Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε για να την αλλάξουμε

Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε για να την αλλάξουμε

Αιχμές κατά συνδικαλιστικών ενώσεων - «Δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων χωρίς τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων»

Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε για να την αλλάξουμε
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επετειακής Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς», σχολίασε, «η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει». «Κι αυτό θα το δούμε άμεσα», σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι «σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης». 'Ασκησε, δε, κριτική στα συνδικάτα που, όπως είπε, «στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
 
Κλείσιμο
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ». Είπε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση.
 
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει στη Διακήρυξη σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης, και τόνισε ότι «αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα. Όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη». Ερωτηθείς, δε, εάν τον προβληματίζει ακόμα, εάν είναι σκεπτικός απέναντι στη Διακήρυξη, είπε ότι φυσικά τον προβληματίζει και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι. «Αλλά πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητας μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Με αφορμή την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη Σύνοδο της Ρώμης:
 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής για την Ευρώπη, καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καμιά φορά χρήσιμο για να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη αυτές τις κατακτήσεις να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά». «Δεν υπάρχει αμφιβολία», σημείωσε, «ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε».
 
Είπε ότι σήμερα «είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης -τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας που υπεγράφη η Διακήρυξη των 27 για το μέλλον της Ευρώπης- το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και την ανάγκη να το προφυλάξουμε». Χαρακτήρισε «θετικό» ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης, για να επισημάνει ότι «αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα». «Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη», τόνισε.
 
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς η απάντηση που πήρα είναι καταφατική», είπε, για να υπογραμμίσει: «μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης».
 
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε ελληνικά συνδικάτα για τη στάση τους: «Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση. Δίνουμε μία μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «τα συνδικάτα στη χώρα μας δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Θύμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «στο κρίσιμο δημοψήφισμα βρέθηκαν για να υπερασπιστούν την ανάγκη να πούμε ‘ναι' σε μια κακή συμφωνία και όχι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη». «Δεν είναι βεβαίως όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
 
«Παρόλα αυτά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».
 
Αναφερόμενος στη σύμπτωση της σημερινής εορταστικής επετείου με την ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της παλιγγενεσίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Τόνισε ότι «αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».
 
Ερωτηθείς ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως ο πρώτος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη θέση και η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση. «Τώρα είναι η ώρα να αναστοχαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές και να επιστρέψουμε σε αυτές», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μελλον της Ευρώπης χωρίς να εστιάσουμε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα κοινωνικά δικαιώματα». «Είναι αναγκαίο», τόνισε, «να ξαναβρούμε αυτές τις αρχές, να ξαναβρούμε το κοινωνικό μοντέλο».
 
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι ο κίνδυνος είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός και τόνισε την πεποίθηση του ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα υπερασπιστούν αυτές τις αρχές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι φυσικά αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με τις τρέχουσες εφαρμοζόμενες πολιτικές, για να σημειώσει πως «αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στους λαούς μας θα υπάρξει χώρος για αυτές τις αντιπολιτικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να αναδειχθούν».
 
Ερωτηθείς εάν τον προβληματίζει ακόμα, εάν είναι σκεπτικός απέναντι στη Διακήρυξη, είπε ότι φυσικά τον προβληματίζει και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι. «Αλλά πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητα μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε, πως «πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης