Ευρωκοινοβούλιο: Εξεταστική επιτροπή για την στάση της τρόικας στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Εξεταστική επιτροπή για την στάση της τρόικας στην Ελλάδα

Για σφάλματα και παραλείψεις που υπήρξαν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία - Θα κληθούν για κατάθεση υψηλόβαθμοι υπάλληλοι.

 Ευρωκοινοβούλιο: Εξεταστική επιτροπή για την στάση της τρόικας στην Ελλάδα
Ειδική εξεταστική επιτροπή για τη δράση της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία αναμένται να ορίσει η επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ωστόσο, το ακριβές αντικείμενο των εργασιών της εν λόγω επιτροπής θα καθοριστεί στη διάσκεψη των προέδρων, κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.

Κατά πληροφορίες, προβλέπεται να τεθεί υπό αξιολόγηση η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της. Επίσης, θα εξεταστεί ο ρόλος ιδιωτικών συμβουλευτικών οίκων, όπως ο αμερικανικός Alvarez & Marsal, στον οποίο προσέφυγε η κυπριακή κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο από την τρόικα.

Κλείσιμο
Η εξεταστική επιτροπή θα καλέσει για κατάθεση τους υπαλλήλους της τρόικας αλλά θα παραγγείλει και ανεξάρτητες οικονομικές μελέτες, που θα αμφισβητούν τις υποθέσεις και τις προβλέψεις των Μνημονίων.

«Η τρόικα έλαβε πολλές αποφάσεις έξω από την κανονική δημοκρατική διαδικασία επειδή έπρεπε να δράσει άμεσα. Θέλουμε η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να μας πουν πως έφεραν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Περιμένουμε ότι κρατούσαν λεπτομερή αρχεία», είπε ένα μέλος της επιτροπής.

Ήδη έχει συμφωνηθεί των εργασιών να ηγηθούν ο Αυστριακός βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας και ο Γάλλος σοσιαλδημοκράτης, Λιμ Χονγκ Νγκοκ, έχοντας τη βοήθεια του Βέλγου βουλευτή των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτ και του Ολλανδού συντηρητικού, Ντερκ Γιαν-Έπινκ.

Σημειώνεται ότι εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης