LIVE

Κορωνοϊός

Ελληνοτουρκικά: «Παιχνίδια» της Τουρκίας με τους χάρτες - Τι έκανε για να... χωρίσει το Αιγαίο στη μέση

xartis-tourkia

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα - Επέκτεινε μονομερώς την τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο - Δείτε σχετικό χάρτη

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινούνται σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, η Άγκυρα προχώρησε σε ακόμα μία επιθετική κίνηση. Επέκτεινε μονομερώς την τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον πάγιο επεκτατικό στόχο της να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση, εγκλωβίζοντας τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε θάλασσα τουρκικής δικαιοδοσίας.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών του Ερντογάν Αντίλ Καραϊσμαήλογλου παρουσίασε χάρτη, στον οποίο η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο. Επίσης, καλύπτει όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο. Να θυμίσουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των 462.000 τετρ. χλμ. που έδειχνε το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση.

Δείτε σχετικό χάρτη:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και να διευρύνει την ατζέντα του διαλόγου με την Ελλάδα, πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με το νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε το πρωί της Κυριακής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για «αβάσιμη ανακοίνωση που απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με την εύλογη αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική έκδοση νέου επιχειρησιακού χάρτη "έρευνας και διάσωσης",  όπου η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να απλωθεί στο μισό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι υποστηρίζει ότι «η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία. Η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα».

Εντωμεταξύ, η πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντείνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς το Oruc Reis χθες Κυριακή έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 12 μιλιών από το Καστελόριζο. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν έχει διευρύνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παράκτιων χωρών του κόσμου. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία και στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Χωρικά ύδατα 12 μιλίων έχει και η Κύπρος.

Το τουρκικό πλοίο επανήλθε στην εκτός των 12 μιλίων περιοχή και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές πλέει περίπου στα 17-18 μίλια. Αν, όμως, λάβει κανείς υπόψη την τουρκική Navtex και την μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να σταματήσει εκεί. Το Oruc Reis πιθανότατα θα πραγματοποιήσει έρευνες ακόμα και μισό μίλι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Με βάση τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει στρατιωτικά για να εμποδίσει μία τέτοια έρευνα. Θα αντιδράσει μονάχα στην περίπτωση που παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα των έξι 6 ναυτικών μιλίων, τα οποία η Άγκυρα δεν έχει κανένα λόγο να παραβιάσει, αφού αλλού σκοπεύει.

Μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματός του στο Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, ο Ερντογάν προανήγγειλε περιοδεία και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλά και διαφορετικά ανοιχτά του μέτωπα: «Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν».

Μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη σημειώθηκε και στο Κυπριακό. Ο εκλεκτός του Ερντογάν, ο υποψήφιος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επικράτησε στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Ο Τατάρ εξελέγη με ποσοστό 51,74% έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ερντογάν, που κινητοποίησε τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους για να εκλεγεί ο Τατάρ, του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του.

Ο Ακινζί συνεχάρη επίσης τον Τατάρ και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική μετά από μια 45χρονη πορεία. Ο απερχόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε εμμέσως και στις παρεμβάσεις της Άγκυρας, κατά την προεκλογική περίοδο. Η εκλογή του εθνικιστή υποψηφίου πάντως σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει πλήρης ταύτιση με τις επιλογές και τις παράνομες αξιώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέφτει η θερμοκρασία - Βροχές στα ανατολικά και νότια

Οι φόροι και τα άλλα «αγκάθια» στα αναδρομικά των κληρονόμων

«Κορωνοπάρτι» με καυτές χορεύτριες στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Συριζάκιας-αλληλέγγυος

Το ίδιο λέγαμε τόσο καιρό και εμείς. Ότι το λιμενικό της Ελλάδας βασανίζει, πνίγει και πυροβολεί τους πρόσφυγες και τα γυναικόπαιδα. Να που οι Τούρκοι το επιβεβαίωσαν. Τι έχετε να πείτε τώρα?

Ρε βουλιάχτε τους να τελειώνουμε

Τους Φοβάστε ? Και πότε τον έχουμε τόσο Στρατό ? Μόνο για τις μίζες ?

Game over

Πατριωτισμος=φασισμος=εγκλημα. ...... Οι Δημοκρατες απλα θα χασουν Θρακη Κρητη Δωδεκανισα μισο Αιγαιο που θα πανε στους υπερ-εθνικιστες πατριωτες Τουρκους (αυτοι οι κακοι πατριωτες/φασιστες που εχουν εικονα του Κεμαλ σε καθε σχολικη αιθουσα)

Νεος και πολυ Δημοκρατης

Ειμαι Ελλην αλλα θελω να γινει μαχη και να κερδισει ο πιο Δυνατος ωραια δικαια και Δημοκρατικα. Αν ο αντιπαλος ειναι πιο Δυνατος και κερδισει τη μαχη τοτε ας παρει το Αιγαιο.

ΜΗΤΣΟΣ

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν στην κυβερνηση θα ειχαμε γινει αστροσκονη , καραντι !

Ελληνικες Υπερβολες

Η Μυκονος ειναι εκτος .Τα υπολοιπα δεν μας ενδιαφερουν.

Q

Σημερα ειναι η επεκταση ζωνης ερευνας και διασωσης στο Αιγαιο, αυριο θα ειναι επεκταση των συνορων. Και δεν γινονται καθολου μονομερως ολα αυτα! Οταν επι σειρα δεκαετιων βλεπουν απεναντι τους εναν λαο που δεν νοιαζεται καθολου για τα εθνικα του συμφεροντα και απο το πρωι ως το βραδυ πιπιλαει την καραμελα του διεθνους δικαιου. Οταν βλεπουν εναν λαο με αυτοκτονικο συνδρομο, που βλεπει παντου προσφυγες και κοιταει να λυσει τα προβληματα ολου του κοσμου, οταν δεν εχει λυσει καλα καλα τα δικα του. Οταν βλεπουν εναν λαο δεσμιο των κομμουνιστων, ο οποιος φοβαται να μιλησει για να μην τον πουνε φασιστα και ναζι, τοτε τι θα κανουν κι αυτοι? Αφου τα χαριζουμε ολα στο τζαμπα για χαρη του αντιρατσισμου και του προοδευτισμου, καλα μας κανουν οσα μας κανουν. Πρωτα ξεπουλαμε οι ιδιοι την χωρα μας, παραδεχομαστε οτι τα νησια εχουν Μουσουλμανικη πλευρα για χαρη των Νομπελ και τωρα γκρινιαζουμε γιατι ο Σουλτανος απεναντι παιρνει αυτα που του δωσαμε τοσο απλοχερα, συμφωνα με το δογμα Οζαλ!

χουβαρντάς

Ρε παιδιά αν θέλουν αυτά τα νησιά ας τα πάρουν έτσι κι αλλιώς δεν κατοικούνται από Έλληνες πλέον. Γεμάτα λαθρέποικους είναι

Διαφορά μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ό Τσίπρας θα είχε κάνει διαπραγματεύσεις και θα είχε πετύχει συνεκμετάλευση στις αμφισβητούμενες περιοχές. Ό Μητσοτάκης με τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του (μνημόνιο με Αίγυπτο, παλληκαρισμοί με τους γάλλους οι οποίοι τωρα εξαφανίστηκαν) είτε θα φέρει τους τούρκους στο Σούνιο χωρίς να πέσει ντουφεκιά, είτε θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας με τσαρκάδες του στόλου και βόλτες των αεροπλάνων χωρίς πάλι να μπορέσει να σταματήσει τους τούρκους. Οί ακροδεξιοί σύμβουλοι του Μητσοτάκη (Βορίδηδες, Αδώνιδες κλπ) είναι για τα μπάζα.

TERMINATOR

Δεν υπάρχουν αυτοί που λές. Ο πρώτος δουλεύει στο Υπουργείο τις προσωπικές του δικογραφίες και ο άλλος κάνει τα κονε με τους εκδότες για τα βιβλία. Και οι δύο ξερόυν ότι είναι η τελευταία τους φορά και δουλεύουν για την επόμενη μέρα. "Θα δείτε τις μπουλντοζες στο Ελληνικό και θα τρίβετε τα μάτια σας έλεγε" ο σαλτιπάγκος

Δημοκρατια θελουμε ρεεεε

50-50 μοιρασια εδω και ΤΩΡΑ. Το να θελει καποιος το 100% ολο δικο του δεν ειναι απλως εγωιστικο ανηθικο παρανομο ειναι και αντι-δημοκρατικο φασιστικο και ναζιστικο.

Εμείς δεν θέλουμε ανόητους σανοφαγους κιοτίδες νταουλιερηδες ρεεεεεεε!

Τώρα που έγινε διαμόρφωση παγκόσμιου κλίματος εναντίον του Γιαλατζι Σουλτάν, ανακυρυξτε αοζ βάσει του χάρτη της Σεβίλλης. Μετά βγάλτε μια NAVTEX να παραχωρεί το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να ψάξει για αέριο με αμοιβή 5%. Αν το βγάλει επιπλέον 5%. Αν το βρεί ο άσχετος γιαλατζι σουλτάν (που δεν μπορεί να βρεί ούτε βενζινάδικο στην περιφερική Άγκυρας _ Ντιγιαρμπακίρ) ανακυρυξτε και ένα χάρτη με τις Χαμένες Πατρίδες και πάμε να πάρουμε τα σπιτικά των παππούδων μας. Όχι όμως να τον αρχίσουμε στις καρπαζιες χωρίς λόγο. Επειδή δήθεν έχει μαζέψει ένα τσούρμο ψαρόβαρκες και τις κόβει βόλτα στις Ελληνικές θάλασσες. Α! Να κόβεται και κλήση σε κάθε παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου. Οταν πάμε να πάρουμε τις Χαμένες Πατρίδες του παίρνουμε και τα μετρητά από το υπόγειο στο σαράι που θα τάχει θάψει. Πιο μεγάλο σαματά για το τίποτα κάνει αυτός ο βαρεμενος μπουνταλας τελικά από τον δικό μας νταουλιερη. Για μερικά ψηφαλακια. Βάλτε επίσης ένα δικό μας εθνομηδενιστη στη Λέσβο να του φωνάζει "GO BAK μπαμπακo" στα τουρκικά. Βάλτε και άλλον έναν δημοκράτη στη Μυτιλήνη να του φωνάζει "γκελα. μπούργκα. καζάνι καζάνι".

Γιουσουφ Αλη

Τι ειναι αυτοι ρε.....Θελουν να μας παρουν τους ( επενδυτες ) με το βαθυ τοπικο μαυρισμα μεσα απο τα χερια μας ! Εεε...οχι και ετσι !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης