Βενιζέλος για ΠΑΣΟΚ: Όταν η Ιστορία δοκίμαζε τις αντοχές των λέξεων

Βενιζέλος για ΠΑΣΟΚ: Όταν η Ιστορία δοκίμαζε τις αντοχές των λέξεων

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε διατυπωθεί η αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και του έθνους τα τελευταία 38 χρόνια», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος

evangelos-venizelos-pasok
«Ως μικρή συμβολή στον αναστοχασμό που απαιτεί η σημερινή επέτειος, αναδημοσιεύω την ομιλία που έκανα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 3.9.2012. Όταν η Ιστορία δοκίμαζε τις αντοχές των λέξεων και απαιτούσε καθαρές προτεραιότητες για τον Τόπο».

Με αυτό το λακωνικό σχόλιο, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συνόδεψε την ανάρτηση ομιλίας του από την 38η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚτο 2012, θέλοντας να τοποθετηθεί αναφορικά με τον εορτασμό αλλά και το πολιτικό περιεχόμενο της ημέρας των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ.

Επτά χρόνια πριν την ίδια ημέρα, «Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο βίο μία νέα διάσταση. Διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο. Αυτό τελικά προσδιόρισε, περισσότερο από κάθε άλλο, τη νέα εποχή, την εποχή της Μεταπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθετε πως «Με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη εκφράστηκε μια αντισυμβατική, για τα δεδομένα της εποχής, αντίληψη για τον πολιτικό λόγο, την πολιτική οργάνωση, τη διεθνή θέση της χώρας, την ίδια την κοινωνική διαστρωμάτωση και την πολιτική αντιπροσώπευση της κοινωνίας. Άρχισε να διαμορφώνεται η ίδια η αισθητική της Μεταπολίτευσης. Πριν όμως, από όλα αυτά, η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν μια κραυγή. Κραυγή για την ανάγκη αναδρομικής αποκατάστασης ιστορικών αδικιών και αποκλεισμών».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η 3η Σεπτέμβρη αποτελεί την «πολιτική έκφραση του ριζοσπαστισμού: Το καθολικό και απόλυτο αίτημα της Αλλαγής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, όπως το ένιωθε ο κάθε πολίτης που αντιλαμβανόταν τον εαυτό του, ως συμμέτοχο ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος, ενός κινήματος ανατροπής».

«Η σύγκρουση ανάμεσα στο λαϊκό και το εκσυγχρονιστικό, το κοινωνικό και το κυβερνητικό, το ριζοσπαστικό και το συμβατικό, ήταν πάντα μία ζωντανή και εκλογικά αποτελεσματική σύγκρουση για ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό, που ασκούσε ή διεκδικούσε να ασκήσει άμεσα την εξουσία» περιέγραφε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας με αυτοκριτική διάθεση «δεν είμαστε, φίλες και φίλοι, ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Χωρίς, όμως, το ΠΑΣΟΚ και τις δικές του τολμηρές πρωτοβουλίες και αντιφάσεις δεν θα είχε διατυπωθεί η αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και του έθνους τα τελευταία 38 χρόνια».


Ειδήσεις σήμερα

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο - Διαψεύδει η Αθήνα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Θετικοί η σύντροφος και δυο παιδιά του Μπερλουσκόνι

Κρεμλίνο: «Προκλητικοί οι ισχυρισμοί ότι στηρίζουμε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης