Γεννηματά: «Με προβλήματα ποιότητας η δημοκρατία μας»

Γεννηματά: «Με προβλήματα ποιότητας η δημοκρατία μας»

Σε εκδήλωση για τη δημοκρατία σήμερα μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - Συμμετέχουν μεταξύ άλλων , οι κ.κ Γιάννης Πανούσης και Κώστας Χρυσόγονος 

gennimata
Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους δημοκρατικούς θεσμούς εξαιτίας της πανδημίας και των κυβερνητικών επιλογών, και κυρίως, τι απαιτείται για την αναγέννησή τους μεταδίδει το Κίνημα Αλλαγής στις 19.30’, με τίτλο «Η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα». Μεταξύ άλλων στη συζήτηση συμμετέχουν ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. 

Ομιλητές:

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου, Πρόεδρος Ιδρύματος Θ. και Δ. Τσάτσου

«Δημοκρατία, Πλουραλισμός και Διαπλοκή»

Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρ. Υπουργός

«Υπάρχει Δημοκρατία υπό Διαπραγμάτευση;»

Μαρίνος Σκανδάμης, Διδάκτωρ Νομικής, Γρ. Τομέα Προστασίας Πολίτη Κινήματος Αλλαγής

«Θεσμικές προκλήσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας»

Κώστας Χρυσόγονος , Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ.

«Η εσωτερική λειτουργία των κομμάτων ως θέμα Δημοκρατίας»

Κλείσιμο
Συντονιστής: Δημήτρης Μάντζος, Δικηγόρος, Διευθυντής Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής




Κατά την έναρξη της εκδήλωσης μίλησε η Φώφη Γεννηματά:

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «προφανώς έχουμε στην Ελλάδα Δημοκρατία, υπάρχουν όμως προβλήματα στην ποιότητα της». Επισήμανε, τα σημαντικότερα προβλήματα λέγοντας ότι «υπάρχει πλήρη έλλειψη διαφάνειας, με fast track φωτογραφικές διατάξεις και συνεχή, απροκάλυπτη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, στηρίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Υπάρχει ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Που μετατρέπει ακόμη και τους Υπουργούς σε «μαριονέτες» πρόθυμους συντελεστές των εντολών του Μαξίμου», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα και στη λειτουργία της Βουλής όταν υποβαθμίζεται. «Βροχή οι άσχετες με τα συζητούμενα Νομοσχέδια τροπολογίες, που έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση», υπογράμμισε ακόμη.

Μιλώντας για την αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ότι «απουσιάζει ο κοινωνικός διάλογος, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και προωθείται με νόμους ο σκληρός κομματικός έλεγχος της Αυτοδιοίκησης. Όταν η πολιτεία αντί να προστατεύει τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία, του στερεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης, αποδυναμώνει τους δικούς της ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεωρεί τα συνδικάτα ως εχθρό». Ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν αναπτύσσει πολιτικό διάλογο, «μόνη της η Κυβέρνηση αποφάσισε για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς κανένα διάλογο, παρότι αυτό υπερβαίνει τη θητεία της. Προφανώς γιατί προτιμά να εξυπηρετήσει τις δικές της «ανάγκες», από τις ανάγκες της χώρας».

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα, λέγοντας ότι «το οργανωμένο έγκλημα εντείνει την δράση του, η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να κυνηγήσει τους φοιτητές και τους διαδηλωτές. Δεν είναι φυσικά μεταρρύθμιση η αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Μιλώντας για τα ΜΜΕ, η κ. Γεννηματά, είπε ότι «διεθνείς οργανισμοί όπως οι "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του τύπου». Ναι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Έχει μεγάλη ευθύνη και το ΕΣΡ».

Επιπλέον, απάντησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως, «τα fakenews στο διαδίκτυο είναι μια μάστιγα. Τα fakenews στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης είναι μια πραγματικότητα, που συντηρείται από την κυβέρνηση με τα πληρωμένα παπαγαλάκια.

Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν η ΕΣΗΕΑ και ο πολιτικός κόσμος την προσπάθεια για αδέσμευτη πληροφόρηση. Γιατί το αντίδοτο στα fake news δεν μπορεί παρά να είναι αξιοπρεπή ΜΜΕ και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι. Μέχρι τότε οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι απλά υποκρισία».


Ειδήσεις σήμερα:

Θα εμβολιαστούν και τα λεμόνια; - Κινδυνεύουν να γίνουν είδη πολυτελείας

Νέο σποτ για τον εμβολιασμό: Οι διακοπές που έμειναν «όνειρο» όταν βρέθηκε κρούσμα στην παρέα

Το δείπνο της Αντιπάρου: Ποιοι είναι οι πανίσχυροι συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης