Κρεμλίνο: «Προκλητικοί οι ισχυρισμοί ότι στηρίζουμε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο»

Κρεμλίνο: «Προκλητικοί οι ισχυρισμοί ότι στηρίζουμε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Κρεμλίνο «βάζει πλάτη» στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Δεν διευκρίνισε ωστόσο γιατί εξέδωσε η Άγκυρα NAVTEX για τις ρωσικές ασκήσεις ανατολικά και δυτικά της Κύπρου - Κύπρος: Μας είχε ενημερώσει η Ρωσία για τις ασκήσεις

zacharova-maria-0
Σε ηχηρή διάψευση ότι στηρίζει τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το Κρεμλίνο. 

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη

«Τέτοιους συλλογισμούς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω, παρά μόνο ως προκλητικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Ζαχάροβα προσέθεσε πως η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

Η ίδια σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε "σύγκρουση" είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», «φωτογραφίζοντας» έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
Στο ίδιο κλίμα κινείται η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα. Αναφέρει, ειδικότερα:

Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία.
Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές.


Οι δηλώσεις αυτές της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχονται την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να παίξει το... ρωσικό χαρτί στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανατολικά και δυτικά της Κύπρου, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός», χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε εάν οι δηλώσεις της αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις τουρκικές NAVTEX.

Παραμένει έτσι το ερώτημα εάν οι Ρώσοι θα κάνουν γυμνάσια μόνοι τους ή αν θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία. Επί της ουσίας, με τις NAVTEX η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis, που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων. Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις για το θέμα της έκδοσης νέων NAVTEX από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος. «Είναι γνωστό σε όλους ότι, εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης NOTAM ή NAVTEX και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III» δήλωσε ο κ. Κούσιος, προσθέτοντας πως είναι γνωστό ότι η Τουρκία, παρεμβαίνοντας, εκδίδει κάποιες άλλες NAVTEX

«Όμως» είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση, δε, απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία, απάντησε «όχι. Το παράπονό μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης