Δάφνη Κιουρκτσόγλου: Από το θέατρο στην prime time
kiourtsoglou_arthrou_2

Δάφνη Κιουρκτσόγλου: Από το θέατρο στην prime time

Μπορεί η όψη της να μοιάζει γνωστή, όμως η αλήθεια είναι ότι η ηθοποιός από τη Θεσσαλονίκη συστήνεται για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό κοινό και μάλιστα πρωταγωνιστώντας στην πολυαναμενόμενη σειρά «Famagusta» του MEGA, που κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες

Αν μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια ρωτούσες τη Δάφνη Κιουρκτσόγλου αν θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να παίξει στην τηλεόραση, πιθανότατα θα σου απαντούσε με βλέμμα απορίας. Οχι από πλεόνασμα ελιτισμού, αλλά γιατί, όπως λέει, δεν αισθανόταν πολύ σίγουρη, ούτε και πολύ έτοιμη για να δεχτεί την απόρριψη. Ή ακόμα και την αποδοχή. Για την ηθοποιό που μόλις φέτος παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη μικρή οθόνη και μάλιστα πρωταγωνιστώντας στην πολυαναμενόμενη «Famagusta» του MEGA το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ το πότε θα είναι ώριμες οι συνθήκες για το μεγάλο βήμα στο πιο μαζικό (και ενίοτε το πιο παραμορφωτικό) μέσο επικοινωνίας, αλλά ο χρόνος που η ίδια θα ένιωθε ασφαλής για να το επιχειρήσει. Η ανταπόκρισή της στο πρώτο κάστινγκ για τη νέα σειρά μυθοπλασίας σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γεωργίου και σενάριο Βάνας Δημητρίου ήταν τα πρώτα μέτρα της διαδρομής που την οδηγεί τελικά σε λίγες ημέρες στο prime time, υποδυόμενη τη Μαριάννα. «Η ιστορία της σειράς εκτυλίσσεται στην Κύπρο του 2024 με επίκεντρο την επανασύνδεση μιας μητέρας με τον γιο της, ο οποίος θεωρήθηκε αγνοούμενος έπειτα από την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974.

Μισό αιώνα μετά, ο πόνος της μητέρας συνεχίζει να είναι όχι μόνο παρών, αλλά και το ίδιο έντονος. Οπως και η ελπίδα της ότι θα τον ξαναδεί. Εγώ υποδύομαι την αδελφή του αγνοούμενου, η οποία γεννήθηκε κάποια χρόνια μετά την εισβολή κι έτσι έχει γνωρίσει τον αδελφό της μόνο μέσα από τις αφηγήσεις και τις αναμνήσεις των γονιών της», λέει κάνοντας τις συστάσεις με την ηρωίδα της. Τη μητέρα της στη σειρά ενσαρκώνει η Κοραλία Καράντη, με την οποία, όπως υπογραμμίζει, παρότι γνωρίστηκαν μόλις πριν από μερικούς μήνες και συνεργάζονται για πρώτη φορά, διατηρούν μια ανέλπιστα ωραία σύνδεση.

Οπως ανέλπιστα καλή είναι και η εμπειρία της τηλεόρασης για την Κιουρκτσόγλου, η οποία ξορκίζει την ανασφάλεια ή τις δεύτερες σκέψεις της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. «Εκείνο που με έχει εντυπωσιάσει στην τηλεόραση είναι ο χρόνος και ο ρυθμός που γίνονται τα πράγματα. Και το λέω με θετική χροιά. Ενώ στο θέατρο οι ηθοποιοί περνάμε μήνες σε πρόβες και συζητήσεις, στην τηλεόραση έρχεται η στιγμή του γυρίσματος και απλώς πρέπει να παίξεις. Νιώθεις ή δεν νιώθεις καλά ή έτοιμος. Είναι μια πραγματική άσκηση για τον χαρακτήρα, ειδικά αν είσαι αναβλητικός τύπος», εξηγεί. Οχι βέβαια ότι δεν υπάρχει και κάτι που ακόμα τη φοβίζει. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πέρα από την προβολή. Ενώ νιώθω ωραία και πολύ σίγουρη στα γυρίσματα της σειράς, υπάρχει μέσα μου η αγωνία για το πώς θα με δω στην τηλεόραση. Σίγουρα θα δω το πρώτο επεισόδιο, αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί να το ξαναδώ, λόγω του άγχους που θα με έχει καταβάλει».

Κατά τα άλλα, η ηθοποιός που ξεκίνησε την πορεία της από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης δεν έχει ζητήματα με τη δημοσιότητα. Στην πραγματικότητα δεν την απασχολεί -τουλάχιστον με τον ματαιόδοξο τρόπο- και δεν θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει καλύτερα το γεγονός ότι μόλις πέρσι -και έπειτα από πίεση και μαρκάρισμα των φίλων της- απέκτησε λογαριασμό στο Instagram.

Η Δάφνη Κιουρκτσόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Και υποψιάστηκε πρώτη φορά ότι ίσως η ηθοποιία ήταν το μέλλον της από νωρίς. «Η πρώτη επαφή που είχα με το να παίζω ή να υποδύομαι ήταν κάνοντας μιμήσεις καρτούν. Το γεγονός ότι οι γονείς μου γελούσαν ήταν μάλλον καλό σημάδι. Ωστόσο η πρώτη μου θεατρική εμπειρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Ημασταν σε οικογενειακές διακοπές στο Λιτόχωρο μαζί με τις έξι πάνω-κάτω συνομήλικες ξαδέλφες μου. Ενας θείος μου λοιπόν αποφάσισε να γράψει ένα έργο κι εμείς αναλάβαμε να το ανεβάσουμε. Θυμάμαι ότι ο ρόλος μου ήταν μιας κακιάς πλούσιας κυρίας, αλλά είχε πολύ γέλιο. Τότε συνειδητοποίησα ότι έκανα κάτι που και μου άρεσε πολύ και μου πρόσφερε αποδοχή από τους άλλους», λέει.

Το πόσο σοβαρά είχε πάρει την υπόθεση ηθοποιία το μαρτυρά και η αντίδρασή της όταν παρακολούθησε το κύκνειο θεατρικό ανέβασμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Στα 8 της χρόνια η Κιουρκτσόγλου είδε στη Θεσσαλονίκη τη «Μελωδία της Ευτυχίας» και σχεδόν θύμωσε που στη σκηνή βρισκόταν ένα άλλο γνωστό της κορίτσι ως μέλος του θιάσου και όχι η ίδια. Φυσικά, ζήτησε τα ρέστα από τη μητέρα της. Ωστόσο, από τη μέρα που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών είχε αμέτρητες ευκαιρίες να «ρεφάρει» ενσαρκώνοντας ρόλους στο θέατρο. Τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που ένιωσε ότι δεν μπορούσε να εξελιχθεί άλλο. Και αποφάσισε να ανατρέψει ό,τι γνώριζε ως τότε ως ζωή και καθημερινότητα.

«Στα 30 μου πέρασα μια πολύ έντονη κρίση. Αν και τα χρόνια που έμεινα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν γόνιμα, με πολλές και καλές συνεργασίες και γνωριμίες με σημαντικούς ανθρώπους, αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα πια να εξελιχθώ. Οτι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο για μένα. Ετσι αποφάσισα να φύγω από τη Θεσσαλονίκη, να έρθω στην Αθήνα και να κάνω μια παύση από την υποκριτική. Τι έκανα; Ξεκίνησα να διδάσκω pilates, πράγμα που κάνω ακόμα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω των γυρισμάτων. Από μικρή ήμουν πολύ αθλητικός τύπος. Στα 20 είχα ξεκινήσει ακροβατικά. Και τότε κατάλαβα ότι μου άρεσε πολύ να παρατηρώ τα σώματα και αντιλήφθηκα και την έφεσή μου να διδάσκω. Κάπως έτσι οδηγήθηκα τελικά στο pilates». Η σχέση και η σύνδεση με το σώμα της είναι κομβικής σημασίας για την ηθοποιό, όπως δηλαδή θα όφειλε να είναι κάθε τεχνίτη με το εργαλείο του. Γι’ αυτό και μάλλον προτάσσει ως βασικό μέλημά της για τη νέα χρονιά το να ξεκινήσει ξανά μια μικρή καθημερινή ιεροτελεστία που παραγκώνισε εσχάτως. Το καθημερινό τρέξιμο στον Λυκαβηττό μαζί με τον αγαπημένο της σκύλο ονόματι Μάρκο. Γιατί Μάρκο; «Μα γιατί είναι κανελί, ψηλός και όμορφος», καταλήγει γελώντας η Κιουρκτσόγλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων μετά την έξαρση του κορωνοϊού

Χάος σε δικαστήριο του Λας Βέγκας: Εγκληματίας πήδηξε πάνω σε δικαστή όταν έμαθε ότι θα πάει φυλακή - Δείτε βίντεο


Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξανά στο υπουργείο Υγείας: Τα ανοιχτά μέτωπα και η ατζέντα που παραλαμβάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης