Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Το Βερολίνο θεωρεί πως σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα του 2015 να μην θυμίζει σε τίποτα αυτήν του 2012, αλλά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ευρωζώνης. Καθώς η Νομισματική Ένωση είναι πλέον προετοιμασμένη να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που μια πιθανή κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απορρίψει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ή Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για αυτό το, απευκταίο, σενάριο. 

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία
βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το “Der Spiegel” τα βήματα που έχει κάνει η Νομισματική Ένωση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος από το 2011 και μετά, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τραπεζική ένωση έχουν θωρακίσει την Ευρωζώνη και πλέον μια έξοδος της Ελλάδας από αυτήν δεν θα απειλήσει τη συνοχή της. «Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πώς μπορεί ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να ξεκαθαριστεί» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.  

Την ίδια στιγμή ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μίχαελ Ροτ, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, καθώς πιθανή έξοδός της από την Νομισματική Ένωση δεν θα ήταν συνετή ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε σε οικονομικό επίπεδο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης