«Θύελλα» μετά την απόφαση Κωνσταντοπούλου να στηρίξει πρόταση της Χρυσής Αυγής!

«Θύελλα» μετά την απόφαση Κωνσταντοπούλου να στηρίξει πρόταση της Χρυσής Αυγής!

Διαβάστε τους διαλόγους - Η πρόεδρος της Βουλής πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία, υιοθετώντας το αίτημα της Χρυσής Αυγής, αλλά ανασκεύασε - Άλλα περίμενε από μας ο κόσμος, είπε ο Νίκος Φίλης αποδοκιμάζοντας το προεδρείο της Βουλής - Για φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης έκανε λόγο ο Ευ.Βενιζέλος - Οξύτατη αντίδραση από ΝΔ και ΚΚΕ - Τι απαντά η Ζωή

«Θύελλα» μετά την απόφαση Κωνσταντοπούλου να στηρίξει πρόταση της Χρυσής Αυγής!
Αναπάντεχο «μπάχαλο» με εκτροπή του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  προκάλεσε η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιμείνει σχεδόν εμμονικά σε διαδικαστικά ζητήματα που έχουν με την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ενώ διαφαινόταν η επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης γα το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση  και το οποίο θεωρείται «μονομερής ενέργεια» από ορισμένους κύκλους των δανειστών η Πρόεδρος της Βουλής κατάφερε να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί τις οξύτατες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως η αυστηρότερη κριτική προήλθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Εϊναι ενδεικτικό ότι εως αυτή την ώρα η εικόνα της Ολομέλειας μοιάζει με αμφιθέατρο περιφερειακού ΤΕΙ. Βουλευτές όλων των κομμάτων εκφράζουν εντονότατες διαμαρτυρίες και άλλοι ανταλλάσσουν αντεγκλήσεις.
Κλείσιμο

Το Ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά το κλείσιμο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Η κυρία Κωνσταντοπούλου και παρά το γεγονός ότι ζητούσε τον λόγο ο αρχηγός της ΚΟ του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να προχωρήσει στην διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το αίτημα είχε κατατεθεί από την Κο της Χρυσής Αυγής. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής όμως για να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία πρέπει οι 15 βουλευτές της ΧΑ που υπογράφουν το σχετικό αίτημα να είναι παρόντες. Αυτό ωστόσο δεν ήταν εφικτό καθώς ο εισαγγελέας φυλακών δεν είχε δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της ΧΑ. Υπο αυτά τα δεδομένα το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας θα έπρεπε να κριθεί άκυρο και να συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης. Ωστόσο η Πρόεδρος προτίμησε να υποστηρίξει εμμέσως το αίτημα της ΧΑ κάνοντας χρήση του άρθρου 72 του Κανονισμού λειτουργίας του Σώματος που λέει ότι «η ψηφοφορία με ονομαστική κλήση διεξάγεται … σε κάθε περίπτωση που ο Πρόεδρος το κρινει αναγκαίο». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως συνέπεια τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απείλησαν με αποχώρηση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε  διακοπή της συνεδρίασης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όταν επανήλθε στην Ολομέλεια ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρότασή της. Ωστόσο το κλίμα είχε ήδη αλλάξει και η προοπτική ευρύτατης συναίνεσης που θα εξόπλιζε τον πρωθυπουργό ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων είχε απομακρυνθεί.

«Άδειασμα» και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομοθύμως είναι απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Με βάση το νόμο και το Σύνταγμα πρέπει να κριθεί η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής».

Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία «πρέπει να αμυνθεί και να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη» απευθυνόμενος δε προς το Προεδρείο είπε «δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ευαισθησίας που μπορούν να επηρεάσουν ενόψει της έναρξης της Δίκης».

Επιπροσθέτως , επισήμανε πως πριν την εκτροπή της διαδικασίας «είχε δημιουργηθεί το πολιτικό πλαίσιο για την μέγιστη πολιτική συναίνεση ενόψει τον κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού» εξηγώντας ότι «έχει μεγάλη σημασία το κλίμα της εθνικής συναίνεσης  να εκφράζεται από την Βουλή» και να μην παρεκτρέπεται από ζητήματα διαδικασίας.

Σημείωσε με νόημα «κανείς δεν εκφράζει την Βουλή προσωπικά. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε προάγει την απαξίωση της πολιτικής. Αλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος από εμάς σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιδικίες» γι αυτό και πρότεινε στο Προεδρείο «η διάσκεψη των Προέδρων να συζητεί για  να μην προκαταλαμβάνουμε με ζητήματα διαδικασίες. Οπου υπάρχουν προβλήματα να υπάρχει διάλογος. Να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι  η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό»


Βενιζέλος: Φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης

Οξύτατη επίθεση στην Πρόεδρο εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος καταλογίζοντας της ότι τίναξε στον αέρα μια ουσιαστική συζήτηση νομοσχέδιου για το οποίο  η αντιπολίτευση  συμφωνεί επι της αρχής.

«Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα ότι δεν έχει ψηφιστεί επι της αρχής το νομοσχέδιο αν και είχε τις προϋποθέσεις. Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης καθώς οργανωμένα και επίμονα πυροδοτείτε συγκρούσεις» είπε για να προσθέσει «είναι βαριά και ασυγχώρητη η υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν προσφέρετε υπηρεσίες στην χώρα. Τους προσωπικούς σας στόχους να τους εξυπηρετείτε αλλού και όχι στην Βουλή και εις βάρος της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει κάνει «προσωπικό τιμάριο την Βουλή. Προβάλλει τις προσωπικές της πρωτοβουλίες με συνεντεύξεις τύπου. Νομίζει ότι μπορεί να έχει προσωπικές πολιτικές προτεραιότητες» και συνέχισε «δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής με εσάς εδώ και κυβέρνησης Μαξίμου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «φαινόμενα θεσμικής γελιοποίησης» και κατηγόρησε την Πρόεδρο ότι «υπονομεύει» την τακτική της κυβέρνησης «ρίχνετε το φως στην μιζέρια των διαδικασιών και των γκρίζων ζωνών που συνδέονται με την Χ.Α. Οι οιωνοί υπήρχαν και θα έπρεπε να τους είχαν δει αυτοί που σας πρότειναν. Σας ψηφίσαμε για την ενίσχυση του θεσμού . Δεν ψηφίσαμε εσάς προσωπικά. Έχετε υποχρεώσεις αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεστε».

Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στις τάξεις της τον κ. Τάκη Μπαλτάκο ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπίζεται την κοινοβουλευτική λειτουργία όλων των βουλευτών για να ανταπαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Όταν προέκυψε το θέμα Μπαλτάκου ζήτησατε την  αποπομπή του και το έκανε ο πρωθυπουργος. Δεν ζήτησα την αποπομπή σας. Κάποιος εχει την ευθύνη που είστε εκεί. Τιμήστε την θέση σας και ότι σας επέλεξε ο πρωθυπουργός».

Βρούτσης: Υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε τους θεσμούς

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης είπε  προς την πρόεδρο «Λειτουργείτε με τη δική σας τυπολατρία εις βάρος θεσμών που υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε». Από το Ποτάμι ο κ. Χ. Θεοχάρης υποστήριξε πως «Από την πρώτη συνεδρίαση έχουμε ισοπεδώσει την ουσία για την διαδικασία».

Μεϊμαράκης προς Ζωή: Μας οδηγείτε να διαφωνούμε επί της διαδικασίας

Ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έρχεται ένα νομοσχέδιο που ενώνει και ο πρωθυπουργός ζητά  από όλες τις δυνάμεις να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εσείς μας οδηγείτε στο να διαφωνούμε επι της διαδικασίας».

Ματθαιόπουλος: Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί με 300 βουλευτές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Αρτέμης Ματθαιόπουλος είπε ότι δεν μπορούν οι εκπρόσωποι των μνημονιακών κυβερνήσεων «να μέμφονται στην Χρυσή Αυγή και το προεδρείο της Βουλής». Συμπλήρωσε δε ότι οι Βουλή «πρέπει να λειτουργεί με 300 βουλευτές» και μίλησε για «προσβολή των Θεσμών».

Ζωή: Έκρινα αναγκαία την ονομαστική ψηφοφορία για να αποτυπωθεί η ευρύτατη συναίνεση

Από την πλευρά της η Πρόεδρος αμέσως μετά την πρώτη διακοπή επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η πρωτοβουλία της για ονομαστική ψηφοφορία αποσκοπούσε στο να αποτυπωθεί με πιο εμφατικό τρόπο η ευρύτατη συναίνεση. Υποστήριξε ωστόσο πως επιχειρείται να παρερμηνευτεί η ενέργειά της γι αυτό και την αποσύρει. Η στάση της ωστόσο δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση που ζητούσε επίμονα τον λόγο. Οι διάλογοι από τα επίσημα πρακτικά αμέσως μετά το κλείσιμο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι ενδεικτικοί :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε τον κ. Πρωθυπουργό.



Στο σημείο αυτό θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία είχε προσδιοριστεί για τις 12.00΄, μετατέθηκε για τις 13.00΄ και είναι ήδη 14.00΄.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε, δεν διακόπτουμε. Δεν έχουνε μιλήσει ακόμα οι Κοινοβουλευτικοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Θα μιλήσουν αμέσως μετά.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Να σας ενημερώσω ότι έχει υποβληθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από δεκαεπτά Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Επίσης, όμως να σας ενημερώσω ότι και κατά την κρίση της Προέδρου -σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 1 στοιχείο 3- πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Θα προηγηθεί η ανάγνωση του καταλόγου κι εν συνεχεία -και σε κάθε περίπτωση- θα προβούμε στην ονομαστική ψηφοφορία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της διαδικασίας, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Θα αναγνώσω πρώτα τον κατάλογο των υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.

Ο κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Παρών. …

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είστε δικτάτωρ, κυρία Πρόεδρε. Καταλάβετέ το!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Διακόπτετε την ανάγνωση του καταλόγου, κύριε Μητσοτάκη, χωρίς να δικαιούστε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, την διακόπτω, γιατί έχω ζητήσει το λόγο επί της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Επιστρέψατε από την άδεια που σας έδωσε η Βουλή;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, επέστρεψα. Με βλέπετε εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Και θεωρείτε ότι πρέπει να διακόπτετε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μην ειρωνεύεστε, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ο κ. Χρήστος Παππάς. Παρών.

Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης. Παρών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην ειρωνεύεστε και να στέκεστε στο ύψος των περιστάσεών σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ο κ. Γεώργιος Γερμενής. Παρών.



Κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση ο Πρόεδρος μπορεί να κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και με βάση τα διαμειφθέντα κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και διακόπτουμε για δέκα λεπτά, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός.

(Θόρυβος-έντονες διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πώς το κρίνετε αυτό;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτό, κυρία Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να ντρέπεστε!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι απαράδεκτο αυτό!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σε δέκα λεπτά θα επανέλθουμε με την ανάγνωση του καταλόγου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τι πράγματα είναι αυτά; Είναι ντροπή σας.

Κυρία Πρόεδρε, ψηφίστε μόνη σας!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βούτση, τι κάνετε γι’ αυτό; Είναι ντροπή σας!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ντρέπεστε καθόλου; Το ξεφτιλίσατε το Κοινοβούλιο!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Από πού προκύπτει ότι θα γίνει ψηφοφορία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είσαστε;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κατά κρίση να μιλάτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ντροπή σας!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ψηφίσετε μόνη σας!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε γι’ αυτά, κύριε Βούτση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεν συμπληρώθηκε ο κατάλογος!

(Θόρυβος-έντονες διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί προσβλητική και απαράδεκτη τη διαδικασία και γι’ αυτό αποχωρεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα το πω και θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά. Αντικαθιστά η κυρία Πρόεδρος την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής.

(Στο σημείο αυτό οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αποχωρούν από την Αίθουσα)

 (ΔΙΑΚΟΠΗ)

 (ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.

Θέλω να ενημερώσω ότι το άρθρο 72 παράγραφος 1 στοιχείο γ΄ δίνει στον Πρόεδρο της Βουλής το δικαίωμα να διεξαγάγει ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο.

Ως Πρόεδρος της Βουλής, με δεδομένο ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που αποτυπώθηκε στη συζήτηση, δηλαδή η ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία στηρίχθηκε το νομοσχέδιο αυτό, να αποτυπωθεί και με καταγραφή, έκρινα ότι είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Από την άλλη πλευρά, επειδή διαπιστώνω ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την κρίση, να της προσδώσουν άλλο περιεχόμενο και, ενδεχομένως, έτσι να εξοικονομήσουν και λόγους για να μην ψηφίσουν, κρίνω ότι δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Μπορούμε να ψηφίσουμε και με τον παραδοσιακό τρόπο.

(Χειροκροτήματα)

Καλώ, λοιπόν, και τους συναδέλφους που απεχώρησαν να προσέλθουν στο επόμενο δεκάλεπτο για να ψηφίσουν κανονικά και όχι με ονομαστική ψηφοφορία και να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε δεν είναι στα λόγια, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι οι ευχές για επιτυχία της χώρας και της Κυβέρνησης, που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να μετουσιώνονται και σε στήριξη κοινοβουλευτική.

Επομένως, το επόμενο πεντάλεπτο θα κάνουμε κανονική ψηφοφορία, όχι ονομαστική και, εν συνεχεία, θα προβούμε στη διαδικασία της κατ’ άρθρον συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση.

Οι εξοικονομήσαντες λόγους για να φύγουν καλούνται να προσέλθουν ξανά και να διατυπώσουν την ψήφο και τη γνώμη τους και να αναλάβουν και την ευθύνη της.

Συνεπώς, διακόπτουμε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

(ΔΙΑΚΟΠΗ)

 

(MO)
(AM)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» και προβαίνουμε στην ψηφοφορία επί της αρχής.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν έχει μιλήσει η Νέα Δημοκρατία!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας!

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Όσοι λένε «ναι» πρέπει να πουν ευκρινώς «ναι».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ζητούμε το λόγο επί της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Λέτε «όχι», κύριε Μητσοτάκη;

Ποιοι ψηφίζουν «κατά»; Ψηφίζετε «κατά» ή ψηφίζετε «ναι»;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και δεν έχω μιλήσει. Ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν υπάρχει δικαίωμα λόγου επί της διαδικασίας και δεν έχετε το λόγο. Έχουμε ψηφοφορία. Τι ψηφίζετε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Φιμώνετε τη Νέα Δημοκρατία!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ντροπή!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν θέλετε να ψηφίσετε, κύριε Βρούτση; Πώς θέλετε να καταγράψω την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, «ναι», «όχι» ή «παρών»;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Γιατί δεν μας αφήνετε να μιλήσουμε; Εσείς είπατε ότι θα μας δώσετε το λόγο!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τι ψηφίζουν;

 (Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δώστε μας το λόγο επί της διαδικασίας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Αρνείστε την ψήφο;

Είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας!

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «ναι», οι Βουλευτές των ΑΝΕΛ είπαν «ναι». Οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τι λένε;

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Θα ψηφίσετε; Είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας.

 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης