δήμαρχο.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε σε περίπτωση που εκλεγεί θα βάλει ορκωτούς λογιστές στον δήμο.

Ορκωτούς ελεγκτές έχουμε κάθε φορά. Αυτός ας κοιτάξει τις δικές του εκκρεμότητες, που αφορούν και οικονομικά θέματα, κι ας μην κοιτάει τον δήμο.

Σε όλους πάντως ευχηθήκατε καλή επιτυχία. Μήπως γι αυτό δημιουργήθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις και υπήρξαν αντιδράσεις;

Έρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και με μηδενικές πιθανότητες και έχουν τη φιλοδοξία να γίνουν δήμαρχοι. Εγώ φυσικά κι ευχήθηκα σε όλους καλή επιτυχία καθαρά από λόγους ευγένειας. Τι θέλατε να τους πω; Σου εύχομαι να μην βγεις, ή να μη γίνεις δήμαρχος;

Τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης ποιον στηρίζει;

Δεν έδωσα δαχτυλίδι σε κανέναν στην "Πρωτοβουλία". Δε θα πω φυσικά τώρα αν στηρίζω ή όχι κάποιον, γιατί δεν έχει νόημα. Είμαι ευνοϊκά προσκείμενος προς τον Λεκάκη και στα άλλα παιδιά της "Πρωτοβουλίας" και είμαι πιο "ζεστός" μ’ αυτούς. Όποιος και να βγει θα έχει τη δική του προσωπικότητα και πέρα από την καθημερινή λειτουργία του Δήμου που πρέπει να εποπτεύει θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην πόλη. Ελπίζω πάντως να συνεχίσει τον καινούργιο δρόμο που ανοίξαμε.

Στον β’ γύρο των εκλογών ποιους βλέπετε;

Δε θέλω να κάνω προβλέψεις. Το μόνο που εύχομαι είναι να υπάρξουν ειλικρινείς και παραγωγικές συνέργειες. Ακούω ότι ο Ταχιάος βγαίνει μπροστά και οι τρεις Ορφανός, Νοτοπούλου και Βούγιας θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση.

Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να διοικηθεί τα επόμενα χρόνια;

Πολιτική ηγεσία με ξεκάθαρο και ρεαλιστικό όραμα και σημαντική αναμόρφωση στην οργάνωση του Δήμου.

Κάποιοι υποψήφιοι ασκούν έντονη κριτική γι αυτή τη δεύτερη θητεία. Νιώθετε ότι όλοι θέλουν να καρπωθούν τα όποια θετικά της διοίκησής σας και σας κατηγορούν για λάθη που έγιναν σε αυτά τα χρόνια;

Η κριτική είναι αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη, γιατί μόνον έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι δεν κάναμε λάθη. Λάθη και παραλείψεις και καθυστερήσεις. Αλλά δε συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι δεν έγιναν πράγματα στη δεύτερη θητεία, η οποία ήταν συνέχεια της πρώτης. Συνεχίστηκαν δράσεις και έργα που ξεκίνησαν στην πρώτη θητεία. Άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα όχι. Αυτοί που ασκούν την κριτική ότι ήταν κακή η δεύτερη θητεία σαφέστατα λειτουργούν αντιπολιτευτικά για να με "απογυμνώσουν". Με τις δεδομένες συνθήκες και οικονομικές και εργασιακές και προσωπικού είμαι ικανοποιημένος από το έργο που κάναμε.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν "εργάτες" και όχι σταρ. Είναι τελικά κακό ένας δήμαρχος να είναι σταρ;

Μου προσάπτουν ότι είμαι σταρ και επικοινωνιακός και όχι εργάτης. Η απάντησή μου είναι ότι όταν ένας δήμαρχος είναι σταρ και εργάτης, όπως εγώ, και περιστοιχίζεται από άξιους συνεργάτες τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο. Εγώ δεν περίμενα να γίνω δήμαρχος για να γίνω σταρ. Ήμουν σταρ και εξ αυτού όλος ο κόσμος μιλούσε για την πόλη. Είχα μια διεθνή αναγνώριση και λόγω του επαγγέλματος και λόγω άλλων πραγμάτων. Εγώ δεν έμεινα στο σταριλίκι, από το πρωί έως τη νύχτα ήμουν στο δημαρχείο. Πόσες φορές έγραψαν ότι βγήκα δήμαρχος της χρονιάς και πόσα δημοσιεύματα έγιναν για τη Θεσσαλονίκη. Προσπάθησα ως δήμαρχος να ανεβάσω την πόλη και εκμεταλλεύτηκα το σταριλίκι μου. Το 2012 βγήκα "Δήμαρχος του Μήνα", ενώ οι εφημερίδες Guardian και New York Times συμπεριέλαβαν τη Θεσσαλονίκη στους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κανείς.

Πώς θα περάσουν οι μήνες μετά τις εκλογές, μέχρι τις 31 Αυγούστου που θα παραδώσετε σκυτάλη;

Όπως περνά κάθε μήνας. Ο δήμος θα λειτουργεί κανονικά. Μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι δουλεύουμε για τον δήμο. Θα παραδώσω με το πρωτόκολλο παραλαβής στον επόμενο δήμαρχο και υλικές απογραφές και εκκρεμότητες που έχουν απομείνει.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι συνηθίζουν να λένε πως θα αλλάξουν τον δήμο σε μία εβδομάδα, σε 100 ημέρες, ή σε 100 εβδομάδες...

Ετσι έλεγα κι εγώ στην αρχή και αυτό αποδεικνύεται μεγάλο λάθος. Δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σε εκατό μέρες. Είναι πολλά πράγματα που θέλουν πολύ καιρό για να γίνουν. Είναι ορισμένοι που γνωρίζουν, αλλά όλοι πουλάνε ότι εγώ θα τα κάνω αυτά που δεν έκανε ο άλλος.

Βρεθήκατε και φέτος στην Πορεία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερος κόσμος συμμετέχει. Έμαθε τελικά η Θεσσαλονίκη την ιστορία της;

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μέχρις ότου οι Θεσσαλονικείς μάθουν και κάνουν κτήμα τους την ιστορία της πόλης στην οποία ζουν. Η πορεία μνήμης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάδειξη των μνημείων, οι δείκτες μνήμης, οι εκδηλώσεις για το θέμα, βοηθούν πολύ. Θα συνεχίσει και μαζί με άλλες εκδηλώσεις που γίνονται για τους Εβραίους, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας θα δείξουν στον πολίτη την πολυπολιτισμική κατάσταση της πόλης.

Πώς νιώσατε στην πρόσφατη βράβευση από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας;

Φυσικά και αισθάνθηκα μεγάλη τιμή για την πόλη μου και για μένα προσωπικά. Μια αναγνώριση σε επίπεδο κρατικό και ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Γερμανία είναι τιμητική. Όταν ρώτησα "ευχαριστώ πολύ, αλλά για ποιο λόγο"; και μου εξήγησαν, αντιλήφθηκα ότι έκανα αρκετά πράγματα για να σπάσει η εικόνα ότι οι Γερμανοί είναι κακοί κι εμείς ότι είμαστε τεμπέληδες και άξιοι της μοίρας μας.

Κλείσατε 28 χρόνια καθαρός από κάθε είδους εξάρτηση. Τι μήνυμα θα στείλετε στους ανθρώπους που έχουν εξαρτήσεις;

Είμαι καθαρός από το 1991. Κάθε εξαρτημένος μπορεί να "καθαρίσει", αρκεί να το θέλει και να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να θέλει με όλη του τη ψυχή να το ξεπεράσει με εξωτερική βοήθεια. Κάποιος που έχει περάσει από μία φάση εξάρτησης μπορεί να καταλάβει καλύτερο το πρόβλημα του εξαρτημένου.

Υπάρχει κάποιο όνειρο του Γιάννη Μπουτάρη που δεν έχει εκπληρωθεί;

Υπάρχει όνειρο. Θα ήθελα να συμπράξω στη δημιουργία της "κιβωτού" του ελληνικού αμπελώνα. Είναι ένα όνειρο που έχω εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, όταν ακόμη ήμουν πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΕ). Το είχα ζητήσει από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού χωρίς αποτέλεσμα. Είναι η δημιουργία ενός αμπελώνα, στο κτήμα Τατόι, όπου θα φυτευτούν όλες οι ελληνικές ποικιλίες, θα φιλοξενηθεί το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου και θα δημιουργηθεί κέντρο ενημέρωσης κοινού, εκπαίδευσης οινογευστών και οινοχόων. Θα είναι αυτόνομο οικονομικά και όχι φυσικά κρατικό και θα αποτελέσει εργαλείο των επαγγελματιών του κλάδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης