Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο στα προβλήματα με την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο στα προβλήματα με την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε ξανά για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, με αφορμή την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, άφησε αιχμές για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και αναφέρθηκε στα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο

akar
Στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας μετέβη τη Δευτέρα ο Χουλουσί Ακάρ και σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, δεν έχασε ξανά την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων και την αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο.

«Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα ευνοούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε να επιλυθούν τα σημερινά μας προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται συζητήσεις – διερευνητικές συνομιλίες και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Λέμε ας το κάνουμε αυτό μέσω τριών καναλιών. Δεν προχωρά όμως» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Και συνέχισε: «Έχουμε δίκιο ένα εκατομμύριο φορές για τα προβλήματα με την Ελλάδα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Οπλίστηκαν 16 νησιά, παραβιάζοντας την συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της. Αυτό το αυξάνει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές».

«Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας ή των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το κάνουμε αυτό» τόνισε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ακάρ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά της Ελλάδας, λέγοντας: «Η εξοπλιστική προσπάθεια στην Ελλάδα υφίσταται σοβαρό κόστος. Η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη γνωστή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο να δούμε το οικονομικό βάρος και τη ζημιά στο λαό της γειτονικής Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν το κάνουν αυτό για την Τουρκία είναι λίγο, αν το κάνουν για την άμυνα τους είναι παραπάνω. Τους λέμε να κρατήσουν το χέρι της φιλίας που απλώνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, το αποφεύγουν. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε τα δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Το τι κάνουν οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις αυτό το ξέρουν οι ίδιοι, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας».



Ειδήσεις σήμερα:

Κρίνεται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στα φάρμακα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης