Σταύρος καλεί Φώφη για τον εκλογικό νόμο

Σταύρος καλεί Φώφη για τον εκλογικό νόμο

Μέτωπο απέναντι στον Τσίπρα θέλει ο Θεοδωράκης - Ανησυχεί για τον κίνδυνο ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να εμφανιστούν ως «ουρά» της ΝΔ η Γεννηματά

Σταύρος καλεί Φώφη για τον εκλογικό νόμο
Με την αντίστροφη μέτρηση για τον νέο εκλογικό νόμο
να έχει ξεκινήσει οι διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνονται. Μετά το καθαρό «όχι» από ΝΔ και Ποτάμι και το «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων τα βλέμματα πέφτουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης
κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να απορρίψει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με νευρικότητα στην υπόδειξη του προέδρου του Ποταμιού, αλλά πίσω από την αντιπαράθεση υπάρχουν επαφές και ανταλλαγές απόψεων.

Οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά αντιλαμβάνονται τους φόβους του Σταύρου Θεοδωράκη για το ενδεχόμενο η απλή αναλογική να οδηγήσει σε ακυβερνησία, αλλά επισημαίνουν και τον κίνδυνο να εμφανιστούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ως «ουρά» της ΝΔ. Η ουσία και οι εντυπώσεις του εκλογικού νόμου υποχρεώνουν τους αρχηγούς σε ασκήσεις ισορροπίας. 

Άλλωστε, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συμμετέχουν στον διάλογο για τη νέα Κεντροαριστερά. Στο θέμα του εκλογικού συστήματος, όμως, το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα είναι μάλλον εγκλωβισμένο στο θέμα της απλής αναλογικής, καθώς είχε καταθέσει σχετική πρόταση τον Ιούνιο του 2015.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τότε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με βασικό επιχείρημα τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν πλέον τα δύο πρώτα κόμματα. Όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που δεν κρύβουν την προτίμησή τους σε ένα σύστημα απλής αναλογικής με μπόνους από 20 έως 30 έδρες, στη βάση του ποσοστού του πρώτου κόμματος ή της συμμαχίας κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα επιλυθεί εντός της Βουλής, με βάση και τις τελικές διατυπώσεις που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Άλλωστε, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ απομακρύνει το ενδεχόμενο ο νέος νόμος να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 ψήφων. Οπότε οι εκλογές θα γίνουν με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης