Κρίνεται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Κρίνεται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS

ste_xatzidakis
Αντισυνταγματική, αντίθετη σε Διεθνή Σύμβαση Εργασίας και παράνομη είναι η απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία καθιερώνεται το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών», τόνισαν δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS και ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 62599/2021 απόφασης του υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και η διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης σε αυτό που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας, κ.λπ. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η δημιουργία αντίστοιχου μητρώου των εργοδοτικών Οργανώσεων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των δύο εν λόγω Σωματείων Ηλίας Γκαλάκης και Αντώνιος Παπακώστας (ο τελευταίος έχει προσφύγει και ατομικά), οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Γεώργιο Μελισσάρη και Αγγελική Καίσαρη, ενώ το Δημόσιο το εκπροσώπησε η Ασημίνα Ροδοκάλη (ΝΣΚ).

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι των εργαζομένων

Αναλυτικότερα, σήμερα στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) οι δικηγόροι των Σωματείων υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης, κ.λπ.

Κλείσιμο
Παράλληλα, τόνισαν ότι παραβιάζει τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87/1984, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ουσία, τόνισαν, η ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου, ενώ αποθαρρύνεται η σύσταση και λειτουργία συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

Παραβιάζει όμως παράλληλα τα προσωπικά, τα πολιτικά δεδομένα και δικαιώματα των συνδικαλιστών και των μελών των Οργανώσεων, ενώ απαγορεύει στα μέλη των Οργανώσεων να λαμβάνουν στοιχεία από το Μητρώο. Αντίθετα, επιτρέπει στους εργοδότες όχι μόνο να λαμβάνουν στοιχεία συνδικαλιστών, αλλά να γνωρίζουν και σε ποία συνδικαλιστική παράταξη ανήκουν.

Επίσης, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση για το επίμαχο θέμα, καθώς διευθετεί θέματα μεγάλης σπουδαιότητας και όχι τοπικού χαρακτήρα και μικρής εμβέλειας.

Τι υποστηρίζει το Δημόσιο

Από την πλευρά της, η συνήγορος του Δημοσίου (υπουργείου Εργασίας) αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, περί αντισυνταγματικότητας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης του ΕΚΑ κ.λπ., η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας (9π.μ. έως 12μ.), ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Οδού Πανεπιστημίου υπήρχε ομάδα εργαζόμενων και συνδικαλιστών.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στο ΑΠΘ - Ένταση με πέτρες, χημικά και προσαγωγές έξω από το Βιολογικό


Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας


Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381 είναι οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης