Μονομαχία Τσίπρα-Βενιζέλου στο… Ελ Πάσο για τα υποβρύχια

Μονομαχία Τσίπρα-Βενιζέλου στο… Ελ Πάσο για τα υποβρύχια

Η πολιτική σύγκρουση αναμένεται σφοδρότατη, ωστόσο δεν είναι εύκολο να περάσει η πρόταση από τη Βουλή και να συγκροτηθεί τελικά η εξεταστική επιτροπή που ζητά η Κουμουνδούρου

Μονομαχία Τσίπρα-Βενιζέλου στο… Ελ Πάσο για τα υποβρύχια
Την τελευταία φορά που βρέθηκαν σε συζήτηση στη Βουλή (για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης) είχαν ανταλλάξει χοντρές κουβέντες και μάλιστα είχαν δώσει… υποσχέσεις ότι η μονομαχία τους θα μοιάζει με εκείνες του… Ελ Πάσο, εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν πλέον την ευκαιρία να υλοποιήσουν την… υπόσχεσή τους εκείνη, μετά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το σχετικό αίτημα το βράδυ της Δευτέρας, στοχοποιώντας πρωτίστως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μεν να διερευνηθεί το θέμα από το 2000 με όλες τις συμβάσεις των ναυπηγείων για τα υποβρύχια, ωστόσο εστιάζει στη σύμβαση του 2010 όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Κλείσιμο
Η σύγκρουση αναμένεται να σημαδέψει τις σχέσεις των δύο κομμάτων, αλλά και των δύο αρχηγών προσωπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υπόθεση είναι κορυφαίο δείγμα τουλάχιστον των λαθών, της εγκληματικής αμέλειας και της περιφρόνησης του δημόσιου συμφέροντος, που χαρακτήρισε την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πορεία του κ. Βενιζέλου. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι πρόκειται για νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή και όχι για προσωπική απόφαση του κ. Βενιζέλου, θεωρεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κομματική στόχευση, ώστε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και καταγγέλλει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξυπηρετεί εκτός των άλλων και επιχειρηματικά συμφέροντα ανταγωνιστικά σε αυτά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα είχε προειδοποιήσει στην τελευταία αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, ότι θα πει και ονόματα όταν έλθει η ώρα.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική σύγκρουση αναμένεται σφοδρότατη, ωστόσο δεν είναι διόλου εύκολο να περάσει η πρόταση από τη Βουλή και να συγκροτηθεί τελικά η εξεταστική επιτροπή που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ίσως κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση, ενώ ακόμη και η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Χρειάζονται δηλαδή πολλές «διαρροές» βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκθέσει τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ επικαλούμενος ότι μέχρι πριν ενάμισι χρόνο είχαν παρόμοια άποψη με αυτή που εκφράζει τώρα η πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Και για την Κουμουνδούρου θα ήταν αρκετές αυτή την περίοδο ορισμένες ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία, με απώλειες βουλευτών της ΝΔ στη σχετική ψηφοφορία. Θα κατηγορήσει επίσης τον κ. Βενιζέλο ότι κρύβεται πίσω από τον κ. Σαμαρά και θυσιάζει το ΠΑΣΟΚ για την προσωπική του υπεράσπιση.

Η ΝΔ έχει διαμηνύσει πάντως σε όλους τους τόνους ότι αυτή την ώρα προτεραιότητα έχει η εθνική προσπάθεια, που καταβάλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση και όχι θέματα όπως αυτά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδιαφέρεται μόνο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, προκαλώντας πολιτικής αποσταθεροποίηση. Για το θέμα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε να τηρήσουν κοινή στάση.


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του, «η Επιτροπή θα διερευνήσει τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM), η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3885/2010 «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ», και τέλος με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού».

Σκληρή απάντηση από ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «Βατερλό του κ. Τσίπρα», που θα έχει «συνέχεια στη Βουλή!».

Κατά το ΠΑΣΟΚ «η επιλογή του κ. Τσίπρα να επιτεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ζήτημα ναυπηγεία/υποβρύχια κατέρρευσε παταγωδώς. Η πρόταση που μετά από δυστοκία 40 ημερών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, παρά τη σοβαροφάνειά της, είναι “απορία ψάλτου βήξ”. Δεν υπάρχει καμία απάντηση “για την ταμπακέρα”. Για τα σκληρά ερωτήματα που απηύθηνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Το κείμενο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μια εύσχημη υπεκφυγή. Δεν θα περάσει. Ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να έρθει στη Βουλή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στις συκοφαντίες του και οφείλει πλέον πολλές κρίσιμες απαντήσεις. Τον περιμένουμε…».

Αναφέρει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται δηλαδή κατά ενός νόμου (!) που αφορά τα υποβρύχια και τον Σκαραμαγκά, ενώ τώρα, πριν από λίγους μήνες, δήλωσε «παρών» και ουσιαστικά στήριζε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας και τις πυραυλάκατους του ΠΝ! Μπορεί ο κ. Τσίπρας να εξηγήσει την κραυγαλέα αυτή αντίφαση;».

Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφάπτεται με τα συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάπτεται όμως εξ αντικειμένου και με τα συμφέροντα που ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο είτε το κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος! Μήπως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ονόματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται συνεπώς κατά των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που έχουν στηλιτεύσει τη στάση του κ. Τσίπρα! Διάβασε ο κ. Τσίπρας τι του λένε οι εργαζόμενοι;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης