Θανάσης Μπακόλας: Ο Έλληνας που θέλει να σπάσει την «φούσκα των Βρυξελλών»

Θανάσης Μπακόλας: Ο Έλληνας που θέλει να σπάσει την «φούσκα των Βρυξελλών»

Ο κ. Μπακόλας είναι εδώ και κάτι περισσότερο από έναν χρόνο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

bakolas-mitsotakis2
Στη δεύτερη θέση της λίστας των 40 πιο επιδραστικών παραγόντων των Βρυξελλών έβαλε πριν από μερικές μέρες τον Θανάση Μπακόλα η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico.

Ο Θανάσης Μπακόλας μπορεί να είναι ένα όνομα άγνωστο στο ευρύ κενό, εντούτοις εδώ και αρκετούς μήνες καιρό βρίσκεται στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο «οικοσύστημα» πολιτικών στελεχών και αξιωματούχων πέριξ των κτιρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο κ. Μπακόλας είναι εδώ και κάτι περισσότερο από έναν χρόνο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά), που παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Επί χρόνια στον κύκλο των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύνδεσμος με τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, μετακόμισε μόνιμα στις Βρυξέλλες στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, αναλαμβάνοντας να «τρέχει» για τις καμπάνιες του κόμματος σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

bakolas-mitsotakis
Θανάσης Μπακόλας και Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο


«Το κρίσιμο είναι το focus στις επιμέρους καμπάνιες. Ισπανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Πολωνία κ.α.. Αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν», υπογραμμίζει ο κ. Μπακόλας μιλώντας στο protothema.gr και υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά του με συντριπτική πλειοψηφία αυτών που επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα του Politico είναι ότι αυτοί υπηρετούν τη «φούσκα των Βρυξελλών», ενώ αυτός επιχειρεί να σπάσει την εσωστρέφεια και τον «ιδρυματισμό» που επιβάλλει αυτή η «φούσκα».

Οι προηγούμενες εβδομάδες ήταν καλές για το ΕΛΚ. Η μεγάλη νίκη της Νεάς Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένα θετικό story για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, με τη ΝΔ να γίνεται το κόμμα που πέτυχε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στις τάξεις του ΕΛΚ. Ομοίως θετικό αποτύπωμα άφησε για το ΕΛΚ και η εκλογική αναμέτρηση στη Φινλανδία, όπου ο νέος πρωθυπουργός Πέετερι Όρπο κέρδισε τη δημοφιλή στους ευρωπαϊκούς κύκλους Σάνα Μάριν που προερχόταν από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η επόμενη μάχη ενόψει είναι αυτή των ισπανικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

«Είμαστε ενεργοί στην καμπάνια, μοιραζόμαστε τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει άλλα πολιτικά κόμματα της πολιτικής μας οικογένειας, για την επικοινωνία και τη σχέση με ΜΜΕ. Δρομολογούμε ειδικά training για digital media», υπογραμμίζει ο κ. Μπακόλας, ο οποίος πιστεύει στη νίκη του Αλμπέρτο Φεϊχό, του κεντροδεξιού υποψηφίου που επιχειρεί να βγάλει εκτός τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και να επαναφέρει το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα σε τροχιά εξουσίας μετά την περίοδο του Μαριάνα Ραχόι.

Ο κ. Μπακόλας δεν εμφανίζεται να ανησυχεί για την προοπτική κυβερνητικών συνασπισμών κεντροδεξιών κομμάτων με κόμματα στο δεξιότερο φάσμα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι ποιος ορίζει την ατζέντα και τους όρους μιας συνεργασίας. «Το ΕΛΚ κερδίζει κερδίζοντας το κέντρο. Η Κεντροδεξιά καταλαβαίνει πραγματικά το τι θέλει ο κόσμος και οι κοινωνικές πολιτικές που προτείνουν τα κεντροδεξιά το εκφράζουν. Και αυτό έρχεται μετά και δένει με οικονομικές πολιτικές που είναι ρεαλιστικές και απηχούν τις απαιτήσεις και τα θέλω των πολιτών», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, εξηγώντας τους λόγους που τα κεντροδεξιά κόμματα επικρατούν μετά από καιρό στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η μεγάλη μάχη του ΕΛΚ, βεβαίως, είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Κατά τον κ. Μπακόλα, μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα κόμματα που κοιτάζουν προς την Ελλάδα και το «μοντέλο Μητσοτάκη», για να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής επικράτησης. Για τον ίδιο, πάντως, πέρα από το να αυξήσει το ΕΛΚ την επιρροή του σε θέσεις κρίσιμες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι να διαμορφωθεί μια νέα θεσμική ισορροπία στην Ευρώπη, με δεδομένο πλέον ότι κόμματα που μέχρι πρότινος ανήκαν στα άκρα του πολιτικού χάρτη ενισχύονται υπέρμετρα.

«Απαιτείται ένας επαναπροσδιορισμός της Ευρώπης.Το ζήτημα είναι ποιο είναι το πλαίσιο για τη συναίνεση. Είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες, η πολιτική. Χρειαζόμαστε περισσότερο «Μητσοτάκη», περισσότερες πολιτικές προτάσεις, περισσότερη ηγεσία. Αλλιώς τη συναίνεση θα διαμορφώνουν οι γραφειοκράτες και οι διπλωμάτες. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε», υπογραμμίζει, προτάσσοντας την ανάγκη για θεσμική αναμόρφωση και του ίδιου του τρόπου της λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πολλαπλοί οργασμοί από παντού» - Η σεναριογράφος της «Μουρμούρας» μίλησε στον Θεοδωράκη για τον λεσβιακό έρωτα

Πατέρας δύο παιδιών ο υποπλοίαρχος που σκοτώθηκε χθες στο τροχαίο της Μαραθώνος

Τα κοσμήματα «πρόδωσαν» τον Μπαγκλαντεσιανό δολοφόνο της 46χρονης τρανς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης