Συνέδριο για την υγεία και την ασφάλιση από το ygeiamou.gr

Συνέδριο για την υγεία και την ασφάλιση από το ygeiamou.gr

Άδωνις Γεωργιάδης: Κίνητρα 100 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες -Βρούτσης: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει - Κικίλιας: Λύση οι συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα - Το συνέδριο οργάνωσε  το ygeiamou.gr με την στήριξη του ΘΕΜΑτος

ygeia-mou-arthropu


Πώς ορίζεται ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας σήμερα; Μπορεί η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να δομήσει ένα πλαίσιο υπηρεσιών υγείας που θα θέτει ουσιαστικά τον πολίτη στο επίκεντρο; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας σε αυτό; Ποιο είναι το μίγμα δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης που θα καλύπτει τον πολίτη; Πώς μπορεί να ενσωματωθεί η φαρμακευτική καινοτομία στον «κλειστό» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ; Μπορεί η Ελλάδα να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις στην κλινική έρευνα και ανάπτυξη;

Πλήθος ερωτημάτων – και όχι μόνο τα παραπάνω- για το Σύστημα Υγείας της επόμενης, της πρώτης μεταμνημονιακής, δεκαετίας στη χώρα απασχολεί την κοινωνία. Το ιατρικό site ygeiamou.gr με την υποστήριξη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ανοίγει τον διάλογο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και διοργανώνει το πρώτο συνέδριο υγείας, με στόχο η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων να οδηγήσει σε υλοποιήσιμες λύσεις. 

18.00: Γιώργος Καλαμίτσης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας»: Οι ασθενείς χρειάζονται πληροφόρηση από τους κρατικούς φορείς

kalamitsis
Κλείσιμο







Στην κρίσιμη ανάγκη στενότερη συνεργασίας ανάμεσα στις ενώσεις ασθενών και τους κρατικούς φορείς εστίασε ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδας «Προμηθέας». Ο τίτλος της ομιλίας του  ήταν «Η συμβολή και η θέση του ασθενή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των κλινικών μελετών»


Ο κ. Καλαμίτσης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την επένδυση της Pfizer με το Παγκόσμιο Ψηφιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα συνδεθεί με κίνητρα για την φαρμακοβιομηχανία θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική κίνηση. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτεί η φαρμακοβιομηχανία.


Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο κ. Καλαμίτσης είπε τα εξής:

- Ασθενοκεντρικό μοντέλο

- Βελτίωση της πρόσβασης στις κλινικές δοκιμές

- Ενημέρωση και πληροφόρηση ασθενών

- Αξιολόγηση της εμπειρίας τους ασθενούς


Υπήρξε συνάντηση της ένωσης που εκπροσωπεί ο κ. Καλαμίτσης με την αντιπρόεδρο ΕΟΦ μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Συμφωνήθηκε ότι ο οργανισμός θα παραχωρεί την πληροφορία που διαθέτει, στο site στην Ένωση Ασθενών έτσι ώστε να μπορούν οι ενώσεις να ενημερώνουν τους ασθενείς.


17.45: Βαρβάρα Μπαρούτσου, Παθολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής, Western Europe Cluster Chief Scientific Officer Novartis: Κανονισμός της ΕΕ από το 2014 για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί το 2021

baroutsou


Στην αντιδιαστολή ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα στο χώρο της κλινικής έρευνας επικέντρωσε η Δρ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Παθολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής και Western Europe Cluster Chief Scientific Officer Novartis. Κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ygeiamou.gr η Δρ. Μπαρούτσου έκανε ειδική αναφορά στον κανονισμό 536 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί από το 2014, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην Ελλάδα. Η εφαρμογή του στη χώρα μας αναμένεται το 2021.


«Πώς μετασχηματίζουμε την κλινική καινοτομία σε οφέλη για τους ασθενείς;» διερωτήθηκε η Δρ. Μπαρούτσου. Ακολούθως αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε επιστήμη και έρευνα, επισημαίνοντας το απαιτούμενο τεράστιο κόστος κεφαλαίου για έρευνα και ανάπτυξη.


Η στρατολόγηση των ασθενών στις κλινικές μελέτες αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καθυστέρηση που προκύπτει, συνεπάγεται μεγάλο κόστος.


Η κλινική μελέτη μπορεί να διενεργηθεί πλέον με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής παρακολούθησης των ασθενών (υπάρχει σχετική δημοσίευση από την Ελβετία, 2019). Κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται πιο εύκολη στρατολόγηση ασθενών, πιο άμεση και πρακτική παρακολούθησή τους, ταχύτερη, πιο ποιοτική και πιο ασφαλής εξέλιξη της μελέτης κ.ο.κ.


Για την επόμενη διετία ο στόχος είναι η εφαρμογή του κανονισμού 536. Επιπλέον, προτείνεται μεταξύ άλλων, η θεραπεία της νομοθετικής στρέβλωσης περί τροποποίησης των συμβάσεων που δημιουργούν προβλήματα χρόνου, κόστους και ασυνέπειας για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα.


Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κλινική έρευνα και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας είναι αναγκαία.

17.35: Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY: Ξεκινάμε τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα

filiotis

Ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY εστίασε στις κλινικές μελέτες ως όχημα πρώιμης πρόσβασης στην καινοτομία και οικονομικής ανάπτυξης.


Μιλώντας στο συνέδριο για το σύστημα υγείας της επόμενης δεκαετίας που διοργανώνει το ygeiamou.gr, ο κ. Φιλιώτης αναφέρθηκε σε ένα μεγάλης κλίμακας ερευνητικό πρόγραμμα που αναλαμβάνει η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly. Όπως είπε ο κ. Φιλιώτης, «εφέτος θα αρχίσουμε τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Γενικότερα, πρέπει να έχουμε πρώιμη πρόσβαση στην καινοτομία, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των φαρμάκων στα οποία έχει πρόσβαση ο ασθενής μέσω μιας κλινικής μελέτης είναι διαρκώς αυξανόμενος.


Επιπλέον, με την κλινική έρευνα εξάγουμε γνώση και δεδομένα. Η ετήσια επένδυση σε κλινική έρευνα στην Ευρώπη ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.


Το Υπ. Ανάπτυξης έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο εφόσον εξακολουθήσει να μεγαλώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε την κάθε εταιρεία να επενδύσει στην κλινική έρευνα στην Ελλάδα.


17.30: Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Γ’ Παθολογίας Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι οι κλινικές μελέτες είναι εργαλείο κέρδους

sirigos_2

Για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο από τη σκοπιά του ερευνητή μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Συρίγου έχουν ως εξής:



- Η καινοτομία για την οποία ακούμε τόσα και φυσικά είμαι υπέρ, αφορά πολύ μικρές πληθυσμιακά ομάδες. Οι μεγάλες παρεμβάσεις που στηρίζουν ένα σύστημα υγείας δεν είναι φαρμακευτικές. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κλινικές μελέτες. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση των διαφόρων ασθενειών, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καθώς και η έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων (χωρίς να παραβλέπεται η περαιτέρω βελτίωση όσων ήδη κυκλοφορούν).


Βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού

Προαγωγή της ποιότητας ζωής του πληθυσμού

Διαμόρφωση πολιτικών υγείας


Τα οφέλη για τους ασθενείς είναι πολλά:

- Πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες και καινοτόμα φάρμακα περισσότερες θεραπευτικές επιλογές

- Δωρεάν πρόσβαση σε νέα, καινοτόμα φάρμακα

- Καλύτερη, υψηλού επιπέδου διαχείριση της νόσου

- Τακτική και ενδελεχής παρακολούθηση

- Δυνατότητα αυτοδιαχείρισης του νοσήματός τους

- Αλλαγή της φυσικής πορείας του νοσήματος, πχ HIV / Ηπατίτιδα C / Εμβόλιο Έμπολα

- Αποϊδρυματοποίηση ασθενών με ψυχικές παθήσεις

- Βελτίωση της ποιότητας ζωής

- Βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης


Οφέλη για τους επαγγελματίες υγείας:

- Περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς τους

- Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση, σε «πραγματικό» χρόνο

- Διερεύνηση των γνώσεων / κατανόησης των νοσημάτων / απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα

- Πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες – απόκτηση εμπειρίας

- Υψηλού επιπέδου δημοσιεύσεις – δημιουργία βιογραφικού

- Δυνατότητα διεθνούς σταδιοδρομίας: Ανάδειξη ερευνητών και ομάδων

- Χρηματοδότηση της έρευνας (βασικής / μεταφραστικής / ακαδημαϊκής)

- Οικονομικές απολαβές για ερευνητές

- Αποφυγή επιστημονικής μετανάστευσης (brain drainage)


Οφέλη για τα νοσοκομεία

- Απόκτηση Ερευνητικής Τεχνογνωσίας

- Παροχή εξοπλισμού

- Βελτίωση των προδιαγραφών λειτουργίας

- Αναβάθμιση όλου του Νοσοκομείου

- Οικονομικό όφελος


Οφέλη για την εθνική οικονομία

-Εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό

- Επενδύσεις στον χώρο της Υγείας

- Θέσεις εργασίας

- Αξιοποίηση υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού


ΙΟΒΕ: κάθε 10 εκ. € επένδυσης στις κλινικές μελέτες:

- Αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 22 εκ. €

- Παράγει έσοδα 5,18 εκ. € (φόροι, άλλες εισφορές)

- Δημιουργεί 436 νέες θέσεις εργασίας. Είναι  γελοίος ο ισχυρισμός ότι οι κλινικές μελέτες είναι εργαλείο κέρδους. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα κλινικής μελέτης


17.15: Αντώνης Φουστέρης, Corporate Affairs Lead Pfizer Hellas: Η Pfizer φτιάχνει παγκόσμιο ψηφιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

fousteris




Μια εξαιρετικά ευχάριστη είδηση έδωσε ο κ. Αντώνης Φουστέρης, Corporate Affairs Lead της Pfizer Hellas μιλώντας στο συνέδριο για το Σύστημα υγείας της επόμενης δεκαετίας που διοργανώνει το ygeiamou.gr. Ο κ. Φουστέρης αναφέρθηκε στην επένδυση στις νέες τεχνολογίες, τα οφέλη και το κοινωνικό αποτύπωμα, κυρίως με το Παγκόσμιο Ψηφιακό Κέντρο της εταιρείας του στη Θεσσαλονίκη.


Η καινοτομία συνιστά προτεραιότητα, πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη - Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer θα συμβάλλει σε αυτό το σκοπό.


- Αντικείμενο: User Experience, Artificial Intelligence, Algorithm Development, Machine Learning

- Έναρξη λειτουργίας τον Απρίλιο του 2020

- Θα απασχολεί 200 επιστήμονες

- Αλληλεπίδραση και με τα άλλα παγκόσμια hubs


Παράδειγμα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα αρχικά στάδια έρευνας (σχεδιασμός υποψήφιου φαρμάκου) έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να μειώσει κατά 2 έτη τον απαιτούμενο χρόνο και κατά 60% το σχετικό κόστος.


Τα μηνύματα

- Η σημασία των διεθνών εταιρειών για την Ελλάδα (τεχνογνωσία, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία στη χώρα)

- Έχουμε υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό στη χώρα, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς

- Ακριβώς για το λόγο αυτό η καινοτομία πρέπει να είναι οδηγός μας (μυαλά vs χέρια)

- Όταν δουλεύουμε μαζί μπορούμε να πετύχουμε

- Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί (η τεχνογνωσία που θα μεταλαμπαδεύεται από το hub της Θεσσαλονίκης στον υπόλοιπο κόσμο)


16.55: Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στο γεγονός ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis,  «Μάξιμος Σαράφης»  δεν προσήλθε στην προανακριτική επιτροπή και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.  «Ενα πρόσωπο πολύ γνωστό στην αγορά της υγείας θα βρεθεί ενώπιον των αρχών. Βρεθήκαμε να τρέχουμε για έναν κύριο που σήμερα έγινε καπνός. Θα συγκρατήσω για λίγο την οργή μου, στον φυσικό του δικαστή θα καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Μιλάμε για μια σκευωρία και πρόσωπα που με άρρωστο τρόπο λειτούργησαν.


Η σκευωρία Novartis αφορά ανθρώπους που με άρρωστο τρόπο προσπάθησαν να καταλύσουν το πολίτευμα της χώρας. Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματά τους είναι βαριές. Μιλάμε για προδοσία κατά του πολιτεύματος. Προσωπικά, περιμένω το δικαστήριο όπου θα λάμψει όλη η αλήθεια. Εκεί θα λάβω την ικανοποίηση που προβλέπεται σε ένα κράτος δικαίου. Και κατηγορούμενοι θα είναι κι άλλοι, πέραν του κου Παπαγγελόπουλου».



DSC_7513_3

Δίνουμε κίνητρα 100 εκ. ευρώ σε εταιρείες για κλινικές μελέτες

Στη συνέχεια, ο κ.Γεωργιάδης, είπε ότι: Θεσπίσαμε ένα μέτρο λίαν αναπτυξιακό, που δεν λύνει μεν το πρόβλημα του clawback (ένα θεσμό που διαστρεβλώνει την αγορά) αλλά δίνει τη νομοθετική εξουσιοδότηση σε τρεις υπουργούς (Γεωργιάδης, Κικίλιας, Σκυλακάκης) να εκδώσουμε ΚΥΑ. Βάσει της οποίας επιστρέφουν 50 εκ. ευρώ εν είδει επενδυτικού clawback. Δέσμευσή μας αυτό το μέτρο να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ. Η ΚΥΑ αφορά σε δαπάνες από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σκοπός να δοθεί κίνητρο σε εταιρείες που σκοπεύουν να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως οι κλινικές μελέτες, να διεξάγουν εδώ τις δράσεις τους, μειώνοντας το κόστος για αυτές.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αφήσει την αγορά του φαρμάκου προς αναπτυξιακές τάσεις κάθε είδους, με θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Καλώ να ξεκινήσουμε σύντομα τη σύνταξη της ΚΥΑ για τις δαπάνες του 2020. Ο πολιτικός μας σκοπός είναι τα 100 εκ. να αφορούν έρευνα στην τεχνολογία, διάθεση θέσεων εργασίας, να λειτουργήσει δηλαδή ως πολλαπλασιαστής παρά ως μια απλή δαπάνη. Θα δοθεί σε περισσότερες εταιρείες η δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Θέλουμε αυτό να γίνει ένα εργαλείο επί της ουσίας και όχι μια πολιτική απόφαση.

Εμβληματική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Ο κ.Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να πει:
Καλωσορίζω την επένδυση της Pfizer με το Ψηφιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα απασχολούνται 200 επιστήμονες.
Αρχικά, πρέπει να τονίσω ότι για τη χώρα είναι εθνική επιτυχία το ότι η Pfizer αποφάσισε να κάνει κάτι τέτοιο. Καταφέρνει να φτιάξει κάτι σε ένα κρίσιμο τομέα που θα το ήθελε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Εγκρίναμε τη μεταφορά των 760 στρ. από το ΤΑΙΠΕΔ για να φτιαχτεί ένα ΣΔΙΤ πλησιόν του αεροδρομίου για μια κυψέλη μυαλών και εταιρειών.
Αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Χτίζουμε μια οικονομία σε υγιείς βάσεις, όχι στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγικότητα και την ανταγωνισικότητα.
Θέλουμε λοιπόν πολλά τέτοια σχέδια.
Και οι κλινικές μελέτες είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτες.

16.30: Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων Ομίλου ΕΛΠΕΝ: Το clawback είναι μια τεράστια απάτη

pentafragkas


Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Βασίλη Πενταφράγκα, Εντεταλμένου Συμβούλου Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Υπεύθυνου Εταιρικών Υποθέσεων Ομίλου ΕΛΠΕΝ στην ημερίδα του ygeiamou.gr είναι τα ακόλουθα:

- Η μεγάλη πρόκληση είναι η υπέρβαση των χρόνιων στρεβλώσεων και η επίλυση των προβλημάτων της φαρμακευτικής αγοράς


Παράγοντες που επηρεάζουν την Υγεία των Πολιτών:

Κοινωνικο-οικονομικοί, πολιτισμικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ίσως συνεισφέρουν περισσότερο στην υγεία των πολιτών από ό,τι παρεμβάσεις που καλείται ο δικός μας χώρος να κάνει


Απαιτείται σχεδιασμός ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής


Διασφάλιση της βιωσιμότητας - αποδοτικότητας του συστήματος περίθαλψης


Ελαχιστοποίηση των καταστροφικών δαπανών και των ανισοτήτων.


Διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών στα φάρμακα που καλύπτουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις πραγματικές ανάγκες


Αποτελεσματικός έλεγχος κατανάλωσης & δαπανών

Παραγωγή Προστιθέμενων Αξιών και η Ανάπτυξη


Αντιμετώπιση

Σε πρώτο επίπεδο, επενδύσεις στην εκπαίδευση, την ενημέρωση, την ΠΦΥ, την πρόληψη


Έπειτα:

- Ορθολογική χρήση φαρμάκων

- Λογικό πλαίσιο λειτουργίας

- Έλεγχος – Λογοδοσία

- Διαφάνεια


Το clawback είναι μια ρύθμιση που στηρίχτηκε σε ψέμα, συστηματική παραπλάνηση και μισές αλήθειες.

Υποτίθεται ότι ένα μέτρο αυτοσυγκράτησης και εξορθολογισμού ωθεί

Ενώ καταβάλλεται στη φαρμακοβιομηχανία δεν απομειώνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και να καταγράφεται ως δημόσια έσοδα

Ενώ εφαρμόστηκε ως έκτακτο μέτρο,βόλεψε κι έγινε εργαλείο άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής


Άμεσα μέτρα

- Άμεση ένταξη των γενοσήμων και βιοομοειδών στη Θετική Λίστα.

- Ψηφιοποίηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

- Κατάργηση clawback για τα γενόσημα & και τις οικονομικότερες θεραπείες.

- Εξουδετέρωση των κινήτρων προώθησης των ακριβότερων - κατά περίπτωση θεραπευτικων επιλογών.

- Προαγωγή ορθολογικών πρακτικών συνταγογράφησης και χρήσης φαρμάκων.

- Εφαρμογή όλων των εργαλείων περιορισμού της αναίτιας / κακής χρήσης.

- Έλεγχός της ατεκμηρίωτης υποκατάστασης.

- Κίνητρα συνταγογράφησης γενοσήμων, προς τους ιατρούς.

- Κίνητρα χορήγησης γενοσήμων, προς τα φαρμακεία.

- Κίνητρα προτίμησης γενοσήμων, προς τους ασθενείς.





16.20: Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδας

karokis

Η παρέμβαση του κ. Καρόκη είχε τίτλο «Η πρόκληση και τα δεδομένα της φαρμακευτικής καινοτομίας». Τα κύρια σημεία της οποίας είναι τα εξής:


- Η φαρμακευτική βιομηχανία θέλει να κάνει τους ανθρώπους καλά, να εγκριθεί ένα φάρμακο, να φτάσει στους ασθενείς κι εκείνοι να γίνουν καλύτερα. Αλλά είναι μια βιομηχανία της αποτυχίας, εφόσον οι ειδικοί χρειάζονται μια ολόκληρη καριέρα για να φτάσουν στην παραγωγή ενός φαρμάκου. Η έρευνα είναι ασύμφορη, εξού και δεν την αναλαμβάνει κανένα κράτος, αλλά μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις.


- 8.000 νέα φάρμακα βρίσκονται σε ανάπτυξη παγκοσμίως, εκ των οποίων 4.500 στις ΗΠΑ με έμφαση στην ογκολογία.


- Η συντριπτική πλειοψηφία (74%) των νέων φαρμάκων αφορά νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.


- Η εισαγωγή νέων φαρμάκων για τον καρκίνο συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης.


- Η θνησιμότητα από καρκίνο έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της επιβίωσης στους ογκολογικούς ασθενείς οδήγησε σε 2,9 εκ λιγότερους θανάτους από καρκίνο.


- Λόγω της προόδου που σημειώνεται στα φάρμακα, παρατηρείται αύξηση στην πενταετή επιβίωση για διάφορους τύπους καρκίνου. Η αύξηση του αριθμού των επιζώντων ασθενών με καρκίνο οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και στις νέες θεραπείες.


- Το πόσο ακριβά είναι τα φάρμακα σχετίζεται με το πώς συμφωνούμε να τα αποζημιώσουμε.


- Στο σημερινό σύστημα χρηματοδότησης η αποζημίωση της καινοτομίας επαφίεται στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ασθενείς.


- Η αποζημιούμενη δαπάνη βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη συμμετοχή της βιομηχανίας: Γι' αυτό υπάρχει πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Σήμερα για κάθε 1 ευρώ του κράτους για φάρμακα, η βιομηχανία δίνει τα 0,70. Αυτό είναι η τέλεια καταιγίδα. Όλοι χάνουν.



16.00: Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς: Από τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εξαρτάται το σύστημα υγείας

papadimitriou

Τα βασικά σημεία που έθιξε στην, πολύ ενδιαφέρουσα, ομιλία του στα πλαίσια της ημερίδας του ygeiamou.gr, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς, είναι τα εξής:


Το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις καινοτόμες θεραπείες; Όχι. Μεταξύ 2009 και 2018 εκτιμάται ότι παρήχθησαν 178 νομοθετήματα και πολυάριθμες παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν πλήρως ή καταλλήλως. 
Έχουμε αποτύχει σαν κλάδος να πείσουμε την κυβέρνηση και την κοινωνία ότι από τη δική μας βιωσιμότητα εξαρτάται και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. 
Η υλοποίηση του μηχανισμού του clawback, στην παρούσα μορφή, εμφανίζεται να θέτει κινδύνους για τη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), το ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος). Συνεπως, κινδυνεύει η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ.

Αν απλά δοσοποιούμε χωρίς να μειώνουμε τα clawbacks, φτιάχνουμε μια πυραμίδα χρέους η οποία, είτε δε θα την πληρώσουμε ποτέ είτε κάποιος άλλο θα κληθεί να την πληρώσει.

Η κατάσταση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα είναι στο κατώτατο όριο βιωσιμότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το ποσό συμμετοχής των ασθενών όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μεταβληθεί, άρα, παρότι η δαπάνη αυξάνεται, το ποσόν μειώνεται.

Απαιτούνται:

- Επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης, άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα η βιωσιμότητα του συστήματος.


Οι λόγοι γι' αυτό είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλιστα από τις τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


- Δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνουν απόλυτα την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό.


- Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στην Ε.Ε.


- Νοσήματα όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία τεκμηριώνουν την ανάγκη δαπάνης περισσότερων χρημάτων για το φάρμακο


Το δικό μας όραμα

Σε πρώτο επίπεδο:

Προώθηση της βιωσιμότητας του κλάδου

Ένταξη του οφέλους για τον ασθενή στην καρδιά λήψης αποφάσεων

Μείωση πολυπλοκότητας του συστήματος και αύξηση της τυποποίησης

Αύξηση διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων


Άμεσοι στόχοι

Επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης

Αύξηση αποτελεσματικότητας

Αναθεώρηση μηχανισμού επιστροφών

Ενίσχυση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες

Ενίσχυση εποπτείας συστημάτων και αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων

Προώθηση κοινωνικής και ηθικής ευθύνης

Μηχανισμός επιστροφών


15.45: Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA), Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ 

bakopoulou



Η κυρία Μπακοπούλου μίλησε για τη διαχείριση των νέων τεχνολογιών Υγείας. Ειδικά δε για το πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι νέες γονιδιακές θεραπείες. Πολύ επιγραμματικά, η κα Μπακοπούλου ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των θεραπειών, με υγιείς «μαχητές», δηλαδή κύτταρα τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά και τα «κακόβουλα», με έναν ενεργητικό και δυναμικό τρόπο.




15.30: Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν εκ νέου περίπου στις 15.30, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Συντονίστρια είναι η δημοσιογράφος- ιατρική συντάκτρια του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Παναγιώτα Καρλατήρα.  Πρώτος ομιλητής  του νέου πάνελ είναι ο κ. Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων


filippou

«Αυξάνονται οι δαπάνες θεραπείας γιατί δεν υπάρχει πρόληψη»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου αποκάλυψε το εξής στοιχείο: Οι Έλληνες ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για τη θεραπεία νοσημάτων, ασθενειών κ.λπ. επειδή ξοδεύουν ελάχιστα για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Εξού και στην Ελλάδα βρίσκονται παραδοσιακά σε υψηλά επίπεδα φαινόμενα όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η επικίνδυνη οδήγηση κ.λπ.

Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού και «αυτοσυγκράτησης» στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

14.30: Γιάννης Βρούτσης: Η Μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει

vrutsis_2


Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί παρελθόν, είπε ο κ.Βρούτσης και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο μείνω στη δουλειά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή μου». Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει.
Η βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων κ.λπ. είναι εξασφαλισμένη έως το 2070. Και δεν προβλέπεται να αλλάξει. Δεν περιλαμβάνει καμία μείωση σύνταξης. Δεν θα ξαναγίνει καμία μείωση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις. Γι' αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις από εδώ και πέρα. Εμπιστευτείτε το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Κατατίθεται με δύο μελέτες βιωσιμότητας από δύο ανεξάρτητες αρχές.

Εκπληρώνεται η απαίτηση να συντονιστεί η Ελλάδα με τον Μέσον Όρο συντάξεων της Ενωμένης Ευρώπης.

Ενοποίηση όλων των συντάξεων στο νέο φορέα του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης. Έως το 2022 ο ΕΦΚΑ θα είναι ο πιο προηγμένος δημόσιος οργανισμός, σε συνδυασμό με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Έως τον Ιούλιο του 2020, ευελπιστώ να δούμε τις πρώτες συντάξεις να εκδίδονται ψηφιακά.




14.15: Στο βήμα η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν»

koutsogianni




13.55: Μιλτιάδης Νεκτάριος: «Η Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης, μπορεί και των Βαλκανίων ως προς τη δημόσια υγεία και ασφάλιση»
nektarios



Καταπέλτης ήταν ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναλύοντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά την τρέχουσα, ζοφερή κατά την άποψή του, πραγματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Έλληνας «γκουρού» επί θεμάτων ασφαλίσεων, ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα «είναι στον πάτο. Κάτω και από τον αντίστοιχο δείκτη της Βουλγαρίας».

Ο κ. Νεκτάριος παρουσίασε, επίσης, ορθολογικές και βιώσιμες προτάσεις για μια ολική αναδιάρθρωση του δημοσίου συστήματος στην Ελλάδα, βάσει πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.


13.45:Χριστόφορος Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής: 
«Το 39% της ασφάλισης στην Ελλάδα είναι ιδιωτική δαπάνη, με 35% κατευθείαν από τις τσέπες των ιδιωτών»

sardelis





Ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, έθιξε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το ζήτημα του μίγματος δημόσιας/ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.


«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα επιλογής ανάμεσα σε δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση για τον κλάδο Υγείας. Το δίλημμα είναι εντελώς παραπλανητικό. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για το κατάλληλο μίγμα σε μια χώρα που δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις έννοιες και τους ρόλους. Γιατί ούτε δημόσιο σύστημα ασφάλισης έχουμε, ούτε καθαρά ιδιωτικό μπορεί να γίνει. Αυτή λοιπόν η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει παραγωγικά, αν δεν τεθούν και απαντηθούν κάποια θεμελιώδη ερωτήματα.


Ας αρχίσουμε από το δημόσιο σύστημα: Ως γνωστόν, οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για τον κλάδο Υγείας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καλύπτουν μόνο το 61% της συνολικής δαπάνης. Το υπόλοιπο 39% είναι ιδιωτική δαπάνη και μάλιστα το 35% κατευθείαν από τις τσέπες των ιδιωτών. Επομένως το σημερινό σύστημα είναι υβριδικό. Προφανώς, το ιδιωτικό κομμάτι έχει αναπτυχθεί γιατί το δημόσιο δεν παρέχει ποιότητα και καλύψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Επί πλέον, από τη δημόσια δαπάνη, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης καλύπτουν μόνο τα μισά (54%), ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν πρόκειται καν για ένα αναλογιστικά ισορροπημένο ασφαλιστικό σύστημα από την πλευρά του δημοσίου, αλλά για ένα μίγμα ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος. Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να καταστήσει προβληματικές τις οποιεσδήποτε συγκρίσεις ανάμεσα στην δημόσια και την ιδιωτική ασφάλιση.


13.35: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής: Οι Έλληνες έχουν λεφτά για 3 ημέρες μετά τη σύνταξη:

sarrigeorgiou

Προβληματισμό προκάλεσαν οι τεκμηριωμένες με στατιστικά στοιχεία επισημάνσεις του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για τις ασφαλίσεις στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurοlife ERB περιέγραψε μια «κουλτούρα» ασφάλισης στην Ελλάδα, η οποία δεν συμβαδίζει με την παγκόσμια πρακτική. Σοκαριστικό ήταν το παράδειγμά του σχετικά με τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα: Οι Έλληνες δαπανούν ποσό ίσο με το 0.8% του ΑΕΠ για κεφαλαιοποιητικά προγράμματα, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται πολύ υψηλότερα. Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες έχουν χρήματα για μόλις 3 ημέρες, ενώ άλλοι λαοί έχουν αποταμίευση για ενάμιση χρόνο.


Παρόμοια είναι η εικόνα και για άλλους τομείς ασφάλισης, όπως πχ τα ασφαλιστικά συμβόλαια για την κατοικία. «Σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, μόλις το 16% των πολιτών προνοούν για την ασφάλιση της κατοικίας τους. Και οι ασφαλιστικές εταιρείες αντασφαλίζονται για το ενδεχόμενο σεισμών με ποσά ύψους 9 δισ. ευρώ».


13.20: Γιώργος Κουτρουμάνης Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης του ΚΙΝΑΛ: Ένας μόνο ασφαλιστικός πυλώνας δεν υπάρχει σε άλλη χώρα

koutroumanis


Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν πολύ δύσκολο λόγω και των πολλών αντιδράσεων, της παγιωμένης κατάστασης με τον ξεχωριστό χώρο που είχε ο καθένας, που λειτουργούσε με τρόπο περισσότερο πελατειακό παρά λειτουργικό.


Σε αυτό το πλαίσιο δε χωρά μια αντιπαράθεση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών δομών. Σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ασφαλισμένου. Αν δε μπορεί να το κάνει αυτό, δε πρέπει να περιμένει το κράτος να δημιουργήσει νέες δομές αλλά να αγοράσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή το δημόσιο πρέπει να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τις δομές του για να γίνει ο βασικός πάροχος του ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στραητγικός αγοραστής του.


Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα χρόνια της κρίσης έχει διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικό τοπίο στην ασφάλιση συντάξειων, υγείας αλλά και στις παροχές.


Ένας μόνο ασφαλιστικός πυλώνας δεν υπάρχει σε άλλη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στα 15-30 ταμεία ασφάλισης, ούτε να διαλύσουμε τον ΕΦΚΑ.


Ποια πρέπει να είναι η δομή του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια;

Πρέπει να έχουμε 3 διακριτούς πυλώνες:

α) Κύρια ασφάλιση

β) Επικουρική ασφάλιση με καθαρά ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και δικαίωμα επιλογής μεταξύ του υφιστάμενου επικουρικού και των επαγγγελματικών ταμείων.

γ) Ιδιωτική ασφάλιση, με μη υποχρεωτικό χαρακτήρα.


Μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος; Όχι, δεν καλύπτει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και άρα η λειτουργία πυλώνων συμπληρωματικών παροχών είναι απολύτως αναγκαία -φτάνει να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός.


Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση είτε μέσω της τεχνογνωσίας είτε μέσω της συμπληρωματικής οικονομικής στήριξης είτε μέσω χρήσιμων υπηρεσιών και παροχών, είναι σημαντικός».


13.15: Ξεκινά ο τρίτος κύκλος της συζήτησης με έμφαση στα ζητήματα της εργασίας και της ασφάλισης και συντονιστή της συζήτησης τον κ.Μπάμπη Κούτρα, διευθυντή του Πρώτου ΘΕΜΑτος
tritopanel
koutras
Ο κ.Μπάμπης Κούτρας, διευθυντής του Πρώτου ΘΕΜΑτος


13.00: Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ-ΕΣΥ, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ): Εσφαλμένες πρακτικές και κακώς κείμενα στον τομέα της Υγείας

stathis


Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ -ΕΣΥ, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) επεσήμανε μια σειρά από εσφαλμένες πρακτικές και κακώς κείμενα στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Μία από τις βασικές στρεβλώσεις, είναι το ενιαίο μισθολόγιο. Εξαιτίας αυτού, προκύπτουν αδικίες, πχ ανάμεσα σε ισόβαθμους που υπηρετούν σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. «Έχει τον ίδιο μισθό κάποιος που υπηρετεί στην Αθήνα με συνάδελφό του που καλείται να μονάσει στη Σχοινούσα. Και το κράτος περιμένει να βρει πρόθυμους να στελεχώσουν υπηρεσίες υγείας στην άγονη γραμμή».

Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Στάθης είπε ότι «εάν τα στελέχη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων έκαναν σωστά τη δουλειά τους, σήμερα δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).


12.40: Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΥΓΕΙΑ Α.Ε.: Με 24% ΦΠΑ είμαστε έξω από την αγορά του ιατρικού τουρισμού

kartapanis


Με 24% ΦΠΑ, είμαστε εκτός αγοράς στον ιατρικό τουρισμό, είπε ο κ.Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ανάπτυξης και προώθησης του ιατρικού τουρισμού. Αναλύοντας πτυχές της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, από την οπτική μιας από τις κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υγείας, ο κ. Καρταπάνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τουρκίας. Στη γείτονα χώρα υπάρχει εξειδικευμένος κρατικός λειτουργός, ο οποίος διαφημίζει ανά τον κόσμο την Τουρκία ως προορισμό για τον ιατρικό τουρισμό. «Όμως, στην Τουρκία ο ΦΠΑ είναι μηδενικός σχεδόν. Στην Ελλάδα είναι 24%. Αλλά έτσι βγαίνουμε εκτός αγοράς».



12.25: Αντώνης Φιλιππίδης, Πρόεδρος & CEO DATASEL Healthcare IT Solutions: Στην Τουρκία το 85% των ανθρώπων είναι online για τις υπηρεσίες υγείας

filippidis


Στην Τουρκία το 85% των ανθρώπων είναι online για τις υπηρεσίες υγείας,  τόνισε ο κ. Αντώνης Φιλιππίδης, που  ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου  για να παρουσιάσει την εμπειρία του από την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στην Τουρκία. Χάρη στη δουλειά του κ. Φιλιππίδη και της εταιρείας του, το 85% των Τούρκων ασφαλισμένων έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που δικαιούνται. Ο κ. Φιλιππίδης μίλησε για ενιαία διαχείριση ιατρικών πληροφοριών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με διακίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων. Την εμπειρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος και οι συνεργαζόμενοι φορείς, ώστε να προσδιοριστε η βάση που πρέπει να υπάρξει ώστε να διοργανωθεί σωστά το ΕΣΥ στη σύγχρονη εποχή. Τα big data μας επιτρέπουν ροές δεδομένων μεταξύ νοσοκομείων και να αξιοποιήσουμε μέσω ανάλυσης αυτών τα καλύτερα συστήματα. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα μέσα που τους παρέχονται με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών τους, αλλά πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση και απόφαση για να χρηματοδοτηθούν, να οργανωθούν, να δρομολογηθούν και τελικά να πραγματοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες. Αυτό το συνέδριο αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων ώστε να επιτευχθεί η συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του ΕΣΥ.


12.10:  Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας:  Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες από όλους τους πολίτες

karpodinh


Η Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μίλησε για τις προκλήσεις του ΕΟΠΥΥ στη νέα εποχή, μετά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η κα Καρποδίνη προσέγγισε ένα κρίσιμο ζήτημα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αυτό των προμηθειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε «πόσο έτοιμος είναι ο ΕΟΠΥΥ να ανταπεξέλθει σε αυτό το νέο περιβάλλον; Δύο παράμετροι: Εξέλιξη του οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και εξέλιξη του γύρω περιβάλλοντος.


Ο ΕΟΠΥΥ είναι πρωταθλητής στη σύμπραξη γιατί έχουμε συνεργαστεί με τους πάντες. Πρόκειται για σύμπραξη που δείχνει παθητική και είναι.


Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στρατηγικός αγοραστής από παθητικός που είναι σήμερα;

Ο ΕΟΠΠΥ ανέπτυξε εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί. Αλλά κανένας δε μπορεί να αποδώσει όταν καλείται να ανταποκριθεί μεμονωμένα.


Στόχοι: Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες από όλους τους πολίτες, αποδοτικότερη διαχείριση και κατανομή των διαθέσιμων πόρων, καλύτερη οργάνωση και εξορθολογισμός του συστήματος


Έπρεπε να ενοποιηθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να καθιερωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στην πενταετία που πέρασε δεν υλοποιήθηκαν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά άρχισαν να σχεδιάζονται νέες δομές και κόστη, αντί να εξελίσσονται οι ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, όλο το βάρος που επιφέρει στο Σύστημα η κατάσταση με τους μετανάστες, φτάνοντας σήμερα να μην είναι βιώσιμο.


Επομένως, χρειάζεται μια καλή οργάνωση και ξεκάθαρη στρατηγική και δυνατότητα διαχείρισης του συνόλου των πόρων που διατίθενται για την υγεία από τον ΕΟΠΥΥ.


Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Η ΣΔΙΤ χρειάζεται έναν γενικότερο σχεδιασμό με γνώμονα ό,τι δεν παρέχεται από το δημόσιο σύστημα ή δεν επαρκεί, να συμπληρώνουμε με συμπράξεις τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, χρειάζεται μια σημαντική διοικητική αναδιοργάνωση, να είναι διακριτές οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχών και κατανομής των πόρων. Απαιτείται περαιτέρω στελέχωση του οργανισμού, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις αλλά και αδυναμία προκήρυξης διαγωνισμών για νέες προσλήψεις. Γενικώς το στοίχημα για τον ΕΟΠΥΥ είναι η αναβάθμιση της τεχνογνωσίας, η ετοιμότητα και η ανταπόκριση του Οργανισμού στο νέο περιβάλλον Υγείας.



11.50: Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας: Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι στον τομέα των προμηθειών



Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση στον έλεγχο και εκσυγχρονισμό του συστήματος προμηθειών στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης σήμερα διατίθενται ποσά ψους 1,8 δισ. ευρώ για την προμήθεια υλικών για τα νοσοκομεία και αυτές είναι δαπάνες που θα πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς.

 Σχεδιάζεται επιπλέον η επίλυση του προβλήματος των εγκαταστάσεων αιμοκάθαρσης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπως νησιά της άγονης γραμμής (Κάσος κ.α.) αλλά και η Εύβοια, Πάρος κ.λπ.


11.45: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος της συζήτησης

panel
2opanel


11. 30: Παρέμβαση στο Συνέδριο κάνει μέσω skype ο κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

«Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα χρηματοδοτείται κατά 60% από τον κρατικό τομέα και κατά 40% απο τον δημόσιο. Το παράδοξο αυτό οφείλεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στις υποτιθέμενες ιδιωτικές δαπάνες», είπε μεταξύ άλλων.



exadaktilos


11.15: Στο βήμα του Συνεδρίου βρίσκεται ο κ.Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum, Πρόεδρος Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ.Παπαταξιάρχης τόνισε ότι το ΕΣΥ δεν βγαίνει από την κρίση, αλλά παραμένει βαθιά μέσα στην κρίση.



papataxiarxis
Ο κ.Μάκης Παπαταξιάρχης


11.00:  Αγγελική ΣπαθάρουPartner, Healthcare Systems – McKinsey & Company: Ο δημόσιος τομέας διαθέτει ισχυρές δυνάμεις για τον έλεγχο των συμβολαίων

«Τα ΣΔΙΤ», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Σπαθάρου, έχουν ήδη μπει σε πολλές και διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά αποτελέσματα:

Οι τρεις τομείς παρέμβασης των ΣΔΙΤ:

-Αύξησε την πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας

-Αύξησε την αποδοτικότητα των έργων

-Αύξησε την ποιότητα των υπηρεσιών

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει βάση δεδομένων και διαφάνεια για το τι πληρώνεται, πότε και με ποιο τρόπο.

Συνεπάγεται ότι ο δημόσιος τομέας διαθέτει ισχυρές δυνάμεις για τον έλεγχο των συμβολαίων και διατήρηση των συμβολαίων αυτών.

spatharou
Η κυρία Αγγελική Σπαθάρου


10.40: Κώστας Μπαργιώτας, ορθοπαιδικός, γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ:  Τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρηματοδότηση

Ο Κώστας Μπαργιώτας, ιατρός ορθοπεδικός και Γραμματέας Τομέα Υγείας ΚΙΝΑΛ, τόνισε κατά την παρέμβασή του ότι το μοντέλο των ΣΔΙΤ είναι μεν καλό για τη διοίκηση και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ «αλλά χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται τίποτα. Μονίμως η Υγεία στην Ελλάδα είναι υποχρηματοδοτούμενη. Είναι απαράδεκτα χαμηλό το κονδύλι του 4,8% από τον εθνικό προϋπολογισμό για την Υγεία».

 

bargiotas
Χρειαζόμαστε μια δημόσια υγεία νέου τύπου, η οποία όμως να είναι αποδεκτή από τον λαό, συνέχισε ο κ.Μπαργιώτας. Γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και η υπηρεσία και παροχή της πρέπει να είναι δωρεάν.

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης ισχύει αυτό που είπε ο Υπουργός: Ότι 1 στους 4 στους καρκινοπαθείς έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.


Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Χρηματοδότηση: Είναι απαράδεκτο το 4,8% του δημόσιου προϋπολογισμού να διατίθεται για την υγεία. Αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, η ΣΔΙΤ δεν μπορεί να σταθεί και ίσως μάλιστα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει.


Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία σταδιακής αύξησης του προϋπολογισμού για την υγεία.


Το δημόσιο δεν είναι ακέραιο. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του συστήματος υγείας είναι η διοίκηση. Ο τρόπος διοίκησης εξακολουθεί να είναι πελατειακός. Έχουμε υπηρεσίες που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε το δημίσιο συμφέρον ούτε την υγεία.


Δεν έχουμε εργαλεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα δεδομένα εξετάζονται μετά από την πάροδο ετών.


Πρέπει να ξαναβρούμε τη μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε το 2010, με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και με την ίδρυση του ΠΕΔΥ. Πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση.

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, Παντελή Καψή, όσον αφορά στους λόγους που οι γιατροί αντιδρούν στις ΣΔΙΤ, ο κ. Μπαργιώτης σχολίασε μεταξύ άλλων ότι δικαιολογημένα αντιδρούν οι γιατροί, γιατί δεν γνωρίζουν πώς θα ισχύσει και όλοι οι γιατροί όλων των κομμάτων είναι συμπαγείς και κρατιστές στο εν λόγω ζήτημα.


Αν θέλουμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, καινούργια ΣΔΙΤ, προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός νέου διοικητικού μηχανισμού.



10.15:  
Πρώτος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ στον πρώτο θεματικό κύκλο μετέχουν οι δρ. Αγγελική Σπαθάρου,  Partner, Healthcare Systems – McKinsey & Company, ο κ.Κώστας Μπαργιώτας Ορθοπαιδικός, Γραμματέας Τομέα Υγείας ΚΙΝΑΛ, ο κ.Μάκης Παπαταξιάρχης Πρόεδρος Pharma Innovation Forum, Πρόεδρος Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και (μέσω skype) ο κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο Παντελή Καψή. 

Μιλώντας σχετικά με το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του στην ημερίδα του ygeiamou.gr ξεκαθαρίζοντας: «Ο υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν και που δεν έχουν».

Ο υπουργός θέλησε να διαλύσει οποιαδήποτε φήμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας στη δημόσια υγεία. Ωστόσο,  στην ομιλία του ανέπτυξε τη στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η ενδεδειγμένη «συνταγή» είναι η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κατ' αρχήν σε τρεις τομείς: Την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού, τη δημιουργία μονάδων υγείας αλλά και την χρηματοδότηση για την ανέγερση ολόκληρων νέων νοσοκομείων.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε με έμφαση ότι όλα γίνονται με πρωταρχικό γνώμονα τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη.

DSC_6245
DSC_6265
DSC_6769_2
DSC_6775_2



Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων


Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι το Δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιλύοντας άμεσα κάποια επείγοντα προβλήματα: 2.800 χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, ανακαινίζονται ολικά με χορηγίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. - 150.000 καινούργια κλινοσκεπάσματα προσφέρονται σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.


«Μπορεί αυτά για κάποιους να ακούγονται μπανάλ» είπε ο κ. Κικίλιας, «όμως για εμάς στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προτεραιότητα. Γίνονται επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Περιφέρειες και αυτές συνδράμουν με μηχανήματα κ.λπ. Βήμα βήμα προχωρά η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος. Τα έργα έρχονται να βάλουν σφραγίδα στα λόγια».


Αναφερόμενος σε όσα ήδη έχει επιτύχει η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη, εφαρμόζεται νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου και υπάρχει έμπρακτη στήριξη των ασθενών με ογκολογικού τύπου παθήσεις.


Η «ταυτότητα» του Συνεδρίου

Σήμερα, στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών (αίθουσα «Εσπερίδες») «Συζητάμε για το Σύστημα Υγείας της επόμενης δεκαετίας» με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας, της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικότητας και εκπροσώπων ασθενών.

bibi
«Μέσα σε μόλις 13 μήνες ζωής, το ygeiamou έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τα κορυφαία site για θέματα Υγείας στην Ελλάδα» σημείωσε η Μαίρη Μπιμπή διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου


Τρεις υπουργοί και οι επικεφαλής των εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας θεσμικών φορέων αναλύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το νέο Σύστημα Υγείας και συνδιαλέγονται με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζει τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης πώς θα οικοδομηθεί η δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει το «τέλειο» μίγμα ασφάλισης για την κάλυψη και προστασία των πολιτών ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, περιγράφει πως υλοποιείται το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ

Παρακολουθήστε Live τις εργασίες του συνεδρίου στο www.ygeiamou.gr, στο www.protothema.gr, στα social media και λάβετε μέρος στον διάλογο υποβάλλοντας τις ερωτήσεις και προτάσεις σας στο info@ygeiamou.gr

Ομιλητές του συνεδρίου είναι οι:

- Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας
- Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
- Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας
- Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
- Γιώργος Καλαμίτσης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας»
-Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδας
- Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
- Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΥΓΕΙΑ Α.Ε.
- Γιώργος Κουτρουμάνης, Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΙΝΑΛ
- Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν»
- Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA), Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ
- Κώστας Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός, Γραμματέας Τομέα Υγείας ΚΙΝΑΛ
- Βαρβάρα Μπαρούτσου, Παθολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής, Western Europe Cluster Chief Scientific Officer Novartis
- Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης – Πανεπιστήμιο Πειραιά
- Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς
- Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum, Πρόεδρος Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
- Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων Ομίλου ΕΛΠΕΝ
- Χριστόφορος Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής
- Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ. Αγγελική Σπαθάρου, Partner, Healthcare Systems – McKinsey & Company
- Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ-ΕΣΥ, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)
- Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Γ’ Παθολογίας Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»
- Αντώνης Φιλιππίδης, Πρόεδρος & CEO DATASEL Healthcare IT Solutions
- Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
- Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY
- Αντώνης Φουστέρης, Corporate Affairs Lead Pfizer Hellas
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης