LIVE

Κορωνοϊός

Το Oruc Reis τείνει στο Καστελόριζο - «Κόκκινος Οκτώβρης» στο Αιγαίο

reis_ar

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν επεκτείνοντας μονομερώς την τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό - Δείτε τους τουρκικούς χάρτες - Αυθαίρετος και παράνομος ο τουρκικός νόμος για τις περιοχές SAR απαντά το ΥΠΕΞ και επικαλείται τον ICAO και τον IMO που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σε όλο το FIR Αθηνών

Σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και απο την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης, είχε φτάσει το Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο πλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου δημιουργούσε ερωτήματα για την πορεία του τουρκικού στολίσκου και την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να οικοδομήσει μια διπλή αμφισβήτηση: Οτι δήθεν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Στην κυβέρνηση πάντως μιλούν για έναν «κόκκινο Οκτώβρη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, και χωρίς αφορμές, οικοδομώντας κάθε ημέρα μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

Ακόμη μία σοβαρή εξέλιξη συνιστά η απόφαση της Άγκυρας να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε τον χάρτη που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός ΜεταφορώνΣε επίπεδο βαρύτητας της πρόκλησης, η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο είναι μικρότερης έντασης από την κίνηση του Oruc Reis στο Καστελλόριζο. Με τις σεισμικές εργασίες νοτίως του Καστελλόριζου, ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα για αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου, του υπεδάφους της θάλασσας και της υφαλοκρηπίδας που η Αθήνα θεωρεί ότι στην περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης ανήκει στην Ελλάδα. Με τον νόμο για έλεγχο του μισού Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού σχετικά με την αρμοδιότητα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το τουρκικό καθεστώς θέλει να σφετεριστεί μια αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί στην Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τον Διεθνή Ναυτολιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
«Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αθήνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».
Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα»
Η κίνηση του τουρκικού καθεστώτος να διεκδικήσει με νόμο αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, φέρνει στη μνήμη την αρχική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραχαράξει το διεθνές δίκαιο. Ηταν 1η Σεπτεμβρίου του 2019 όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη της υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έδειχνε το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση με την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού δήθεν ανήκουσα στην Άγκυρα. Και κυρίως, η προσπάθεια σφετερισμού ελληνικής δικαιοδοσίας στο μισό Αιγαίο εκθέτει όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους ισχυρών ξένων χωρών στην Αθήνα που τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Ερντογάν είχε παρουσιάσει δημοσίως και με κάθε επισημότητα τον χάρτη των τουρκικών αξιώσεων είχαν σπεύσει να καθησυχάσουν τα διαμαρτυρόμενα μέλη της ελλληνικής κυβέρνησης επιχειρηματολόγωντας ότι δεν πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς...


Δείτε τη φωτογραφία του Ερντογάν με αντίστοιχο χάρτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο:

erdogan-galazia


Ειδήσεις σήμερα:

H Josephine έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του J2US: Το όργανό μου είναι το κορμί μου

18 Οκτωβρίου 1981: Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Έτσι θα πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι - Οι διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (185)

Συριζολεβιές

Η μόνη λύση με τον Ερντογάν είναι να επανέλθει ο Τρισμέγιστος Ριζοσπάστης Αριστερός Ηγέτης και Επαναστάτης με τα υπερόπλα Πολάκη-Μπαλάφα-Μπαλαούρα.......

Μην ακούω τρελά πράγματα

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΆΖΩ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ ΚΑΙ ΚΆΠΟΙΩΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ! ΔΗΛΑΔΉ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΘΈΣΗ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ;;;;;;;;; ΦΊΛΟΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ__________!!! Η ΑΓΆΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΈΝΑ!!!!!!!!! ΌΤΑΝ ΛΈΜΕ 1 ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΜΊΑ ΓΡΟΘΙΆ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΕ ΌΠΟΙΟΝ ΕΧΘΡΌ!!!!!!!!

ρε παιδιά, αφού η αριστερά λέει ότι δε χρειάζονται εξοπλισμοί και στρατός

ότι όλα είναι μια απλή συμφωνία, τι θέλει ο τούρκος; συνεκμετάλλευση; απόλυτη εκμετάλλευση; ότι θέλει, αρκεί να τους βοηθήσει να φάνε όποιον αντιστέκεται στην αριστερά. Και η Πελοπόννησος είναι αρκετή για τους έλληνες, τα άλλα είναι ιμπεριαλισμός.

chris

καντε ενα δημοψήφισμα "να παμε στα 12 ν.μ.;" και αν βγει 70% ΝΑΙ και εσεις το κάνετε ΟΧΙ θα ξέρουμε τι παίζει

Αλέκσης Κατσαπλιάς και ΣΙΑ

Μόνο εγώ έχω την τεχνογνωσία για τέτοια δημοψηφίσματα...τώρα και σε έκδοση Τουρκοφάγου!

Μόλις ετοίμασαν τα νέα Ίμια αλλά στη μέση του Αιγαίου

Τώρα θα βουλιάξει μια βάρκα στη Σκύρο, θα βγουν «πρόσφυγες» που θα ζητήσουν βοήθεια από το Τουρκικό ΠΝ και από το πουθενά έχεις εισβολή στο πιο στρατηγικό νησί της Εθνικής μας άμυνας. Και ο Κούλης θα τηλεφωνάει στη Μερκελ βραδιάτικα για οδηγίες.

nicole Konstantinopoulou

Δε θελει κ πολυ μυαλο ουτε σπουδες πολιτικης επιστημης κ διπλωματιας για να καταλαβει κανεις οτι κ η σταση Ευρωπης κ Τουρκιας ειναιβαπολυτα εσκεμμενη...κ οταν μιλαει για ορια ερευνας κ ΔΙΑΣΩΣΗΣ εχει να γινει μυλους με τους "ατυχους"μεταναστες που θα αρχισει οπου να ναι να ξαμολαει...απλα εγω θυμιζω οτι τα πολεμικα πλοια δεν εχουν για πληρωματα ρομποτ...εχουν ανθρωπους που ειναι 3 μηνες κλεισμενοι,μακρια απο την οικογενεια τους ,εξω απο ολες τους τις υποχρεωσεις,στα ορια της υπομονης τους κ της σωματικης κ ψυχολογικης αντοχης...χωρις να γνωριζουν ποτε θα τελειωσουν....αφου απλα καθομαστε κ παρατηρουμε ως χωρα τα παιχνιδακια του Τουρκου,γιατι να βασανιζονται ο στολος,ο στρατος κλπ κλπ;

Τα πληρώματα

Είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί, αυτή είναι η δουλειά τους,

Πολιτικός κσιροσκόπος

Διαβάζοντας τα σχόλια είναι πλήρως αντιληπτό ότι εχθρός δεν είναι ο Ερντογάν αλλά κάποιος "Κούλης"....το κόμμα πάνω από όλα!

Νικος

Ετσι ακριβως. Οταν πεθαιναν ελληνες στο Ματι οι νεοδημοκρατες ανοιγαν σαμπανιες! Για τετοια μιασματα μιλαμε. Και εσυ δεν διαφερεις. Σε καθε σχολιο που ειναι αντιθετο στην βρωμοκυβερνηση σου οι ομοιοι σου απαντουν με σχολια του τυπου «τσιπροαπλυτοι, τσιπροκαμμενοι κτλ» διχαζοντας τον ελληνικο πληθυσμο.

Ασε ρε Νικολάκη

Μιλάνε για διχασμό οι ίδιοι που διακύρηξαν το ή εμείς ή αυτοί....θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν??? Εσείς οι ίδιοι είστε Νικολάκη?? Γι αυτό φτάσατε το 20% και έχει πιό κάτω....Οσο για τις σαμπάνιες μην κρίνεις από τα ιδία τα αλλότρια! Ξέρουμε ποιός είναι αυτός που ποντάρει σε νέες Εθνικές τραγωδίες, μπας και σπάσει κανένας διάβολος το πόδι του και ξανακυβερνήσει...

Αδέκαστος Μπάρας

αν πλησιάσει κοντά στα 6ν.μ. ξέρουμε το παραμύθι... Φυσούσε δυνατά και το παρέσυρε ο άνεμος!!!!!!!!

giorgos karaoglanis

re kotes ti sto diaolo perimenete re vouliakseto na gini tsi poutana ti sto dialo perimenete

Πολέμαρχος του πληκτρολογίου

Η επιθυμία για πολεμική εμπλοκή είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογη της πιθανότητας αυτού που την εκφράζει να στρατευθεί...

Ντροπή

Απλά ντροπή. Ένας πρώην ψηφοφόρος της ΝΔ απο σήμερα. Το θέμα όμως δεν θα ειναι μόνο η ψήφος. Θα λογοδοτήσουν στο λαό εφόσον αφήσουν μικρότερη Ελλάδα.

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Ντροπή είναι η πατριδοκαπηλεία και η μικροκομματική προπαγάνδα πάνω σε Εθνικά θέματα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης