LIVE

Κορωνοϊός

Διερευνητικές επαφές: Ποιο θέμα συζητά η Αθήνα εκτός από υφαλοκρηπίδα - Το «blame game» της Άγκυρας

melvutart

Η Τουρκία θα επιδιώξει να θέσει προς συζήτηση έξι θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται η κυριαρχία νησίδων, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και ζητήματα εναερίου χώρου

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει και ο 62ος γύρος των άτυπων συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια: Αθήνα και Αγκυρα θα συμφωνήσουν στον προγραμματισμό και θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του 63ου γύρου των άτυπων συνομιλιών ή μήπως η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα οδηγηθεί σε ναυάγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου έναν νέο γύρο έντασης και στρατιωτικής αντιπαράθεσης;

Στη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου, την πρώτη επαφή Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών για την ιχνηλάτηση της δυνατότητας επίλυσης των εκκρεμοτήτων έπειτα από πέντε χρόνια σιωπής, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα ακούσει ποια είναι η τουρκική ατζέντα για τις συζητήσεις. Από την άλλη, η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, θα καταγράψει τις ελληνικές απόψεις σχετικά με την οριοθέτηση των διερευνητικών συνομιλιών.

Αφού προσδιοριστεί τι ζητά η Αγκυρα και τι επιδιώκει η Αθήνα, στον επόμενο 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών η κάθε αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις απαντήσεις της, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα έχει λάβει από την κυβέρνησή της. Αν κάποια από τις δύο πλευρές απορρίψει την προοπτική των περαιτέρω συνομιλιών με βάση την ατζέντα των θεμάτων που θα έχουν εγερθεί από το άλλο μέρος και δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε είναι αναπόφευκτη η διακοπή των συζητήσεων.

Η πιθανότητα του αδιεξόδου μπορεί να αρθεί, αν συμφωνηθεί από κοινού κάποιου είδους προσφυγή σε διεθνές διαιτητικό όργανο, ακόμη και χωρίς τη σύνταξη συνυποσχετικού. Αν και το σενάριο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξεφτίσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου γύρου απροσδιόριστης κλιμάκωσης της έντασης. Σε περίπτωση όμως που ο Παύλος Αποστολίδης και ο Σεντάτ Ονάλ λάβουν το πράσινο φως από την Αθήνα και την Αγκυρα για τη συνέχιση των συζητήσεων, τότε -σύμφωνα με τη φράση έμπειρου διπλωμάτη- «δεν πας στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, πας σε διαπραγμάτευση».
f2_000_1905QY
ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της Αγκυρας

Οι Τούρκοι διαπραγματευτές

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας τίθεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, ένα πρόσωπο γνωστό στα υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Τούρκος υφυπουργός είχε συναντηθεί στην Αγκυρα με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, με τον οποίο είχαν συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ιχνηλατώντας την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου. Ο κ. Ονάλ θεωρείται ένας «πολιτισμένος» διπλωμάτης, για τον οποίο επισημαίνεται ότι έχει αποφύγει να εμπλακεί ευθέως σε εριστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Δεν μπορεί όμως να ειπωθεί το ίδιο για το δεύτερο μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές, τον πρέσβη Τσαγατάι Ερτσίγες, γενικό διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος διαφημίζει την υποτιθέμενη ορθότητα της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» και είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media προωθώντας τις πιο ακραίες τουρκικές απόψεις για το Καστελόριζο, το Μεταναστευτικό, το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο και το Κυπριακό.

Διάσταση απόψεων

Μία βδομάδα προτού συμπληρωθούν 25 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, οι Τούρκοι προαναγγέλλουν ότι στις διερευνητικές επαφές θα επιδιώξουν να συζητηθούν έξι βασικά θέματα: υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) με τη δικαιοδοσία για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι διερευνητικές επαφές γίνονται προκειμένου να καθοριστούν τα θέματα στα οποία μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, γι’ αυτό άλλωστε, εκτός από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, Αθήνα και Αγκυρα δεν τηρούν συμφωνημένα πρακτικά από τις συζητήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι αντικείμενο των διερευνητικών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδοτούσε τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού να ανταλλάξουν απόψεις με τους Τούρκους συνομιλητές τους για τα χωρικά ύδατα -που από πολλούς θεωρούνται προκαταρκτικό για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-, είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί να συζητήσει το θέμα των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών», ούτε και την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα, πολύ περισσότερο που η Αγκυρα διατηρεί το casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

«Στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης», δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτοί ζητούν διεύρυνση της ατζέντας και εμείς συγκεκριμενοποίηση των συζητήσεων», είπε στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικός παράγοντας προβλέποντας ότι για να υποχωρεί η Τουρκία αποσύροντας θέματα από την ατζέντα των συζητήσεων θα απαιτεί ανταλλάγματα από την Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό ή σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν ξεκινήσουμε λέγοντας “δεν συζητάμε” θα βρεθούμε σε μειονεκτική θέση και θα υποστούμε την κριτική των τρίτων χωρών που πιέζουν να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Τούρκους και να τα βρούμε», αναφέρει παράγοντας που συνομιλεί με ξένους διπλωμάτες και γνωρίζει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει ένα blame game με κεντρικό άξονα “εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει”», εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποιώντας για την τουρκική «μπαμπεσιά» να επιμείνει στη συζήτηση θεμάτων που είχαν τεθεί στους προηγούμενους 60 γύρους των διερευνητικών επαφών από το 2002 μέχρι το 2016, εμπλουτίζοντας την ατζέντα με ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπελ Ντελφίν: Σάλος με πρόσφατες αναρτήσεις μοντέλου του OnlyFans που «προωθούν τον βιασμό»

Με τήρηση των μέτρων και καλό τζίρο η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Δριμύ ψύχος στα βόρεια, καταιγίδες σε Κυκλάδες και Κρήτη - Υποχωρεί στην υπόλοιπη Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Bmx

Πολύ καλό το σχόλιο του ergatopatera να το στείλεις και στο υπουργείο εξωτερικων

Ergatopateras

Αυτονομιά Ελήνων Ιμβρου Τενέδου, περιουσίες δικαιώματα Ελληνων της Πόλης, Αγία Σοφία, Θεολογική Σχολή Χάλκης, βραχονησίδες που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι και δεν περιλαμβάνονται στην συνθήκη της Λωζάνης, Αναγνώριση και αποζημιώσεις Γενοκτονίας Ποντίων και Ελλήνων της Πόλης, Εισβολή και κατοχή Κύπρου άρση casus beli συνεχών απειλών πολέμου, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πολλά, γιατί ποτέ δεν θέτουν οι Έλληνες πολιτικοί τα θέματα αυτά στην Τουρκία και πάμε σε διαπραγματεύσεις για τις Τουρκικές διακδηκήσεις, ηττηθήκαμε σε κάποιο πόλεμο και καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συζητήσουμε πως θα παραχωρήσουμε Εθνική Κυριαρχία? αποστρατικοποίηση των Ελληνικών κατοικημένων νησιών για να καταληφθούν έυκολα και αναίμακτα από τους Τούρκους? μη επέκταση 12ν.μ αλλιώς πόλεμος? τι να συζητήσουμε? Όποιος σηζητά τέτοια θέματα με Τούρκους είτε δεν ξέρει Ιστορία και είναι ανόητος είτε είναι μειοδότης. Τέλος, υπεράσπιση του Εθνικού συμφέροντος με κάθε τρόπο αλλιώς ανοίγουμε την όρεξη στον άρπαγα με την ενδοτικότητά μας. Είπε κάποιος στους "κοσμοπολίτες" ότι αν υποχωρήσουμε στις επιδιώξεις των Τούρκων θα σταματήσουν και θα έχουμε ειρήνη ή θα τους ενθαρύνουμε και θα ζητούν συνέχεια και άλλες μέχρι να γίνουμε τουρκικό βιλαέτι. Μια γλώσσα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι, η ενδοτικότητα οδηγεί σε εξευτελισμό, πόλεμο και ήττα η σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας εξασφαλίζει ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Thr

Προφανώς δεν θέλουμε να μπουμε σε μια τέτοια λογική στην συζήτηση γιατί θα γίνει μια χαώδης συζήτηση που θα καταλήξει σίγουρα σε αδιεξοδο.Θελουμε να βάλουμε λίγα και καλά που πατάνε στην πραγματικότητα και στο διεθνές δικαιο για να τελειώσει το παραμύθι με την αοζ που ουσιαστικά είναι η διαφορά μας..

Συνθήκη των Σεβρών

Είναι στή φύση των Εθνών να διεκδικούν το καλύτερο για τα συμφέροντά τους....άς συμπεριλάβουμε και την ταλαίπωρη Χώρα μας....αφού λοιπόν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας θέτουν αυτά τα θέματα για συνομιλία....εμείς θέτουμε χωρικά ύδατα 12νμ ΑΟΖ και την εφαρμογή της Συνθήκης των Παρισίων ( προκειμένου να βάλουμε τη Γαλλία στό κόλπο) και ειδικώτερα τη Συνθήκη των Σεβρών σαν επικρατέστερη της αντίστοιχης Λωζάνης.....διάλογος λοιπόν αρχών και συνθηκών...έχουμε το θάρρος αυτό μπροστά στην ιταμή και αλαζονική συμπεριφορά Γερμανίας --Τουρκίας να αντιπαραθέσουμε το Ελλάδα --Γαλλία με ότι αυτό συνεπάγεται !!!!!αλλιώς θα μας ταϊσουν πάλι σανό......οι πολιτικοί ταγοί.

να βαλουμε και εμεις και αλλο θεμα

προς συζητηση.., που θα ειναι .. η απαιτηση της ελλαδας.. να ξεκουμπιστουν οι τουρκοι απο την γειτονια μας.., να γκρεμοτσακιστουν ξανα πισω στην μογγολια...

Συνθήκη Σέρβων

Η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία 12νμ, νησιά κ νησίδες έχουν έρθει στην κυριαρχία μας από συνθήκη Σέρβων. Εάν θέλουν να μιλήσουμε κ για περιφερειακά θέματα όπως την επιστροφή κατεχόμενου εδάφους κ μικράΑσιατικά παραλία. Άντε με τους γυφτους πια

"Συνθήκη των Σέρβων" ???

Σίγουρα? μήπως είναι η Συνθήκη της Κοζάνης? διότι τι Λωζάνη τι Κοζάνη, χιόνια η μια και χιόνια η άλλη...

παρανοϊκή, αδιέξοδη πλάνη

Γιατί δεν υψώνει ανάστημα κάποιος από όλους αυτούς τους πολιτικούς και μη να βάλουν στην θέση τους Τουρκία και Γερμανία, γιατί το παρακάνουν αφού οι δικοί μας δεν προβάλουν τα κατάλληλα τεκμήρια για να τους ρίξουν πίσω στις θέσεις του. Κύριοί μου, η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ με τον όρο να προσρτατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Όχι μόνο εκτελεί το ιερό καθήκον της προστασίας των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά έχει και την υποχρέωση να προστατεύει και την ΕΕ. Πως θα προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όταν η Γερμανία παραδίδει υποβρύχια και ένα σωρό άλλον εξοπλισμό, έτοιμη να πλήξουν τα σύνορα της ΕΕ. Όταν η Ελλάς λέει αυτό είναι το σύνορό μου, απαιτείται πλήρης σεβασμός τόσο από τον Τούρκο, όσο και από τον Γερμαναρά. Τι θέλει η Γερμανία; Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα; Ας αλλάξει το καθεστώς της ΕΕ πρώτα. Στον Τσαβούσογλο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Ελλάδα δεν ζητιανεύει από την ΕΕ, αλλά η ΕΕ υποστηρίζει την Ελλάδα, για τα δικά της συμφέροντα. Αυτός ο χαμένος, αποτυφλωμένος τσιχαντιστής, επιχειρεί να βάλει "σφήνα" στις σχέσεις Ελλάδα και ΕΕ. Τρελλάθηκε; Κανείς δεν τολμά να του εξηγήσει 2 απλά πράγματα; Ας πάει ο Τούρκος στην Χάγη. Αυτά είναι δεδομένα σύνορα της ΕΕ. Εύχομαι να βρεθεί κάποιος να λυτρώσει τον Τσαβούσογλου μαζί και τον Ψευτσουλτάνο από την παρανοϊκή, αδιέξοδη πλάνη, με την οποία άδικα ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούνται.

Mario

Επειδη καποια πραγματα δεν τα καταλαβαινω (μιλαω ειλικρινα), μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι δεν θελει η Ελλαδα να συζητησει ολα τα θεματα μιας και παντα υπαρχουν προστριβες για τον εναεριο χωρο, βραχονισιδες κλπ και θελει μονο να συζητησει την οριοθετηση των θαλασσιων ζωνων? Σε εναν εξωτερικο παρατηρητη/διαμεσολαβιτη πχ Γερμανια, Ισπανια, ΗΑ, κλπ αυτο δειχνει οτι η Ελλαδα δεν εχει καλη πιστη και οχι η Τουρκια. Ευχαριστω

γιατί

είναι ήδη ρυθμισμένα, με διεθνείς νόμους και συνθήκες, αν στην τουρκία δεν αρέσουν αυτά, δεν μας αφορά...

μακις

Εσύ θα συζητούσες με τον γείτονά σου τα τυχόν δικαιώματά του στην αυλή του σπιτιού σου ;

Curious Jim

Ολα τα υπολοιπα που θετουν σαν επιπλεον θεματα προς συζητηση, ειναι λυμενα, δεδομενα και καθορισμενα απο διαφορες συνθηκες που απορεεουν απο το διεθνες δικαιο και το δικαιο της θαλασσας. Ακομα και το ζητημα των θαλασσιων ζωνων και ΑΟΖ ειναι καθορισμενα αλλα οι τουρκοι δε τα δεχονται αφου δε δεχονται εξαρχης το δικαιο της θαλασσας. Εμεις πολυ απλα παιζουμε το ρολο του ανωτερου πνευματικα και νοητικα σοφοτερου λαου που διατιθεται να ξαναπει και να ψευδοξανασυζητησει πραγματα τα οποια εννουνται και ειναι λυμενα, διοτι εχουμε να αντιμετωπισουμε 5χρονα απεναντι μας. Ο Τουρκος πολυ απλα γεμιζει το πιθαρι με ανοησιες ετσι ωστε να τις αφαιρει στη πορεια και να δειχνει οτι αποχωρει μεχρι να μεινει αυτο που στη πραγματικοτητα τον διαφερει, που δεν ειναι τιποτα αλλο απο τις ΑΟΖ, τις υφαλοκρηπιδες και τις θαλασσιες ζωνες!

Φοίνιξ

Η συζήτηση αυτή αφορά έναν ατελείωτο κατάλογο από Τουρκικές διεκδηκήσεις, εδω έφτασαν στο σημείο να λένε ότι έχουμε τοποθετήσει παράνομα Έλληνα δοιηκητή στα Αντικύθυρα, ζητάνε να μην έχουμε στρατό σε ΣΑΜΟ ΧΙΟ ΡΟΔΟ ΛΗΜΝΟ και άλλα νησιά τι δεν καταλαβαίνεις

Γιώργος

Συμπολίτες μου μια διερευνητική θα γίνει, η Τουρκία θα τα θέσει όλα στο τραπέζι και η πατρίδα μας θα χάσει νησιά και εδαφική κυριαρχία.Αν δεν πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό, ακούστε τι έλεγε η τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπενάκη στον Παπούλια.Επισης σήμερα έχουμε γυναίκα πρόεδρο της δημοκρατίας.Ετοιμαστείτε να πάθετε σοκ συνέλληνες.

Κ μετα θα ερθει το τερας της αποκαλυψης ψεκασμενε!

25.01.2021= 2+5-1=6 κ 2+0+2+1+1=6. Βαλε κ αλλο ενα 6 κ ειδεσ; Τυχαιο;;;

Κ μετα θα ερθει το τερας της αποκαλυψης ψεκασμενε!

25.01.2021= 2+5-1=6 κ 2+0+2+1+1=6. Βαλε κ αλλο ενα 6 κ ειδεσ; Τυχαιο;;;

ότι νάναι

είναι πολύ λίγοι οι πολιτικοί μας από την μεταπολίτευση και μετά. δεν τολμούν καν να ψελλίσουν, να διεκδικήσουν κάτι, για τα μάτια του κόσμου ή καλύτερα για διαπραγματευτικό χαρτί. Σχετικά με Κωνσταντινούπολη, με Οικ. Πατριαρχείο, με Σμύρνη, με Ίμβρο και Τένεδο, με Πόντο, με αποστρατικοποίηση παράλιων Μ. Ασίας, με...

Έλληνας φορολογούμενος δια της βίας

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος. Τους πληρώνω και αυτούς για να συζητάνε ή συζητάνε δωρεάν;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης