Η Ευρώπη ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν

Η Ευρώπη ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν

Σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα, παρουσία και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι- «Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα», δηλώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Φεντερίκα Μογκερίνι

Η Ευρώπη ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν
Το πρωινό εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου, είναι στην πραγματικότητα μια σύσκεψη κρίσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ήδη μια τεράστια επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο εσωτερικό του στρατού και της δικαιοσύνης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση, με παρόντα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο πρωταρχικός ρόλος της Τουρκίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών της Συρίας και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. 

Οσο για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι ΥΠΕΞ θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο με την Αγκυρα.

Κλείσιμο
Μοργκερίνι: Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα


Η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, προειδοποίησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

“Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία,” δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

“Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό,” δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.
Μπόρις Τζόνσον: Φεύγουμε από την ΕΕ, όχι από την Ευρώπη


Τη πεποίθησή του πως η Μεγάλη Βρετανία δεν θα απολέσει τον «ηγετικό ρόλο της στην Ευρώπη» εξέφρασε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Προσερχόμενος στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το μήνυμα που θα στείλει στους συνάδελφους τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι πως θα σεβαστεί τη κρίση του Βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας πως  «αυτό δεν σημαίνει πως θα φύγουμε από την Ευρώπη ή θα απωλέσουμε τον ηγετικό μας ρόλο».

Σημαντικό είναι επίσης πως την Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα παρακολουθήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Κέρυ.

Για το θέμα της τρομοκρατίας και της Τουρκίας συζήτησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατά το χθεσινό δείπνο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου, ο οποίος τελικά δείπνησε μόνος του με την Φεντερίκα Μορκγκερίνι λόγω αλλεπάλληλων ακυρώσεων από τους άλλους ΥΠΕΞ. Αναφερόμενος στα δύο φλέγοντα θέματα τέλος ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε τα εξής:

«Εάν εξετάσουμε τα τραγικά συμβάντα στη Νίκαια, και την Τουρκία θα δούμε πως υπάρχει ανάγκη να δουλέψουμε από κοινού. Η Νίκαια σημαίνει πως πρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η Τουρκία έχουμε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία, συνεπώς χρειαζόμαστε μετριοπάθεια από όλες τις πλευρές».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης