Δημοτικές: Εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για Έλληνες και με... τη βούλα

Δημοτικές: Εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για Έλληνες και με... τη βούλα

Τροπολογία Μιχελάκη που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργεί τις διατάξεις του «νόμου Ραγκούση»

Δημοτικές: Εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για Έλληνες και με... τη βούλα
Μόνο Έλληνες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργούνται οι διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν στη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολίτες πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) που είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση αυτή των διατάξεων των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (Νόμος Ραγκούση) φαίνεται πως επέρχεται προς συμμόρφωση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση 460/2013 του ΣτΕ, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνδέεται μόνο με τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και επομένως δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, παρά εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης