LIVE

Κορωνοϊός

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία με το Oruc Reis - Πλέει κοντά στο Καστελόριζο

ORUC-REIS3434

Το τουρκικό πλοίο πλέει σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο - Νωρίτερα, έπλεε λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη - Ερωτηματικά για τις προθέσεις της Άγκυρας μετά και την αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

«Θρίλερ» τις τελευταίες ώρες με την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο πλέει σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και απο την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Το πλοίο βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα  για την πορεία του τουρκικού στολίσκου (βρίσκεται μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά) και την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.

To απόγευμα  το Oruc Reis κινήθηκε στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, περίπου στα 14 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και προς το παρόν κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτική με ταχύτητα 4-5 κόμβους.  

Η θέση του Oruc Reis το απόγευμα και η πορεία του σύμφωνα με το marinetraffic:
opuc-reis

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να οικοδομήσει μια διπλή αμφισβήτηση: Οτι δήθεν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Στην κυβέρνηση πάντως μιλούν για έναν «κόκκινο Οκτώβρη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, και χωρίς αφορμές, οικοδομώντας κάθε ημέρα μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

Ακόμη μία σοβαρή εξέλιξη συνιστά η απόφαση της Άγκυρας να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε τον χάρτη που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός ΜεταφορώνΣε επίπεδο βαρύτητας της πρόκλησης, η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο είναι μικρότερης έντασης από την κίνηση του Oruc Reis στο Καστελλόριζο. Με τις σεισμικές εργασίες νοτίως του Καστελλόριζου, ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα για αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου, του υπεδάφους της θάλασσας και της υφαλοκρηπίδας που η Αθήνα θεωρεί ότι στην περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης ανήκει στην Ελλάδα. Με τον νόμο για έλεγχο του μισού Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού σχετικά με την αρμοδιότητα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το τουρκικό καθεστώς θέλει να σφετεριστεί μια αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί στην Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τον Διεθνή Ναυτολιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
«Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αθήνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».
Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα»
Η κίνηση του τουρκικού καθεστώτος να διεκδικήσει με νόμο αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, φέρνει στη μνήμη την αρχική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραχαράξει το διεθνές δίκαιο. Ηταν 1η Σεπτεμβρίου του 2019 όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη της υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έδειχνε το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση με την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού δήθεν ανήκουσα στην Άγκυρα. Και κυρίως, η προσπάθεια σφετερισμού ελληνικής δικαιοδοσίας στο μισό Αιγαίο εκθέτει όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους ισχυρών ξένων χωρών στην Αθήνα που τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Ερντογάν είχε παρουσιάσει δημοσίως και με κάθε επισημότητα τον χάρτη των τουρκικών αξιώσεων είχαν σπεύσει να καθησυχάσουν τα διαμαρτυρόμενα μέλη της ελλληνικής κυβέρνησης επιχειρηματολόγωντας ότι δεν πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς...


Δείτε τη φωτογραφία του Ερντογάν με αντίστοιχο χάρτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο:

erdogan-galazia


Ειδήσεις σήμερα:

H Josephine έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του J2US: Το όργανό μου είναι το κορμί μου

18 Οκτωβρίου 1981: Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Έτσι θα πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι - Οι διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (112)

Ειλικρινά αυτός ο Κούκης είναι πιο Ανθέλληνας από τον Τσίπρα

Μετά τη Σκύρο θα πρέπει να έχεις διαβατήριο στη βάρκα σου και ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ το έχουν κάνει γαργάρα. Το Ορκ Ρεης πέρασε και τα 12νμ (11.2 είναι τώρα: πηγή maririnetraffic.com) και το κάνουνε γαργάρα τα ΜΜΕ που τσεπώνουν κορωνονοεπιδοτήσεις. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ και πάμε σε εκλογές

➤Ειλικρινά αυτός ο Κούλης...

Πιο Ανθέλληνας από τον Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρξει αγαπητέ. Ο Κούλης λοιπόν είναι το ΙΔΙΟ Ανθέλληνας με τον Αλέξη, γιατί απλά είναι ο ΙΔΙΟΣ ο Αλέξης, με γραβάτα αυτή τη φορά. Οι πλαστικοί χειρούργοι και η τεχνολογία κάνουν θαύματα σήμερα! Γιατί αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι ποιος ασκεί την εξουσία, αλλά ποια ακριβώς εξουσία ασκεί. Και ο Κούλης ασκεί ΞΕΚΑΘΑΡΑ αριστερή εξουσία. Μια εξουσία δωσιλογισμού, ξεπουλήματος και εποικισμού της χώρας μας, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ασκούσε και ο κόκκινος (ή ροζ αν προτιμάτε) προκάτοχος και σύντροφός του, Αλέξης.

planet

Κλείσε τα σύνορα με Τουρκία κάνε κάτι ρε Μητσοτάκη τι κάθεσαι και κοιτάς? Περιμένεις διαταγές απο τους ανωτέρους σου?

Τακης

Ελληνικη πολιτικη. Τι περιμενατε? Ειναι σαν να παιρνετε τηλεφωνο στην αστυνομια και να φωναζετε οτι υπαρχει ληστης στο δρομο εξω απο το σπιτι. Θα ερθει κανενας ή θα σας πουν εφοσον δεν μπηκε στο σπιτι δεν μπορουν να κανουν τιποτα? Αυτο θα βγει να πει αυριο μεθαυριο ο κουλης ( βεβαια οταν φυγουν θα πει τις δικες του μπουρδες αλλα τελος παντων. )

Μας προδώσατε!

Πατριώτες δεν υπάρχουν στην κυβέρνηση; Μικραίνει η Ελλάδα μπροστά στα μάτια μας και η κυβέρνηση δεν αντιδρά.

αυτοκτονει...

η ΝΔ , να δεις που ο αριστερος αφισοκολλητης θα βγει πιο πατριωτης απο το γκαρσονι της Μερκελ

Επιστήμονας

προδοτη κουλη εσυ δεν θα εχεις την τυχη του αλεξη ,στο ιδιο κελι με τον φιλο σου τον εσκομπαρ θα σε βαλουμε

το σοφο παιδι

καταλαβατε τωρα γιατι ο Κουλης εβαλε Προεδρο της Δημοκρατιας και Δκτη ΕΥΠ ανεπαρκεις ανθρωπους....για να μην υπαρχει καμια αντιδραση

Γαλάτης

Δυστυχώς μας εγκατέλειψε και ο Πανοραμίξ να μας δώσει λίγο μαγικό ζωμό να τους φτάσουμε στην Άγκυρα. Α ρε στυλιάρι που θέλετε όλοι σας εκεί στο Σύνταγμα... Καταθέτες όλοι στεφανιών στον ΆΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ....ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΆΠΤΕΙ....

Ρεζιληδες.

Αν ήμουν στη θέση του Κούλη δεν θα μπορούσα να δω στα μάτια τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ούτε καν τον σκύλο μου. Μιλάμε για μεγάλο ρεζίλα...

patriot

Κυριακο σε φτυνει καταμουτρα....και να μην γινει τιποτα στο τελος , εχεις -10 μοναδες σε πολιτικο κοστος με την απαθεια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης