Εκκρεμείς συντάξεις: Πριμ με το «κομμάτι» στους υπαλλήλους και «ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες

Εκκρεμείς συντάξεις: Πριμ με το «κομμάτι» στους υπαλλήλους και «ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται το πρώτο crash test για να μετρηθεί η απόδοση των μέτρων Χατζηδάκη

sintaxeis_neo
Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται το πρώτο crash test για να μετρηθεί η απόδοση των μέτρων Χατζηδάκη σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις. Αν τα αποτελέσματα της τετράμηνης έκθεσης προόδου (Ιανουάριος- Απρίλιος 2021) δεν είναι ικανοποιητικά το υπουργείο θα λάβει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με βάση και τις προτάσεις που επεξεργάζεται η ομάδα του project manager του ΕΦΚΑ Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Στόχος είναι έως το καλοκαίρι να έχουν εκκαθαριστεί 120.000 εκκρεμείς συντάξεις.

«Κλειδί» των προτάσεων είναι η απλοποίηση της διαδικασίας της απονομής των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει «ψαλίδι» στην περιττή γραφειοκρατία, θα τηρούνται με αυστηρότητα οι προθεσμίες ενώ σταδιακά κομμάτια της διαδικασίας θα ψηφιοποιούνται. Ενας από τους πρώτους στόχους είναι να συντμηθεί η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλογραφίας μεταξύ των πρώην ταμείων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» του συστήματος. Συνήθως ο υπάλληλος δεν στέλνει το φάκελο στον επόμενο φορέα αν δεν περάσουν 10 μήνες. Ο δεύτερος φορέας με τη σειρά του καθυστερεί ένα χρόνο για να αποστείλει την απάντησή του με αποτέλεσμα να χάνεται άδικα πολύτιμος χρόνος.

Ακόμη οι προτάσεις του project manager προβλέπουν την αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο. Στο στόχο θα συμβάλει και η πριμοδότηση των υπαλλήλων με το «κομμάτι». Δηλαδή για κάθε ολοκληρωμένη συνταξιοδοτική απόφαση θα καταβάλλεται ένα μπόνους το οποίο θα προσαυξάνεται όσο «ανεβαίνει» ο αριθμός των αποφάσεων κάθε μήνα ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δυσκολία διεκπεραίωσης του συνταξιοδοτικού φακέλου (διαδοχική ασφάλιση, παλαιοί ασφαλισμένοι κ.λπ.)

Σήμερα με βάση την ισχύουσα υπουργική απόφαση για τη δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά το πριμ ανέρχεται για κάθε υπάλληλο κατά μέσο όρο στα 250 ευρώ το μήνα και ανώτατο όριο τα 480 ευρώ. Ο στόχος που τέθηκε είναι η έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. Οι 70 απόφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου –δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου. και υπερωριακής απασχόλησης.

Ωστόσο εν αναμονή των αλλαγών κανείς υπάλληλος δεν έχει λάβει πριμ ενώ στη φάση της στελέχωσης βρίσκονται και τα κλιμάκια των υπαλλήλων που θα «τρέξουν» τις απονομές.

Μέχρι σήμερα 1000 υπάλληλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στα κλιμάκια. Ολες οι αιτήσεις για αποσπάσεις η μεταθέσεις υπαλλήλων έχουν ακυρωθεί ενώ ο ΕΦΚΑ θα απασχολήσει αποσπασμένους υπαλλήλους και από άλλους φορείς του Δημοσίου για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Ακόμα έχουν κληθεί συνταξιούχοι, πρώην έμπειρα στελέχη του ΕΦΚΑ να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Επιπλέον έχουν ήδη πάρει θέσεις στον ΕΦΚΑ ένστολοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων των στρατιωτικών ενώ σχέδιο επιτάχυνσης της διαδικασίας έχει εκπονηθεί και για τα δύσκολα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ,ΤΣΑΥ, ΝΑΤ όπου ακόμα ακολουθείται χειρόγραφη διαδικασία.

Κλείσιμο
Παράλληλα έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί για προσλήψεις, 186 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 100 συμβασιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για απασχόληση 18 μηνών. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε 2,45 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων επιβαρύνσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στους προϋπολογισμούς του ταμείου έως και το 2023.

Βάσει της απόφασης, θα υποβληθεί αίτημα στο ΑΣΕΠ ώστε να χορηγήσει βεβαίωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτή πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Διοικητικού - Οικονομικού με στόχο να συνδράμουν στο έργο της απονομής περίπου 300.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για την εκκαθάρισή τους.

Να σημειωθεί ότι κατά το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εγκρίθηκε επίσης, η δαπάνη ύψους 681.500 ευρώ που αφορά την αμοιβή των 100 ατόμων εντός του 2021 καθώς και δαπάνη ύψους 560.000 ευρώ για την αμοιβή των συνταξιούχων που εκτιμάται ότι θα προστεθούν στο «δυναμικό» του ταμείου με στόχο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων.

Ωστόσο ο απολογισμός των τελευταίων μηνών δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στις 152.949 ανέρχονται οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις το μήνα Δεκέμβριο 2020 (συνολικού κόστους 583.894.949 ευρώ) σύμφωνα με τους πίνακες που αποτυπώνονται στην έκθεση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» από τις οποίες οι 121.000 είναι ληξιπρόθεσμες δηλαδή η αίτηση έχει υποβληθεί τουλάχιστον 90 ημέρες πριν. Στις εκκρεμείς συντάξεις δεν έχουν υπολογιστεί οι λεγόμενες διεθνείς συντάξεις οι οποίες αφορούν τη σύνταξη Ελλήνων που εργάστηκαν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2020, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω κορωνοιού, ολοκληρώθηκαν 16.809 αιτήσεις έναντι 12.548 το Δεκέμβριο του 2019. Στις 16.000 κυμάνθηκαν και οι συντάξεις που εκδόθηκαν το Φεβρουάριο. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν κρίνεται ικανοποιητικός δεν καθώς τους προηγούμενους μήνες και ειδικά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαν εκδοθεί 19.000-20.000 συντάξεις. Η χαμηλή απόδοση οφείλεται στο lockdown καθώς εν μέσω πανδημίας οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτούργησαν για πέντε (5) μήνες με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ενώ πολυάριθμες ήταν και οι άδειες ειδικού σκοπού που έλαβαν οι υπάλληλοι λόγω της διακοπής λειτουργίας των σχολείων.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020 η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 31,18% παρότι μεγάλο διάστημα οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας.

Σημαντικό τμήμα της αύξησης αυτής προήλθε μέσω της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» από τον Ιούλιο του 2020. Από την έναρξη της υπηρεσίας μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ψηφιακά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» συνολικά 22.587 συντάξεις, εξ αυτών 18.058 αφορούν σε μεταβιβάσεις και 4.529 σε συντάξεις γήρατος αγροτών.

Στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι αν ο αριθμός της έκδοσης των συντάξεων δεν ξεπεράσει τις 30.000 το μήνα είναι αδύνατον να «πιαστεί» ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας που είναι να έχουν εκκαθαριστεί οι 300.000 εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος του 2021.

Την ίδια ώρα έμφαση δίνεται και στη διαδικασία απονομής της προκαταβολής έναντι σε περίπου 100.000 εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν στην ουρά έως και 5 χρόνια προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν με μηδενικό εισόδημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ασφαλισμένου με διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και το ΤΣΑ που υπέβαλλε αίτηση τον Απρίλιο του 2015 και πήρε τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή περίμενε περίπου 6 χρόνια.

Η πλατφόρμα που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα για την υποβολή των αιτήσεων των εν αναμονή συνταξιούχων θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι και χωρίς να γίνεται διασταύρωση με το φάκελο του ασφαλισμένου προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα είναι σύντομη και ευέλικτη. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις υπηρεσίες είναι ότι οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες δεν γίνονται αποδεκτές από τους διευθυντές του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε αυτές τις μέρες ότι η σχετική απόφαση για τις προκαταβολές δεν υπεγράφη από τους διευθυντές αλλά μόνο από τον ίδιο και τη γενική γραμματέα ασφάλισης. Αλλωστε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είχε επιτεθεί στους γραφειοκράτες του υπουργείου που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες εμποδίζοντας τις ευέλικτες διαδικασίες.

Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές, που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από 3 χρόνια θα λάβει αναδρομικά 13.824 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης.


Ειδήσεις σήμερα

Μπάιντεν: «Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ο Κουόμο οφείλει να παραιτηθεί»

Γέμισε το Νοσοκομείο Λαμίας - Ασθενείς με Covid μεταφέρονται σε άλλους νομούς


Θεοδωρίδου: Ανοίγουν τα ραντεβού των εμβολιασμών για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης