«Απάντηση» σε Τσαβούσογλου η άψογη στρατιωτική παρέλαση - Πώς ερμηνεύουν στο Πεντάγωνο τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

«Απάντηση» σε Τσαβούσογλου η άψογη στρατιωτική παρέλαση - Πώς ερμηνεύουν στο Πεντάγωνο τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, με προσωπική επίθεση εναντίον του Νίκου Δένδια - Τι δήλωσε αμέσως μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος - Τι λένε πηγές του υπουργείου

parelasi-thessaloniki3
Την άψογη παρέλαση που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίες εμπεριείχαν πολλαπλά μηνύματα και προς την Τουρκία, προτάσσουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ ως απάντηση στη νέα λεκτική πρόκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τη χώρα μας.

24863011


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανεβάζοντας για μία ακόμη φορά τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ξεπερνώντας κατά πολύ τους όρους της διπλωματικής ευγένειας, καταφέρθηκε προσωπικά και κατά του Νίκου Δένδια, αναφέροντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «κλαίγεται σαν παιδί». «Δεν μπορεί να μην πει κλέφτρα πέντε φορές την ημέρα την Τουρκία και να μην παραπονεθεί για αυτήν» συνέχισε ο Τσαβούσογλου, καταλήγοντας πως αυτό είναι κάτι «που δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο». Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN Turk, ο τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε τη σημερινή ημέρα προκειμένου να προχωρήσει στις παραπάνω εμπρηστικές δηλώσεις, αξιολογείται από τους ίδιους κύκλους ως μία συμβολική ενέργεια από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, δείγμα ότι μέσα στις προθέσεις της είναι να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την Κύπρο. Εξάλλου, η αναφορά σε τουρκικά δικαιώματα στην Ν.Α Μεσόγειο, αξιολογείται από ελληνικής πλευράς ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την κυπριακή ηγεσία να διακόψει τις διαδικασίες που αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θεσσαλονίκη εντυπωσιακές πτήσεις με F-16 28/10/2021
Κλείσιμο



Να σημειώσουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο πετρελαϊκός κολοσσός EXXON-MOBIL αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα που του έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα ακόμη αγκάθι που έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, έπειτα από την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35. Αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα έκανε εξάλλου στις δηλώσεις του προς το CNN Turk και ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως εάν η Τουρκία δεν πάρει F-35 τότε θα απευθυνθεί για αγορά νέων μαχητικών στη Ρωσία. «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-35. Τους S-400 δεν τους επιστρέφουμε. Αν δεν λυθεί το θέμα με τις ΗΠΑ και μας βάλουν πάλι εμπόδια όπως με τα Patriot τότε θα εξετάσουμε την αγορά Su-57 η Su-35», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελληνική απάντηση

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε όχι μόνο σε λεκτικό, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο την αυξημένη επαγρύπνηση στην οποία έχουν τεθεί τους τελευταίους μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην ημερήσια διαταγή του με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για απειλές με «υβριδικό χαρακτήρα που δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό», δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις δράσεις που αναπτύσσει ήδη η Τουρκία στην Ν.Α Μεσόγειο, με αιχμή του δόρατος τα ερευνητικά της σκάφη και μέσο εμπέδωσης των επεκτατικών της προθέσεων το τουρκολυβικό σύμφωνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν το “ξίφος της Ελλάδας”. Είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες και εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα. Αναβαθμίζονται συνεχώς σε δομές, ανανεώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος, οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς που διασφαλίζουν στους πολίτες της χώρας το μείζον αγαθό της ασφάλειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαμηνύοντας παράλληλα, αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη πως «η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μεθοδικής, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου που εκπονήσαμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την αγαστή συνεργασία στρατιωτικής και πολιτικής και φυσικά υπό την τελική έγκριση του πρωθυπουργού».

parelasi-16


Πολλαπλά ωστόσο ήταν τα μηνύματα που έστειλαν προς την απέναντι πλευρά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Έλληνα πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας επισμηναγού Χριστόδουλου Γιακουμή που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα… Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Επρόκειτο για μία προσεκτικά επιλεγμένη αναφορά, με σκοπό να φανεί προς τα έξω το υψηλό φρόνημα και ηθικό που διακατέχει το στρατιωτικό προσωπικό. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όμως και οι αναφορές του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος αμέσως μετά την ημερήσια διαταγή που εξέδωσε σχετικά με την ιστορική επέτειο του έπους του ’40, προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και αναφέρθηκε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που εμπνέουν με την ορμή και τη δύναμή τους: «Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου. Μόνο υπερηφάνεια για τους άνδρες & τις γυναίκες των #ΕΔ. Εμπνέουν με την ορμή & την δύναμή τους, προβάλλουν την μας ως πυλώνα #Ασφαλεια #Σταθεροτητα Βήμα σταθερό, κεφάλι ψηλά, βλέμμα κοφτερό & φρόνημα όπως των Ηρώων του ‘40! Συνεχίζουμε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Α/ΓΕΕΘΑ.


parelasi-13


Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Ρωσία: Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 1.159 θανάτους

Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες

Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι αλεξιπτωτιστές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης