ΝΔ: Τι θα συζητηθεί στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

ΝΔ: Τι θα συζητηθεί στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

Παρασκηνιακή αντιπαράθεση για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ

ΝΔ: Τι θα συζητηθεί στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής
Μία ακόμη δύσκολη όπως προβλέπεται συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ (ΚΕΦΕ), είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, μετά την επεισοδιακή της περασμένης Πέμπτης. 

Στην συζήτηση για τα διαδικαστικά της εκλογής νέου προέδρου, αναμετρώνται οι διαφορετικές στρατηγικές των υποψηφίων, αλλά και βαθύτερες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Στο προσκήνιο είναι οι τέσσερις υποψήφιοι, στο παρασκήνιο όμως φαίνεται ότι κινούνται και οι πρώην πρόεδροι και στελέχη του κόμματος με “βαριά” ονόματα. 

Στο κομματικό ακρωατήριο έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι υπάρχει μία σύγκρουση των σαμαρικών (εάν όχι του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πάντως με διαρροή ζήτησε να μην τον αναμειγνύουν στην διαδικασία), με τον υπηρεσιακό αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει την στήριξη των καραμανλικών και ανεπισήμως της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού η πρώην υπουργός δημοσίως τάσσεται υπέρ του αδελφού της Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Κλείσιμο
Ο κ. Μεϊμαράκης συνεπής με την άποψη που είχε εκφράσει από το 2009, επιθυμούσε μία κλειστή και σύντομη διαδικασία για να μην τραυματιστεί η ενότητα του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό οι άνθρωποί του εξέφρασαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, επιφυλάξεις για την ετοιμότητα διεξαγωγής των εκλογών, που σχετίζονται με τα οικονομικά του κόμματος. Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα καθώς το ταμείο είναι άδειο, ο γραμματεάς του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος απάντησε ότι “μπορούν να βρεθούν από την κρατική χρηματοδότηση”. Στην παρατήρηση του Θεόδωρου Αμπατζόγλου -που εκπροσωπεί τον κ. Μεϊμαράκη-, ότι “δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ποσά από την κρατική χρηματοδότηση, ο γραμματέας του κόμματος Παπαμιμίκος απάντησε “πέστε μας εάν θέλετε να γίνουν εκλογές ή όχι”, για να εισπράξει την έντονη αντίδραση. 

Η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, εκτιμά ότι ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθεί μία τακτική απαξίωσης της εκλογικής διαδικασίας παράλληλα με την προσπάθεια να περιορίσει το εύρος του εκλογικού σώματος. Στο πλαίσιο αυτό λένε συνεργάτες του υποψηφίου, ο κ.  Μεϊμαράκης διά των εκπροσώπων του θέτει ζητήματα που αφορούν όχι απλώς την χρηματοδότηση αλλά συνολικά τα οικονομικά του κόμματος, ανατρέχοντας στις περιόδους των προηγούμενων προέδρων Σαμαρά και Καραμανλή. Επίσης του καταλογίζουν, ότι θέτοντας θέμα επιστροφής στο δημόσιο των 87 αποσπασμένων στο κόμμα υπαλλήλων αποψιλώνει τον μηχανισμό που εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιήσει την εκλογή αφού ανάμεσα σε αυτούς είναι ο γενικός διευθυντής του κόμματος, ο υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών, ο υπεύθυνος προμηθειών του κόμματος, ο υπεύθυνος για τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, λένε, ο κ. Μεϊμαράκης από την αρχή επιτίθεται στον γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκο. Από την Κοζάνη όπου πήγε για την επέτειο της απελευθέρωσης ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι “όλο αυτό -το εσωκομματικό- απασχολεί κυρίως τους Νεοδημοκράτες και όχι όλη την ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται για τις δύσκολες ώρες που περνά και για τη φοροκαταιγίδα η οποία έρχεται”. Οι αντίπαλοί του λένε ότι “εκείνος αποφάσισε να πάει το κόμμα σε εκλογή αρχηγού και τώρα βάζει προσκόμματα στην διαδικασία”. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί ένα στενό εκλογικό σώμα πιστοποιημένων μελών και όχι “κάθε περαστικό που θα δίνει τα δύο ευρώ”. Στο πλαίσιο αυτό οι συνεργάτες του έχουν προτείνει μεγαλύτερο αντίτιμο από όσους συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Οι άλλοι υποψήφιοι πάντως συμφωνούν στο αντίτιμο των δύο ευρώ και στο να ακολουθηθεί συνολικά η διαδικασία του 2009. 

Ο κ. Παπαμιμίκος έκανε παρέμβαση μέσω του facebook και έκκληση για ηρεμία και ψυχραιμία αναφέροντας: «Η 22η Νοεμβρίου θα είναι μια γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πεπεισμένος πως όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων, θα συμφωνήσουμε άμεσα και στις υπόλοιπες διαδικασίες. Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Με ηρεμία και ψυχραιμία θα πορευτούμε στην αναγέννηση της». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης