Ελληνοτουρκικά - Στο ΝΑΤΟ οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας: Αποκλιμάκωση μόνο αν αποχωρήσει το Oruc Reis, το μήνυμα της Αθήνας

Ελληνοτουρκικά - Στο ΝΑΤΟ οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας: Αποκλιμάκωση μόνο αν αποχωρήσει το Oruc Reis, το μήνυμα της Αθήνας

Στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε από τις «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» για έρευνες του Oruc Reis στα 6 μίλια από το Καστελόριζο

oruc-reis43
Συζήτηση για την κλιμακούμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναμένεται να γίνει σήμερα στο επίπεδο του ΝΑΤΟ.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στη σημερινή καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση του NATO Council (NAC) αναμένεται να συζητήσουν για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 10 Αυγούστου, όταν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδευόμενο από έναν στολίσκο πολεμικών πλοίων άρχισε εργασίες ποντίζοντας καλώδια και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επειτα από την συμπλήρωση 32 ημερών συνεχούς κίνησης στη θάλασσα, τα τουρκικά ερευνητικά Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han συνοδευόμενα από τον τουρκικό στόλο παραμένουν στην περιοχή κινούμενα όλο και πιο βόρεια προς το Καστελλόριζο. Παραλλήλως ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική πολιτική ηγεσία εκτοξεύουν καθημερινώς πολεμικές απειλές προς την Ελλάδα, στοχοποιώντας το Καστελλόριζο και χρησιμοποιώντας την απειλή των όπλων για να εξαναγκάσουν την Αθήνα να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης μιλώντας στο Συμβούλιο αναμένεται να θέσει τις παραμέτριους της τουρκικής επιθετικότητας. Η λήψη απόφασης ωστόσο θα πρέπει να αποκλείεται, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία και πιθανό ψήφισμα είναι βέβαιον ότι θα μπλοκαριστεί από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να θέσει βέτο.
«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας» είπε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και η τουρκική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να ανέβει στο βήμα εκθέτοντας τις απόψεις της Άγκυρας.
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον αφού είναι προφανές ότι από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία θα καταγράψουν τις απόψεις των ισχυρών και λοιπών συμμάχων. Η ισορροπία των δυνάμεων που θα διαμορφωθεί αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, με δεδομένο ότι οι παραινέσεις χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα προσκρούουν στην άρνηση του Ερντογάν να αποσύρει τον στόλο του και να σταματήσει την περιπλάνηση του Oruc Reis. «Αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση παραμένει η απομάκρυνση του Oruc Reis, η παρουσία του οποίου από κοινού με την έξοδο του τουρκικού στόλου πυροδότησε την ένταση» επισημαίνει κυβερνητική πηγή στην Αθήνα.
Στις παροτρύνσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για έναρξη διαβουλεύσεων και ελληνοτουρκικό διάλογο, η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι για να ξεκινήσει η απεμπλοκή πρέπει να προηγηθεί η απομάκρυνση του Oruc Reis. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης σε στρατιωτικό επίπεδο -όπως απειλεί ο Ερντογάν- θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το οικοδόμημα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο τεχνικός διάλογος σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ
Η συζήτηση για την εξεύρεση φόρμουλας που θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο ξεκίνησε μετά τον διάλογο του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον γγ του ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσυρθεί ο τουρκικός στόλος. Ο γγ του ΝΑΤΟ συνέταξε έγγραφο καλώντας τον Ελληνα και τον Τούρκο στρατιωτικό αντιπρόσωπο να απαντήσουν ώστε να διαπιστωθούν τα πιθανά σημεία σύγκλισης. Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που διακινούνται από τουρκικής πλευράς ότι η τεχνική συζήτηση σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων θα γίνει αύριο Πέμπτη, από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της πιθανής συζήτησης για αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να γίνει σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν στο protothema.gr ότι εις ό,τι αφορά το έγγραφο με τις προτάσεις της γραμματείας του ΝΑΤΟ στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.
Τι λένε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης
Το μεσημέρι της Τρίτης, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες  για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών  που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα,  «εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν από την Αθήνα».

Κι αν ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, στη συνέχεια, μετά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για διάλογο αλλά για τεχνικές συζητήσεις με στόχο να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων.

Ειδήσεις σήμερα:

TUI και Jet2 ακυρώνουν τα ταξιδιωτικά πακέτα από Βρετανία προς Κρήτη, Ζάκυνθο, Σαντορίνη και Μύκονο

Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις δομές Ελαιώνα, Σχιστού και Μαλακάσας

Γιατί ο «άτακτος Μπόρις» επαναφέρει το «άτακτο Brexit»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης