Σκευωρία Novartis: Δέκα πολιτικά πρόσωπα και δύο εισαγγελείς έχουν καταθέσει έως τώρα στην ανακρίτρια

Σκευωρία Novartis: Δέκα πολιτικά πρόσωπα και δύο εισαγγελείς έχουν καταθέσει έως τώρα στην ανακρίτρια

Κατάθεση μαμούθ 30 ωρών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος  ήταν πρωταγωνιστής των αποκαλύψεων της σκευωρίας

novartis_ar
Μεγαλώνει ο κατάλογος των μαρτύρων που καταθέτουν στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την σκευωρία της Novartis.

Μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η δικαστική διαδικασία πέρασε στα χέρια της κυρίας Αλεβιζοπούλου, η οποία έχει ξεκινήσει και εξετάζει μάρτυρες, πρόσωπα της πολιτικής και εισαγγελικής ζωής του τόπου. Η ανακρίτρια συνεχίζει τις κλητεύσεις μαρτύρων και στην συνέχεια θα μπει στον κύκλο των εμπλεκομένων προσώπων. Αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν κυρίας Αλεβιζοπούλου τα πρόσωπα εκείνα που κατέθεσαν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, αλλά και τα πρόσωπα που κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Πάντως, το ρεκόρ σε χρόνο κατάθεσης έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, του οποίου η κατάθεση ήταν μαμούθ, καθώς διήρκεσε 30 ώρες σε τρεις συνεχόμενες ημέρες. Ο κ. Αγγελής ήταν ένας από του πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων για την σκευωρία της φαρμακοβιομηχανίας και έχει δεχθεί πειθαρχικές διώξεις οι οποίες εκκρεμούν ακόμη, αλλά και μηνύσεις από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους του στην υπόθεση της Novartis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε παραιτηθεί από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς όταν επικεφαλής ήταν η Ελένη Τουλουπάκη, θέση στην οποία παρέμεινε μόνο για 3 μήνες, ενώ με διαδοχικές αναφορές του, τις οποίες είχε αποκαλύψει το Πρώτο ΘΕΜΑ, έφερε στην επιφάνεια την σκευωρία, κατονόμασε τον τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο ως "Ρασπούτιν" και τον είχε χαρακτηρίσει ενορχηστρωτή της σκευωρίας σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής προ έτους είχε και πάλι καταθέσει για την ίδια υπόθεση (όπως και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα είχαν καταθέσει) στους συναδέλφους του Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη. Τότε, αλλά και τώρα έκανε λόγο για σχέδιο προφυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και των πρώην υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου, παραμονές των βουλευτικών εκλογών και στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούσε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Μέχρι σήμερα από το γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου έχουν περάσει και έχουν καταθέσει για την σκευωρία της Novartis, δέκα πολιτικά πρόσωπα που είναι:  του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Υγείας και πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και του τέως υπουργού Υγείας και νυν υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Κουτρουμάνη, του πρώην υπουργού Υγείας Αντρέα Λυκουρέντζου και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Ορισμένα από τα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα είχαν καταθέσει κατά το παρελθόν σχετικές μηνύσεις αναφορικά με την σκευωρία της φαρμακοβιομηχανίας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, από εισαγγελικής πλευράς, πλέον του κ. Αγγελή έχει καταθέσει στην κυρία Αλεβιζοπούλου και η εισαγγελέας Εφετών και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία είχε οδηγηθεί το 2016 σε παραίτηση από τη θέση που κατείχε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις, αλλά και το ρόλο «Ρασπούτιν» στην όλη σκευωρία. Μάλιστα, τότε την επιστολή παραίτησής της είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Συναγερμός για την Αττική: Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας - Αγωνία για τις μεταλλάξεις 

«Βούλιαξε» ο Έβρος: Αυτός είναι ο 46χρονος πυροσβέστης που πνίγηκε στον Απαλό 

Κορωνοϊός: Επιτάχυνση στην παραγωγή εμβολίων υπόσχονται οι φαρμακευτικές στην ΕΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης