Κύπρος: Ενημερώνει τον ΟΗΕ για το χθεσινό ναυάγιο των συζητήσεων Αναστασιάδη-Έρογλου

Κύπρος: Ενημερώνει τον ΟΗΕ για το χθεσινό ναυάγιο των συζητήσεων Αναστασιάδη-Έρογλου

Η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε το αδιέξοδο, καθώς η Τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει σε απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Κύπρος: Ενημερώνει τον ΟΗΕ για το χθεσινό ναυάγιο των συζητήσεων Αναστασιάδη-Έρογλου
Σε ενημέρωση των πρεσβευτών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο καθώς και των πολιτικών κομμάτων για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προβαίνει σήμερα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Χθες βράδυ ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της συνάντησης και τα Ηνωμένα Εθνη,  μέσω των οποίων θα καθοριστούν και οι επόμενες ενέργειες.

Η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε το αδιέξοδο, καθώς η Τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει σε απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η απαίτηση Έρογλου για ίδρυση ενός νέου κράτους το οποίο θα αντλεί κυριαρχία από «δύο ανεξάρτητα κρατίδια» αποτελεί απίτηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους και εξίσωσης του με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα δημιουργεί κινδύνους σε περίπτωση απόσχισης να υπάρξει τουρκικό κράτος στη Κύπρο με αναγνωρισμένη κυριαρχία.

Κλείσιμο
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται μια τέτοια ρύθμιση και δεν είναι διατεθιμένη να μπει σε διαδικασία συνομιλιών αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού. Το πλαίσιο αυτό είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος, με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης