Κρίστοφερ Νόλαν: 5 φορές υποψήφιος και κανένα Όσκαρ - Θα τα καταφέρει φέτος με το «Oppenheimer»;

Κρίστοφερ Νόλαν: 5 φορές υποψήφιος και κανένα Όσκαρ - Θα τα καταφέρει φέτος με το «Oppenheimer»;

Οι δύσκολοι αντίπαλοί του, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Λάνθιμος, η υποστήριξη των κριτικών και η «εξόντωση» της Barbie

Christopher_Nolan
Μια «ανάσα» πριν τα Όσκαρ 2024, τα διεθνή media έχουν κάνει τη δική τους πρόβλεψη για τους μεγάλους νικητές. Μεταξύ αυτών που λέγεται ότι θα φύγουν από το Dolby Theatre με το χρυσό αγαλματίδιο είναι και ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Το «Oppenheimer» θεωρείται το μεγάλο φαβορί της βραδιάς στις περισσότερες κατηγορίες και πρακτορεία όπως το Variety, εικάζουν ότι είναι η ταινία που θα χαρίσει στον 53χρονο, το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Αν και είναι ο αγαπημένος των περισσότερων κριτικών, ο Νόλαν δεν έχει καταφέρει ακόμη να διακριθεί με Όκαρ, μετρώντας μέχρι και σήμερα 5 συνολικά υποψηφιότητες.
shutterstock_2424056293__1_
Κρίστοφερ Νόλαν και Κίλιαν Μέρφι

Οι υποψηφιότητές του
Το 2001 ο Κρίστοφερ Νόλαν προτάθηκε για το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Memento» την οποία έγραψε μαζί με τον αδερφό του, Τζόναθαν.

Εννιά χρόνια αργότερα, το 2010 διεκδίκησε το ίδιο βραβείο για το «Inception». Την ίδια χρονιά διεκδίκησε και ένα ακόμη Όσκαρ, αυτό της Καλύτερης Φωτογραφίας για το ίδιο φιλμ και αργότερα προτάθηκε ξανά για την καλύτερη φωτογραφία, στο «Dunkirk».

Το «Dunkirk» του έδωσε ακόμη μια υποψηφιότητα, αυτή του Καλύτερου Σκηνοθέτη την οποία τα «πηγαδάκια» του Χόλιγουντ λένε άτυπα, πως έχει ήδη κερδίσει με το «Oppenheimer».
efoCIdMmNgSdOlsNwovGxByjlOR
Oppenheimer

Οι δυνατοί αντίπαλοι
Φέτος, το χρυσό αγαλματίδιο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία διεκδικούν και οι Μάρτιν Σκορσέζε (Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού), Γιώργος Λάνθιμος (Poor Things), Τζόναθαν Γκλέιζερ (Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος) και Ζιστίν Τριέ (Ανατομία μιας Πτώσης).

Έχοντας απέναντί του τον θρύλο του σινεμά Σκορσέζε και τον «αποδεδειγμένα ικανό να δημιουργήσει οσκαρική ταινία», όπως λένε τα διεθνή media, Γιώργο Λάνθιμο, το έργο του Νόλαν να κατακτήσει την κορυφή, γίνεται πιο δύσκολο.

Παρόλα αυτά, έχει λάβει ήδη τη δημόσια υποστήριξη από το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών που του έδωσε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Η «εξόντωση» της Barbie
Το «Οppenheimer» χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως ένα από τα αριστουργήματα του 2023, αλλά το box office είχε έναν και μόνο νικητή, την Barbie. Εντούτοις, η Ακαδημία των Όσκαρ έδειξε από την αρχή την πρόθεσή της για την ταινία της Γκρέτα Γκέργουικ, μη περιλαμβάνοντας τόσο το όνομα της σκηνοθέτιδας, όσο και το όνομα της Μάργκοτ Ρόμπι στα βραβεία για Κλύτερη Σκηνοθεσία και Α' Γυναικείο Ρόλο αντίστοιχα.
barbenheimer_1_maketa

Ο θρίαμβος του Barbie στις πωλήσεις, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα για τα Όσκαρ. Το Openheimmer είχε την ατυχία ή τύχη, για τον πρωταγωνιστή του, Κίλιαν Μέρφι, να κυκλοφορήσει την ίδια περίοδο με την Barbie, που το υπερνίκησε στις πωλήσεις. Παρόλα αυτά, ο ροζ κόσμος της Μάργκοτ Ρόμπι και η προσπάθεια να περάσει τα δικά της μηνύματα υπέρ των γυναικών, δεν στάθηκαν δυνατά στην αναμέτρηση με το υψηλού επιπέδου φιλμ του Νόλαν, που εξιστορεί τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, με ένα σωρό από διλήμματα να κατακλύζουν τον ίδιο τον Οπενχάιμερ αλλά και το κοινό.

Κλείσιμο
Ακόμη και τον μοναδικό από το καστ της Barbie, υποψήφιο στα Όσκαρ, Ράιαν Γκόσλινγκ, λέγεται ότι θα τον κερδίσει και πάλι το δημιούργημα του Νόλαν. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, είναι για τους περισσότερους, ο επικρατέστερος ηθοποιός που φλερτάρει με το αγαλματίδιο του Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου.

«Oppenheimer» - Η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών
Ο Νόλαν έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ με την ιστορία του Οπενχάιμερ. Ένα από αυτά είναι πως δημιούργησε την πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών. Μια επίσημη μέτρηση πριν μερικούς μήνες, έδειξε ότι η ταινία είναι πλέον επισήμως, η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το «Bohemian Rhapsody».

Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του και στη δική του περίπτωση, η ανατροπή θα ήταν να πάρει το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας κάποιος άλλος. 

Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης