Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μπλόκα, πρόστιμα και στο βάθος ποινικές κυρώσεις για τους «ασυνεπείς»

diodia-arthrou

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι ενόψει Πάσχα και για όσους... λοξοκοιτάζουν προς την ύπαιθρο - Ο «αποκλεισμός» από ξηράς, θαλάσσης και αέρος μέχρι τις 27 Απριλίου - Η ΕΛΑΣ σε ρόλο κλειδί

Το μπουτόν της εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού πάτησε χθες η κυβέρνηση, αυξάνοντας κατακόρυφα το επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε δεύτερες σκέψεις πολιτών για πασχαλινές εξορμήσεις στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα. Τον τόνο για την αυστηροποίηση των μέτρων έδωσε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «φωτογραφίζοντας» ενισχυμένα μπλόκα και πολλαπλάσια πρόστιμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για «μακρά περίοδο αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών όρων. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η επιτήρηση των κανόνων προστασίας απευθύνεται σε όσους λοξοκοιτούν προς την ύπαιθρο, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να εξειδικεύει τις επόμενες ώρες το νέο πλαίσιο των μετακινήσεων μέχρι τις 27 Απριλίου, το οποίο μόλις είχε τεθεί σε εφαρμογή.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 08/04/2020


«Η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, τα χωριά μας, τα νησιά μας και, κυρίως, όλους εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κάθε περιοχής της Πατρίδας μας, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και πρόσθεσε πως «αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Η ΕΛΑΣ σε ρόλο-κλειδί

Ο «αποκλεισμός» από ξηράς, θαλάσσης και αέρος θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί η πορεία της επιδημικής καμπύλης του ιού στη χώρα σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να ελαχιστοποιηθούν στο έπακρο φαινόμενα «ανυπακοής». Προς αυτή την κατεύθυνση, από χθες στις έξι το απόγευμα, εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται:

Στο οδικό δίκτυο σε:

· εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους,

· σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους

· και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, με σημεία ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία κατά μήκος τους σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα και σε 24ωρη βάση.

Στις θαλάσσιες διαδρομές:

Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και τη μετάβαση κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα για μετακινήσεις αυστηρά Β1, Β2 και Β3, δηλαδή πρόσβαση σε γιατρό, φαρμακείο και σούπερ μάρκετ.

Στις αεροπορικές διαδρομές:

Με δεδομένο ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) ισχύει η απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων από και προς αυτές, η μετακίνηση από τα αεροδρόμια επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς την μόνιμη κατοικία τους, με βάση την Ε1 δήλωσή τους και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.

Στις πύλες εξόδου:

Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, αφού δυνατότητα αναχώρησης από αυτά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με προορισμό την μόνιμη κατοικία (βάση της δήλωσης Ε1) και με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι τις 27 Απριλίου. «Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» ξεκαθάρισε, άλλωστε, προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

Drones, κιάλια νυχτερινής όρασης και μπάρες νερού!

Η αστυνομία πάντως είναι προετοιμασμένη ακόμα και για νυχτερινό κρυφτό, καθώς εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι πολίτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να αποφύγουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα «επιστρατευτούν» μέχρι και κιάλια νυχτερινής όρασης σε σημεία των εθνικών οδών. Επίσης θα τοποθετηθούν και μπάρες νερού ως εμπόδια γιατί ο στόλος της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί όλος ο στόλος  των drones για να ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις για το τι συμβαίνει στο έδαφος. 


Εξαιρέσεις στον κανόνα

Από τα νέα μέτρα προστασίας εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις τους αφορούν σε εκπλήρωση του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Τσουχτερές παραβάσεις

Αναβαθμισμένες προβλέπονται και οι κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να παραβούν το νέο πλαίσιο μετακινήσεων, αφού κάθε απόπειρα καταχρηστικής μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας -πλην των εξαιρέσεων- λογίζεται μέχρι τις 27 Απριλίου ως αιτία αναψυχής και συνοδεύεται από:

· Πρόστιμο 300 ευρώ (διπλό από το ισχύον μέχρι χθες)

· Αφαίρεση των πινακίδων των παραβατών για 60 ημέρες και

· Επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του

Δυναμικός συνδυασμός

Παρότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις στεγανοποιείται σχεδόν στο έπακρο κάθε πιθανότητα καταχρηστικής μετακίνησης, «τα μέτρα δεν είναι καινούρια» έσπευσε να υπενθυμίσει χθες ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «αυτό που αλλάζει, είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους», καθώς ο συνδυασμός των περιοριστικών προβλέψεων σε ένα πιο δυναμικό σχήμα υπήρξε τελικά η κεντρική επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου τις ημέρες των γιορτών (ανάμεσα και σε άλλες εκδοχές και σενάρια), με την πρόνοια να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που τηρεί στωικά τους κανόνες αυτοπεριορισμού.

Η κατάληξη, ωστόσο, στο νέο «σχηματισμό μάχης» με τον κορωνοϊό επιβλήθηκε και από την…εφευρετικότητα, την οποία επιδεικνύουν μεμονωμένοι πολίτες στη διάρκεια της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τις απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμπίπτουν τόσο οι βεβαιώσεις εργασίας τύπου Α που φαίνεται να έχουν από επιχειρήσεις σε άτομα που δεν απασχολούνται, ωστόσο, σε αυτές με τον κ. Χαρδαλιά να καλεί τους επιχειρηματίες να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τις λίστες χορήγησης των βεβαιώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν απέναντι στις κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο κάτοχος της βεβαίωσης θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αναφορικά με όσους εργάζονται στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και διαμένουν μόνιμα σε άλλο νομό, ώστε να μην μετακινηθούν προς την ύπαιθρο κάνοντας χρήση της άδειάς τους, αφού η βεβαίωση του εργοδότη τους καλύπτει μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στα χωριά τους, σε περίπτωση που το αποτολμήσουν.

Στις οθόνες το Άγιο Φως

Μετρώντας αντίστροφα προς την Εβδομάδα των Παθών, ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, πρόθεση που εκδήλωσαν κάποιοι δήμοι στη χώρα, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αργυρούπολης–Ελληνικού το βράδυ της Ανάστασης.

Αναγνωρίζοντας μεν τα κίνητρα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι ανεκτή από την Πολιτεία, έχοντας ενημερώσει και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την απόφαση αυτή. «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, αν και άλλοι Δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πολίτες εργαζόμενοι ή εθελοντές των Δήμων να μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας, το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον» περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι το Άγιο Φως φωτίζει «φέτος με έναν διαφορετικό τρόπο όμως, με την ουσία της πίστης μας να παραμένει ίδια και το αίσθημα ελπίδας αναλλοίωτο».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ «ξύπνησε» τα ξημερώματα τα Χανιά στην Κρήτη

Ξεκίνησε η νέα καμπάνια της Πολιτικής Προστασίας για τον κορωνοϊό (βίντεο)

Φωτογραφία από τη στιγμή της αποσωλήνωσης ασθενή στην Εντατική  


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Έλληνες ξυπνήστε

Κ ο Τσιορδρας να συνωστίζεται με Ρομα που στην κοινότητα εχουν βρεθει 25κρουσματα του κορωνοιου χωρίς μασκες κ γαντια, Ο Χαρδαλιας να συνωστίζεται με 50+ νοματαιους σε μια αιθουσα ... ενω ο απλος πολιτης να ειναι 1 / 15m2 στα σούπερ μάρκετ... αναρωτιέμαι αυτοι που μας κυβερνούν Ενώ οι βουλευτές της Νδ να πηγαίνουν ελεύθερα ταξίδι στις Κοζανες, κ τις Καστοριες & ο Βαρουφακης στο εξοχικό του στο νησί ....Ξύπνηστε & Ξεσηκωθείτε ολοι !!! φοβούνται τον Κορωνοιο... Η' τελος παντων ενδιαφερονται τοσο πολύ για εμάς. . .

Έλληνες ξυπνήστε απο το λήθαργο των οθονων

Ενώ οι βουλευτές της Νδ να πηγαίνουν ελεύθερα ταξίδι στις Κοζανες, κ τις Καστοριες & ο Βαρουφακης στο εξοχικό του στο νησί ....Ξύπνηστε & Ξεσηκωθείτε ολοι !!!

Πέτρος

Μαζέψτε αυτόν το γελοίο γιατί θα έχετε κακά ξεμπερδέματα. Υπόσχεση είναι.

μαρια

Πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 100.000 δηλαδή περίπου 300 τη μέρα. Δεν είδα να παίρνουν κανένα μέτρο γι αυτούς τους θανάτους. Ο κορωνοιός είναι πολύ μεταδοτικός και κινδυνεύουν οι ευπαθείς ομάδες κι οι ηλικιωμένοι περισσότερο.Αλλά ο ιός θα είναι εδώ και σε 3 μήνες και σε 6 μήνες. Νομίζω όλοι εμπεδώσαμε ότι πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε τη ζωή μας. Απ τα στατιστικά του πρ θέματος, των υποθέσεων που έχουν καταλήξει ,78% αναρρώνει και 22% πεθαίνει . Είναι όντως σοβαρός ο κίνδυνος.Αλλά δεν γίνεται να μείνουμε κλεισμένοι για πάντα μέσα. Θα πέσει πείνα στον κόσμο. Μήπως άλλα είναι τα σχέδια τους κι όχι η προστασία μας? Είδατε και το άρθρο του πρ θέματος πριν μερικές μέρες ότι κάνει καλό στην υγεία να τρως μέρα παρά μέρα?Τυχαίο? Έρχεται πείνα.

@ΤσυριζοΜαρία

Καρανίκα, ΕΣΥ?

TEO

Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια...

Τελικά

υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, γιατί με τί λεφτά θέλουν όλοι νά φύγουν γιά Πάσχα και τούς εμποδίζει η αστυνομία, χωρίς δώρο (Δημόσιο), χωρίς τά 800, χωρίς μισθούς και εισοδήματα.

οταν μειωθουν μισθοι/συνταξεις -50% θα καταλαβετε

Φτωχοποιηση, υφεση, μειωση βιοτικου επιπεδου -50% και ΚΥΡΙΩΣ καταπατηση της ελευθεριας 10.000.000 ανθρωπων για μην φυγουν "προωρα" 1000 ηλικιωμενοι με νοσηματα και 20 ατομα νεα (για συγκριση απο τροχαια φευγουν 1200 νεοι καθε χρονο)..........Τρατζικ αποφαση

Σοβαρό σχόλιο

Το κάνουν για το καλό μας λένε και γελάνε μέχρι και τα τσιμέντα. Ευτυχώς πλέον τους έχουν καταλάβει οι μισοί Έλληνες και αυτό είναι το ευχάριστο. Η υπομονή όμως πλέον εξαντλήθηκε. Το ψέμα περί ενός φονικού ιού το καταλάβαμε, η οργή είναι μεγάλη και δεν αργεί η ώρα της σύγκρουσης

ΤΑΣΟΣ

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (ιατρός) σε νησί. κάθε Σ/Κ μεταβαίνω στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου διαμένει η οικογένειά μου. μόνιμη κατοικία έχω δηλώσει στο νησί, καθ' ότι είμαι ντόπιος, και η γυναίκα μου έχει διαφορετική μόνιμη κατοικία. θα πρέπει να κάνουμε χώρια γιορτές; πήρα τηλέφωνο την κ.ε. της προστασίας του πολίτη και μου απάντησαν (όχι και με τον καλύτερο τρόπο και τόνο) ότι δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό παρ' ότι είναι πολλοί με το ίδιο πρόβλημα. νομίζω ότι πρέπει να λυθεί άμεσα. Σύμφωνοι γιορτές στο σπίτι αλλά και οι οικογένειες μέσα στις γιορτές χώρια;;;

Λούλης

Εγώ φοβάμαι πιο πολύ που θα γεμίσει η Ελλάδα τζιχαντιστές και θα γίνει η χώρα μας Λιβύη..... αλίμονο....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης