Κατ' αρχάς «ναι» από Δένδια για συνάντηση με Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου

Κατ' αρχάς «ναι» από Δένδια για συνάντηση με Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ μετέφερε στον γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρόταση για συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

fgdsghfdj
Περί τα τέλη του 2020, έπειτα από διαδοχικές επισκέψεις του στην Άγκυρα και την Αθήνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε μεταφέρει την πρόταση για κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ή εναλλακτικά του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου του 2021 (61ος γύρος των άτυπων επαφών), η προετοιμασία για συνάντηση του Έλληνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δεν προχωρούσε, λόγω του κλίματος στις διμερείς σχέσεις και των συνεχών προκλήσεων του τουρκικού καθεστώτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των στενών συνεργατών του.

Την επομένη της πραγματοποίησης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο νεοκλασικό του ΥΠΕΞ με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων» σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 στην Άγκυρα, οι κύριοι Δεμίρης και Ονάλ συζήτησαν για το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έπειτα από τουρκική πρόταση διατυπωθείσα από τον Σεντάτ Ονάλ, τον επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την προθυμία του να μεταβεί στην Άγκυρα για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Με απλά λόγια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε θετικά στην πρόταση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα εφ' όσον όμως στο μεσοδιάστημα δεν έχουν επισυμβεί γεγονότα που θα καθιστούσαν αντιπαραγωγικές και σχεδόν περιττές τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Το κατ' αρχήν «ναι» του Νίκου Δένδια για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι και μια έμμεση προαναγγελία για συνέχιση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και πραγματοποίηση του επόμενου 63ου γύρου των άτυπων συζητήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διπλωμάτες.

Τσαβούσογλου: «Με τον Δένδια θα συζητήσουμε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στις 14 Απριλίου.

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διέρρηξαν τρεις επιχειρήσεις σε μια εβδομάδα στην Τρίπολη

Εκκρεμείς συντάξεις: Πριμ με το «κομμάτι» στους υπαλλήλους και «ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες

Επέστρεψαν για νέα δολιοφθορά στις γεωτρήσεις της Ξάνθης!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης