Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ιστορία της Ελληνοαμερικανίδας παρουσιάστριας - Η δεύτερη μάχη με τον καρκίνο και η μητρότητα

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ιστορία της Ελληνοαμερικανίδας παρουσιάστριας - Η δεύτερη μάχη με τον καρκίνο και η μητρότητα

Σε λίγους μήνες θα κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί, το οποίο επέλεξε να αποκτήσει μέσω παρένθετης κύησης ενώ αναμετράται ξανά με τον καρκίνο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
menounos_arthro
Τι θα έκανε μια μέση celebrity με χολιγουντιανή αχλή αλλά ελληνική ρίζα λίγους μήνες προτού υποδεχθεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί;

Η εμπειρία στη μετασοσιαλμιντιακή εποχή λέει πως θα φλυαρούσε στα κοινωνικά δίκτυα για το θαύμα της μητρότητας και την καρτερική αναμονή του πελαργού, θα αναρτούσε φωτογραφίες από κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης -ενδεχομένως και screenshots από υπερηχογράφημα-, θα ένιωθε οπωσδήποτε ευγνώμων δύο τουλάχιστον φορές τον μήνα στην τοποθεσία «μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο», θα κορύφωνε την «πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της» με κάποια γυμνή φωτογράφηση σε εξώφυλλο lifestyle περιοδικού και εννοείται πως θα βρισκόταν σε εργώδεις προετοιμασίες για το πιο ροζ ή το πιο γαλάζιο (αναλόγως του φύλου του παιδιού) baby shower party.

Αυτά θα ήταν τα «κανονικά». Ή, μάλλον, τα αναμενόμενα από μια διασημότητα της αναγνωρισιμότητας και του βεληνεκούς της Μαρίας Μενούνος. Αλλά στη ζωή της 45χρονης Ελληνοαμερικανίδας δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιάστριας τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν μόνο τα μη αναμενόμενα, τα αδόκητα και τα πλέον οριακά γεγονότα. Από εκείνα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρώτη ύλη για τα πιο συγκινητικά και δακρύβρεχτα σενάρια, αλλά τελικά για κάποιους ανθρώπους είναι απλώς ο ρεαλισμός της ζωής ή της καθημερινότητάς τους.

menounos__2_
Η πρώτη φωτογραφία της Μαρίας Μενούνος μετά το χειρουργείο για την αφαίρεση όγκου στο πάγκρεας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «People». Ηταν στις 16 Φεβρουαρίου του 2023, εννέα ημέρες αφότου είχε ανακοινώσει ότι περιμένει το πρώτο της παιδί
Κλείσιμο


Η διάγνωση

Στις 7 Φεβρουαρίου η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της Κέβιν Αντεργκάρο ανακοίνωσαν πως επρόκειτο να γίνουν γονείς. Και μάλιστα μέσω παρένθετης κύησης. Ηταν αναμφίβολα μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην κοινή πορεία ζωής τους, το νήμα της οποίας ξεκίνησε πίσω στα βαθιά 90s, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο σετ μιας ταινίας - ήταν ακόμα φοιτήτρια, εκείνος εργαζόταν ήδη ως σεναριογράφος. Στην πραγματικότητα βέβαια το ζευγάρι δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου να εστιάσει στο γεγονός ότι μέσα στη χρονιά θα υποδεχθεί στον κόσμο το πρώτο του παιδί. Ο λόγος; Η σοβαρή ασθένεια της Μαρίας Μενούνος, για την οποία γνώριζαν μόνο οι ίδιοι και οι οικείοι τους μέχρι την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό «People» η δημοσιογράφος αποφάσισε να μιλήσει πρώτη φορά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, το δεύτερο μέσα σε έξι χρόνια. Τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της παρένθετης κύησης -διένυε με άλλα λόγια μια περίοδο χαράς και προσμονής αλλά συνάμα και αγωνίας-, η Μενούνος διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Ναι, η πρώτη αυθόρμητη και πλήρης συναισθηματισμού αντίδρασή της ήταν η άρνηση να αποδεχθεί πως μπροστά της ορθωνόταν για μία ακόμα φορά ένα δυσθεώρητο βουνό.

Ωστόσο, οι πόνοι που είχαν καταβάλει το σώμα και λύγιζαν καθημερινά ολοένα και περισσότερο το πνεύμα της δεν της επέτρεπαν να αμφιβάλλει πως εκείνο που ζούσε ήταν ολωσδιόλου πραγματικό. Σκληρό αλλά αληθινό. Αλλωστε η ίδια ταλαιπωρούνταν από συμπτώματα για μήνες πριν από τη διάγνωση. Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022. Η Μενούνος υπέφερε για ημέρες από κράμπες στα πόδια της. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία. Ομως οι πόνοι που επέστρεφαν καθημερινά ισχυρότεροι της έδειξαν τον δρόμο προς το νοσοκομείο. Η διάγνωση ήταν σχετικά απλή και μάλλον αναμενόμενη - λόγω κληρονομικότητας. Οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από διαβήτη τύπου 1, όπως δηλαδή ο πατέρας της Κωνσταντίνος και ο μικρότερος αδελφός της Πέτρος. Η Μενούνος ξεκίνησε αγωγή με ινσουλίνη, αναθεώρησε κάποιες από τις διατροφικές συνήθειές της και έβαλε στην ημερήσια διάταξή της τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα της.

Δεν πέρασε ούτε μήνας όμως και η Μενούνος βρέθηκε ξανά να ζητά ιατρική βοήθεια. Και μάλιστα με ακόμα χειρότερα και πιο επώδυνα συμπτώματα. Στη συνέντευξή της περιγράφει πως είχε αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα συνοδευόμενους από διάρροια. Εσπευσε και πάλι στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία όμως σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν «καθαρή». Της συνέστησαν ξεκούραση και την έστειλαν σπίτι. Ομως τα συμπτώματα επέμειναν. Ευτυχώς για εκείνη, το ίδιο επίμονη αποδείχθηκε και η ίδια στην αναζήτηση μιας όχι μόνο πειστικής, αλλά κυρίως ανακουφιστικής απάντησης.

menounos__3_
Με τη μητέρα της Λίτσα Μενούνος, η οποία έφυγε τελικά από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα το 2021 ύστερα από μάχη τριών ετών με τον καρκίνο


Ο γιατρός της, αφουγκραζόμενος τους πόνους και την αγωνία της, τής συνέστησε την πραγματοποίηση μαγνητικής τομογραφίας η οποία θα μπορούσε να είναι πιο σαφής και λεπτομερειακή. Οπερ και εγένετο. Το αποτέλεσμα της εξέτασης τον δικαίωσε. Στο πάγκρεας της Μενούνος εντοπίστηκε νευροενδοκρινής όγκος μεγέθους 3,9 εκατοστών. Τα κακά νέα ήταν πως η δημοσιογράφος είχε να αναμετρηθεί με καρκίνο δεύτερου σταδίου. Υπήρχαν όμως και καλά νέα. Ο όγκος ήταν εγχειρήσιμος. Η ίδια λέει πως όταν οι γιατροί την πληροφόρησαν για την κατάσταση της υγείας της, εκείνη πρόταξε το θυμικό της. «Πώς στο διάολο έξι χρόνια μετά τον όγκο στον εγκέφαλο έχω τώρα έναν όγκο στο πάγκρεας;». Η σκέψη πως σε λίγους μήνες θα γινόταν μητέρα αφηγείται πως επίσπευσε την επιστροφή της στη νηφαλιότητα.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2023, εννέα ημέρες δηλαδή αφότου εκείνη και ο Αντεργκάρο δημοσιοποίησαν το νέο για την παρένθετη κύηση, η Μενούνος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ηταν, όπως λέει, ό,τι πιο επώδυνο έχει ζήσει μέχρι σήμερα. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο γιατροί που την ανέλαβαν αφαίρεσαν μέρος του παγκρέατος, τη σπλήνα της, ένα ινομύωμα και συνολικά 17 λεμφαδένες. Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες η δημοσιογράφος δεν μπορούσε να κάνει ούτε την πιο μικρή κίνηση. Στο πλευρό της βρισκόταν διαρκώς ο σύζυγός της, που περνούσε τα βράδια του μαζί της στο νοσοκομείο, και βέβαια ο πατέρας της. Η περίοδος της ανάρρωσης ήταν μακρά. Ομως την έκαναν κατά τι πιο ανεκτή τα νέα ότι ο όγκος είχε αντιμετωπιστεί και η Μενούνος δεν θα χρειαζόταν να περάσει τη βάσανο της χημειοθεραπείας.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησαν οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχε πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολευόταν να διαβάσει. Η ασθένεια της μητέρας της Λίτσας Μενούνος, η οποία μόλις πριν από λίγους μήνες είχε διαγνωστεί με καρκίνο τετάρτου σταδίου στον εγκέφαλο, λειτούργησε ως από μηχανής θεός. Τραγικό αλλά πραγματικό. Η Μενούνος απευθύνθηκε στον νευροχειρουργό που παρακολουθούσε τη μητέρα της, εκείνος συνέστησε μαγνητική τομογραφία κι εκείνη με τη σειρά της αποκάλυψε ένα μηνιγγίωμα σε μέγεθος μπάλας του γκολφ το οποίο πίεζε το οπτικό της νεύρο. Οταν έμαθε τη διάγνωση δεν σοκαρίστηκε, δεν έκλαψε, δεν απογοητεύτηκε. Τι έκανε; Ξέσπασε σε δυνατό γέλιο, αδυνατώντας να πιστέψει πως έπρεπε να δώσει τη δική της μάχη σε παράλληλο χρόνο με εκείνη της μητέρας της.

menounos__1_
η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της Κέβιν Αντεργκάρο


Ο γάμος και η απώλεια

Εγχειρίστηκε ανήμερα των 39ων γενεθλίων της, στις 8 Ιουνίου του 2017. Ο χειρουργός της ήταν σχεδόν βέβαιος πως ο όγκος θα αποδεικνυόταν καλοήθης. Η βιοψία τον επιβεβαίωσε. Τα προγνωστικά ήταν με το μέρος της, αφού σύμφωνα με τον γιατρό της υπήρχε μόλις 3%-4% πιθανότητα ο όγκος να επανεμφανιστεί. Λίγους μήνες αργότερα, την Πρωτοχρονιά του 2018, η τηλεπαρουσιάστρια αποφάσισε να γιορτάσει την πιο δύσκολη -έως τότε- χρονιά της ζωής της ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον αγαπημένο της στην Times Square της Νέας Υόρκης στο περιθώριο των εορτασμών για την αλλαγή του έτους, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο στον Ακοβο της Αρκαδίας. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη των γονιών της, είπε τότε, ήταν κάτι που προετοίμαζε για χρόνια στην καρδιά της.

Για τα επόμενα τρία χρόνια η Μαρία Μενούνος στάθηκε βράχος στο πλευρό της μητέρας της, η οποία έδωσε σκληρή μάχη με την ασθένειά της. Η Λίτσα Μενούνος έφυγε τελικά από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα το 2021. Η απώλεια ήταν προφανώς δυσβάσταχτη για την κόρη της, ωστόσο ακόμα και στην πιο σκοτεινή στιγμή της η Μενούνος χρησιμοποίησε την όποια φήμη και επιδραστικότητά της όχι για να γλείψει τις πληγές της δημόσια, αλλά για να εμπνεύσει, να ενδυναμώσει και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που βίωναν τις δικές τους απώλειες. Αυτό επέλεξε να κάνει και τώρα, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το σοβαρό πρόβλημα της υγείας της, αυτό είχε επαναλάβει μόλις πέρυσι, όταν αποφάσισε να γίνει καθρέφτης των γυναικών που αναμετρώνται με αναπαραγωγικά προβλήματα.

Μπορεί σε λίγο καιρό να κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί, όμως η διαδρομή της στη μητρότητα ήταν πολύχρονη και επίμονη. Για δέκα χρόνια οι προσπάθειες της ίδιας και του συζύγου της να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης στέφονταν άκαρπες. Μόλις πέρυσι και λαμβάνοντας συμβουλές από την Κιμ Καρντάσιαν το ζευγάρι στράφηκε στη λύση της παρένθετης κύησης. Μάλιστα, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα λόγω μη συμβατότητας με την παρένθετη μητέρα, η Μενούνος είχε πει πως είχε πια εξαντληθεί και ότι άντεχε να δώσει μόλις μία ακόμα ευκαιρία στον εαυτό και τον σύντροφό της. Η επιμονή της τη δικαίωσε. Κυρίως όμως η ειλημμένη και αμετάκλητη επιλογή της όχι απλώς να επιβιώνει, αλλά να ζει.

Μαρία Μενούνος: Η δεύτερη μάχη με τον καρκίνο και η μητρότητα


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη κουκουλοφόρων από ταράτσα σε ταράτσα στη Θεσσαλονίκη - Συνελήφθησαν και οι δύο

Ο «έκπτωτος» πρίγκιπας Χάρι μεγάλος χαμένος της στέψης

Λάζαρος Λασκαρίδης: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης