Κοντοζαμάνης: Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα βελτιώνουν τις παροχές του δημοσίου συστήματος υγείας στους πολίτες

DSC_6538

Παρέμβαση στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση του υφυπουργού Υγείας

Για τη μεγάλη μεταρρύθμιση  στον έλεγχο και εκσυγχρονισμό του συστήματος προμηθειών στον τομέα της δημόσιας Υγείας, μίλησε στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης σήμερα διατίθενται ποσά ψους 1,8 δισ. ευρώ για την προμήθεια υλικών για τα νοσοκομεία και αυτές είναι δαπάνες που θα πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς.

Σχεδιάζεται επιπλέον η επίλυση του προβλήματος των εγκαταστάσεων αιμοκάθαρσης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπως νησιά της άγονης γραμμής (Κάσος κ.α.) αλλά και η Εύβοια, Πάρος κ.λπ.

Στην ομιλία του με τίτλο «Το νέο μίγμα για την οικοδόμηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης», ο υφυπουργός υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων:


Γιατί υπάρχει τόση αντίδραση για τη ΣΔΙΤ; Διότι, κυρίως, δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν οι ΣΔΙΤ. Πρόκειται για εργαλεία που μας επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουμε κινήσεις απαραίτητες για τη βελτίωση των παροχών στη δημόσια υγεία. Η ΣΔΙΤ δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για ιδιωτικοποίηση.

DSC_6549Το ΕΣΥ περιλαμβάνει τόσο τον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και πρέπει να διαχωρίσουμε ότι είναι άλλο ο δημόσιος, άλλο ο κρατικός και άλλο ο ιδιωτικός τομέας.


Πλέον τα συστήματα υγείας δεν αξιολογούνται με βάση τα τ.μ. και τις κλίνες, αλλά με βάση τις υπηρεσίες. Η αποζημίωση της υπηρεσίας σχετίζεται με την απόδοση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας.


Ιστορικά οι μέχρι τώρα συμπράξεις αφορούσαν σε υποδομές. Σήμερα επεκτείνονται σε υπηρεσίες και διαχείριση. Πριν προχωρήσουμε σε μία ΣΔΙΤ θα πρέπει να κάνουμε το value test, να δούμε πόσο κοστίζει σήμερα η παροχή της υπηρεσίας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πόσο κοστίζει η επένδυση και πώς πάνε οι χρηματορροές μετά από αυτή την επένδυση. Δεν υπάρχει κάποια ιδεοληψία για να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα συστήματα.


Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας διαθέτει ένα μοναδικό κέντρο για τα ελληνικά δεδομένα, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης με στόχο να υπάρξουν οφέλη τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο βέβαια και για τους ασθενείς.


Το ζητούμενο είναι καλύτεροι μισθοί για τους εργαζόμενους, καλύτερες προμήθειες, δομές και υπηρεσίες. Οι δημόσιες δομές λειτουργούν κανονικά και ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες υγείας.

2opanelΠρώτη προτεραιότητά μας είναι να τρέξουμε το κομμάτι της ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που θα μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα και γηρασμένο εξοπλισμό και να αναβαθμίσουμε το σύνολο των υπηρεσιών.


Προχωρούμε στη διάθεση κονδυλίων ύψους 1.8 δισ. ευρώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για προμήθειες και τη διανομή υλικών.


Φροντίζουμε επισταμένως για την αιμοκάθαραση σε απομακρυσμένες περιοχές και ειδικά σε κέντρα υγείας όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες για να εξυπηρετηθούν πολίτες άγονων και απομακρυσμένων νησιών (Θάσος, Πάρος, Εύβοια).


Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να αφήσουμε πίσω το χαρτί και να πάμε στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας όχι μόνο με τα ψηφιακά νοσοκομεία αλλά και με δράσεις από τον τομέα της πληροφορικής που βελτιώνουν τη λειτουργία και τις υπηρεσίες των δομών υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης