Παυλόπουλος σε μετονομασία λεωφόρου Ευελπίδων: Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης

Παυλόπουλος σε μετονομασία λεωφόρου Ευελπίδων: Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - «Δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και πολύ περισσότερο γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά στα σύνορά μας»

evelpidon_pavlopoulos
Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που το κρίνει πρόσφορο διεμήνυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων προς τη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμος δημότης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τόνισε ότι βάση της φιλίας και καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αποτελεί η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία», για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε, και με την Τουρκία.

proedros_pavlopoulos_evelpidon_mesa
Κλείσιμο

Όσοι επινοούν γκρίζες ζώνες, επιδεικνύουν άγνοια και έλλειψη σεβασμού

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η συγκεκριμένη νομική βάση του Διεθνούς Δικαίου, που τεκμηριώνει την κατά τ' ανωτέρω σαφήνεια του καθορισμού και των θαλάσσιων συνόρων μας -επέκεινα δε και του καθορισμού της ΑΟΖ- συμπυκνώνεται πρώτον, στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης και επανέλαβε ότι όσοι επινοούν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Δεύτερον, στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά το καθεστώς της παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, και τρίτον στη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για κάθε κράτος, άρα και για την Τουρκία.
proedros_pavlopoulos_evelpidon_mesa2

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι προσφέρει αντίστοιχη προστασία των συνόρων και του εδάφους της χώρας μας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. Όπως υπενθύμισε, «τα στοιχεία ως προς τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο "Δίκτυο NATURA 2000" αποδεικνύουν ότι οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
proedros_pavlopoulos_evelpidon_mesa3

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει δίκαιη και βιώισμη λύση το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

proedros_pavlopoulos_evelpidon_mesa5

«Η πΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε προς την πΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της καυ πρωτίστως στο Σύνταγμα. Μόνον όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο, καθώς και η κατά το Διεθνές Δίκαιο ορθή ερμηνεία της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου αυτή να έλθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Αναφερόμενος στην τελετή της μετονομασίας της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου σε Λεωφόρο Ευελπίδων, κατά την επέτειο των 190 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Ευελπίδων, η οποία προηγήθηκε της ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημότη του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Λαού και του Έθνους μας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, γενικότερα, αλλά και στην Σχολή Ευελπίδων, ειδικότερα.

Όπως επισήμανε, είμαστε υπερήφανοι για το ανεπίληπτο ήθος τους και το ανυπέρβλητο φρόνημά τους και πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποδεικνύουν, καθημερινά και εμπράκτως, τι σημαίνει να είσαι άξιος απόγονος Μεγάλων Προγόνων αλλά και άξιος υπερασπιστής της Πατρίδας, του Λαού μας και του Έθνους μας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι αρχή αυτονόητη, διότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η Ελευθερία είναι αρχή υπαρξιακή για τον Λαό και το Έθνος των Ελλήνων.
proedros_pavlopoulos_evelpidon_mesa4

Τέλος, αναφερόμενος στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αφού ευχαρίστησε για την τιμή, τόνισε ότι παίρνει στις «αποσκευές» του, τις καλύτερες αναμνήσεις από την φιλοξενία, που του επιφύλαξαν και πρόσθεσε ότι επιφορτίζεται με το χρέος να ανταποκριθεί, με όλες του τις δυνάμεις, στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας και ιδίως για τη Νέα Γενιά μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης