Τσίπρας: Η αυτοκατάργηση των τάσεων που ζήτησε σοκάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Η αυτοκατάργηση των τάσεων που ζήτησε σοκάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Έξωση» στις τάσεις από τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» - Καθαρή νίκη η επιδίωξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές

tsipras_alexis
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να πνέει ο άνεμος της ανανέωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μορφή στο κυβερνητικό του σχήμα, σε περίπτωση επικράτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο «άλλος ΣΥΡΙΖΑ» και δη ο κυβερνητικός, θα έχει γυναικεία μορφή και κοινωνική «φωνή», καθώς ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε -σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr- ότι σε περίπτωση επικράτησής του στην επόμενη κάλπη, θα συγκροτήσει κυβέρνηση με έντονο «άρωμα γυναίκας», η οποία, ωστόσο, «θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας», όπως είπε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει», ζητώντας από την Μυτιλήνη (όπου περιόδευσε χθες) αυτό να συμβεί με «μεγάλη διαφορά». «Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της προοδευτικής διακυβέρνησης» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τα υψηλά επίπεδα συσπείρωσης να αποτελούν ένα από τα ζητούμενα για την Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα.

Παρότι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η νίκη στις επόμενες εκλογές έχει σχεδόν προεξοφληθεί, εντούτοις η εκτίμηση του κ. Τσίπρα για τις ημέρες της επανόδου του στην εξουσία μοιάζει μάλλον δυσοίωνη, αναφορικά με τις προκλήσεις που θα κληθεί θα αντιμετωπίσει.

Άγρυπνος λόγω… ταμείων

«Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι' αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα. Τα έχω ζήσει, εγώ όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες» ανέφερε σε εξομολογητικό τόνο χθες ο κ. Τσίπρας, ενώ προσδιόρισε ως αιτία της… αυπνίας του τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την εξωτερική πολιτική.

«Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»

Στην κατεύθυνση αυτή, «δε φοβάμαι όμως μόνο για το χάος που θα παραλάβουμε πάλι στα δημόσια οικονομικά. Αυτό φοβάμαι είναι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως διαχειρίζεται την «εξωτερική μας πολιτική σαν μονοπρόσωπη ΕΠΕ».

Κλείσιμο
Ακόμη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή, διαβλέποντας πως «αρκεί μια σπίθα για να πάρει φωτιά ο κάμπος». «Νομίζω ότι οι συνθήκες της κοινωνικής κρίσης που διάγουμε σήμερα είναι χειρότερες από αυτές που ήμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010» σημείωσε και περιέγραψε ως «τριπλή» τη δυνητική εστία κοινωνικής ανάφλεξης.

Τριπλή πίεση

«Πρώτον, διότι δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους. Δεύτερον, διότι κάθε νοικοκυριό υφίσταται αυτή την τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης. Τρίτον, διότι οι επιχειρήσεις έχουν μια τριπλή πίεση» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ακόμη πως «είναι η μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού. Είναι το φούσκωμα των χρεών και είναι και το φούσκωμα των λογαριασμών, της ΔΕΗ».

«Τολμηρές επιλογές»

Ταυτόχρονα, ως τομή στον ιστορικό χρόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως εκλαμβάνεται από τον Αλέξη Τσίπρα η εσωκομματική εκλογική διαδικασία της 15ης Μάϊου, καθώς επισήμανε με νόημα χθες από την Μυτιλήνη ότι «δεν μιλάμε απλά για έναν δυνατό, μαζικό, λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μιλάμε για έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ», αποτυπώνοντας το εύρος των αλλαγών που σχεδιάζει για το ρόλο και τις λειτουργίες του κόμματος, τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, ο «άλλος ΣΥΡΙΖΑ» κατά τον κ. Τσίπρα «έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών», ενώ χαρακτηρίζεται ήδη από «μια τολμηρή επιλογή», δηλαδή την ποσόστωση φύλου 50-50 σε όλα τα κομματικά όργανα. Η οπτική του μέλλοντος, με την οποία αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» αποκτά, ωστόσο, πλήρες νόημα στην αποστροφή του για την εξέλιξη των εσωκομματικών τάσεων, οι οποίες αποτελούσαν μέχρι πρότινος ταυτοτικό στοιχείο της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;»

Με κατηγορηματικό τρόπο, «δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής. Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται» παρατήρησε χθες ο κ. Τσίπρας, ενώ διερωτήθηκε δημόσια πως «εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;»

Από τον «άλλο», στον «όλο ΣΥΡΙΖΑ»

Παίρνοντας, δηλαδή, σαφείς αποστάσεις από πρόσωπα και ομαδοποιήσεις -με πρώτους τους «προεδρικούς»- ο κ. Τσίπρας ταύτισε στην πράξη τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» με τον «Όλο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση -εν είδει σύστασης- πως «το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών που λειτουργούν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με ένα στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές».

Η «ενδοσκόπηση» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «βλέποντας» «κατά κύριο λόγο στην κατεύθυνση της «προεδρικής φρουράς» (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα κά) συνοδεύτηκε -καθόλου τυχαία- από επαινετικά σχόλια για στελέχη της νέας «γενιάς των 40αρηδων» της Κουμουνδούρου, ανοίγοντας συμβολικά το δρόμο σε νεαρότερα πολιτικά πρόσωπα.

Δίδυμο Αχτσιόγλου – Χαρίτση

Συγκεκριμένα, δίνοντας το στίγμα της «νεολαιϊστικης» κυβέρνησής του, «από τους νέους ανθρώπους που πήραν το ρίσκο να γίνουν Υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δυο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους Τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης, προαναγγέλλοντας πως «τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα».

Το μετριοπαθές ύφος των παραπάνω στελεχών, σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική τους γνώση φαίνεται πως εκπληρώνει τον πολιτικό στόχο του «άλλου ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος στοχεύει να κατευθύνει τις δυνάμεις του και προς άλλα εκλογικά κοινά. Ανάλογα υπήρξαν, άλλωστε, και τα κριτήρια επιλογής της Ράνιας Σβίγκου ως νέα Γραμματέας του κόμματος.

Ενωτική διάθεση

Στα συμπεράσματα της χθεσινής ημέρας, εκτός από την «αποκήρυξη» της πρωτοκαθεδρίας του «επονομαζόμενου προεδρικού» μπλοκ, κίνηση η οποία επέφερε αρχικά ένα μούδιασμα σε αρκετά στελέχη του, ο κ. Τσίπρας στράφηκε και προς την «Ομπρέλα», γεφυρώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει από τον άτυπο επικεφαλής της, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «παραγράφοντας» τις κατά καιρούς εντάσεις από τις τάσεις στο κόμματος.

Διάγοντας, σε κάθε περίπτωση, μια φάση έντονης αποφασιστικότητας, «χρειάζεται η ανανέωση. Εγώ είμαι 47-48 χρονών, πρέπει να έχω δίπλα μου και ανθρώπους και μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και νέους ανθρώπους που πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες τους, να αποδείξουν τι αξίζουν», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης