LIVE

Κορωνοϊός

Προκλητικό παιχνίδι της Τουρκίας με τα 12 μίλια κοντά στο Καστελόριζο

oruc-reis2222

Τα «δόντια» της δείχνει η Άγκυρα με το Ορούτς Ρέις να πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο – Θρίλερ με την πορεία του ερευνητικού σκάφους που κινήθηκε στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Σε θρίλερ, ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων, εξελίσσεται το παιχνίδι της Τουρκίας με το Ορούτς Ρέις, που πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, πλησιάζοντας το Καστελόριζο. Το ερευνητικό σκάφος μάλιστα βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ βρισκόταν στα 14 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, βάζοντας εκ νέου «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού, ενώ το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά όπως και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.


Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις. 

marinetraffic_orucreis


Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας

Με τις κινήσεις αυτές, το καθεστώς Ερντογάν θέλει να στηρίξει τα επιχειρήματά του, ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.


Κυβερνητικοί επιτελείς μιλούν για έναν «κόκκινο Οκτώβρη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά τα σαφή συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, και χωρίς αφορμές, οικοδομώντας κάθε ημέρα μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.


Τελευταία πρόκληση η αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο


Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρείται η νέα τουρκική πρόκληση που συνιστά η νομοθέτησση της τουρκικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού.

Ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμάλογλου έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν πώς η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.


Δείτε τον χάρτη που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Σε επίπεδο βαρύτητας της πρόκλησης, η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο είναι μικρότερης έντασης από την κίνηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο. Με τις σεισμικές εργασίες νοτίως του Καστελλόριζου, ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα για αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου, του υπεδάφους της θάλασσας και της υφαλοκρηπίδας που η Αθήνα θεωρεί ότι στην περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης ανήκει στην Ελλάδα. Με τον νόμο για έλεγχο του μισού Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού σχετικά με την αρμοδιότητα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το τουρκικό καθεστώς θέλει να σφετεριστεί μια αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί στην Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τον Διεθνή Ναυτολιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

«Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».

Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα»

Η κίνηση του τουρκικού καθεστώτος να διεκδικήσει με νόμο αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, φέρνει στη μνήμη την αρχική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραχαράξει το διεθνές δίκαιο. Ηταν 1η Σεπτεμβρίου του 2019 όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη της υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έδειχνε το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση με την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού δήθεν ανήκουσα στην Άγκυρα. Και κυρίως, η προσπάθεια σφετερισμού ελληνικής δικαιοδοσίας στο μισό Αιγαίο εκθέτει όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους ισχυρών ξένων χωρών στην Αθήνα που τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Ερντογάν είχε παρουσιάσει δημοσίως και με κάθε επισημότητα τον χάρτη των τουρκικών αξιώσεων είχαν σπεύσει να καθησυχάσουν τα διαμαρτυρόμενα μέλη της ελλληνικής κυβέρνησης επιχειρηματολόγωντας ότι δεν πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς...


Ειδήσεις σήμερα:

«Η κόρη μου η... σοσιαλίστρια» στις ΗΠΑ - Κόρες διάσημων Ρεπουμπλικάνων γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ και στους γονείς τους

Παναγιωτόπουλος: Αυξάνεται από 9 σε 12 μήνες η στρατιωτική θητεία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer κατασκευάζει χιλιάδες δόσεις περιμένοντας την έγκριση - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (71)

Άγγελος

Επειδή με προβοκάτσια ο νεοναζί Ερντογάν, πάει να δημιουργήσει επεισόδιο το οποίο θα χρεώσει σ' εμάς για να θεωρηθούμε ως, "ήρξατο χειρών αδίκων," από την διεθνή κοινότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται, η λύση είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια τώρα, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά και ενέργεια πού αποτελεί όπως λένε, Casus Belli για την Τουρκία. Οπότε θα δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Αν διαλέξει να χτυπήσει, θα είναι αυτή που θα χαρακτηριστεί ως "ήρξατο χειρών αδίκων".

Ρίτα Νικολάου

Δεν είναι προκλητικό το παιχνίδι της Τουρκίας, η Ελλάδα φταίει με την ανεξήγητα υποχωρητική της στάση. Οι Γερμανοί κ. Μητσοτάκη να παραχωρήσουν τμήματα της δίκης τους πατρίδας, δεν μπορεί να ψηφίζετε κυρώσεις στη Ρωσία και να μην ασκείτε βέτο για την Τουρκία.

Τώρα που έγινε διαμόρφωση παγκόσμιου κλίματος εναντίον του Γιαλατζι Σουλτάν.

Ανακυρυξτε αοζ βάσει του χάρτη της Σεβίλλης. Μετά βγάλτε μια NAVTEX να παραχωρεί το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να ψάξει για αέριο με αμοιβή 5%. Αν το βγάλει επιπλέον 5%. Αν το βρεί ο άσχετος γιαλατζι σουλτάν (που δεν μπορεί να βρεί ούτε βενζινάδικο στην περιφερική Άγκυρας _ Ντιγιαρμπακίρ) ανακυρυξτε και ένα χάρτη με τις Χαμένες Πατρίδες και πάμε να πάρουμε τα σπιτικά των παππούδων μας. Όχι όμως να τον αρχίσουμε στις καρπαζιες χωρίς λόγο. Επειδή δήθεν έχει μαζέψει ένα τσούρμο ψαρόβαρκες και τις κόβει βόλτα στις Ελληνικές θάλασσες.Α! Να κόβεται και κλήση σε κάθε παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου και όταν πάμε να πάρουμε τις Χαμένες Πατρίδες του παίρνουμε και τα μετρητά από το σαράι που θα τάχει θάψει στο υπόγειο. Πολύ σαματά για το τίποτα κάνει αυτός ο βαρεμενος μπουνταλας τελικά. Για μερικά ψηφαλακια. Βάλτε επίσης ένα δικό μας εθνομηδενιστη να του φωνάζει "GO BAK μπαμπακo" στα τουρκικά.

Ωραιο

Χαχαχα είσαι απόλαυση.

ΕΧ

Δεν κοροιδευει ο Ερντογαν την ΕΕ, η ΕΕ και η Μερκελ κοροιδευουν εμας

Τακης

Δεν επεκταθηκατε στα 12νμ, τωρα λουστειτε τα. Μια χαρα νομιμοι ειναι οι Τουρκοι οσο και να σκουζετε εφοσον τα χωρικα μας υδατα παραμενουν στα 6νμ , γιαυτο και θα φτασουν μεχρι 6,5 εκει δηλαδη που ειναι το οριο , και κανενας δεν μπορει να τους κανει τιποτα. Τυχαιο ειναι που δεν αντιδραει ουτε η Γαλλια αυτη τη φορα?

Constantinos Amanatidis

Εφόσον δεν επεκτείνεται η ΑΟΖ στα 12νμ μπορούν να έρχονται μέχρι και 1 μέτρο από τα 6νμ Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει μονομερώς στην επέκταση θα σας απαντήσω το εξής. ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ Στο επόμενο ερώτημα αν η γαλάζια πατρίδα θα γίνει πραγματικότητα, σας απαντάω ΝΑΙ Στην ερώτηση όλων, τι θα κάνουμε, απαντάω ΔΕΝ ΞΕΡΩ

Νίκος

Εγώ πάντως με Κούλη αισθάνομαι ασφαλής. Το πολύ πολύ να ξυπνήσω με το Ορούτς Ρεις παρκαρισμένο στην Αριστοτέλους. Και τι έγινε; Η κυβερνησάρα μας να ναι καλά!!

Χαμένες Πατρίδες

Είμαστε απαράδεκτοι

Αφηστε τους τουρκους να κανουν βολτες

Και κοιταξτε τι θα κανουμε με τον κορονοιο γιατι θα πεθανει περισσοτερος κοσμος απο πολεμο

Αλαμο η Αθηνα πλεον

Μεχρι να πατησουν πειραια δεν κανουν τιποτα. Μετα βλεπουμε με τα ασφαιρα που εχουν στο στρατο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης