Σκυλακάκης (Θέμα 104,6): «Χρέος στο 206% και ύφεση λίγο πάνω από 10%» οι φετινές προβλέψεις για την οικονομία

Σκυλακάκης (Θέμα 104,6): «Χρέος στο 206% και ύφεση λίγο πάνω από 10%» οι φετινές προβλέψεις για την οικονομία

«Είμαστε σε τεντωμένο σχοινί» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

skylakakis
Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέους και της ύφεσης φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσδιόρισε το δημόσιο χρέος στο 204%-206%, ένα μέγεθος δυσθεώρητο και πρωτοφανές. Απέδωσε δε την εκτίναξη αυτή όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατο η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 209 κατά 4 δις ευρώ και του 2018 κατά 5 δις ευρώ.

Όσον αφορά στην ύφεση υπό τα νέα δεδομένα με τη δεύτερη καραντίνα, ο κ. Σκυλακάκης την προσδιόρισε λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μέχρι πρότινος προβλέψεις.

Κλείσιμο
Όσο για την ανάπτυξη του χρόνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το 5% και είπε και ότι κλειδί θα είναι ο τουρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% του 2019. Η πανδημία περιμένουμε ότι θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021 σημείωσε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα.

Για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 30 δις που θα λάβει η χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα 2 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα 30 στην ανάκαμψη της οικονομίας με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι μπορούμε και τι όχι να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Απτόητος ο Τραμπ μετά την εκλογική ήττα: «Θα κερδίσουμε», λέει - «Είναι ντροπιαστικό» απαντά ο Μπάιντεν

Μισέλ Ουελμπέκ: Ο «προφήτης» της τρομοκρατικής επέλασης του Ισλάμ στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης