Διπλάσιοι αστυνομικοί σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
astynomia-alodapoi-arthrou

Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα επιτηρούνται πολύ αυστηρά σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο - Προβλέπεται μέχρι και απόρριψη ασύλου για όσους παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας των hot spots ή επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά

Την απόφαση να διπλασιαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ με τη λειτουργία των κλειστών κέντρων όπου θα μπορούν να διαμένουν οι αιτούντες άσυλο μέχρι και 25 ημέρες από την άφιξή τους στη χώρα θα τεθεί σε ισχύ ρύθμιση που προβλέπει την απόρριψη της αίτησης ασύλου όσων παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας των hot spots ή επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

«Θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για τον χειρισμό του Μεταναστευτικού την εποχή που ξέρουμε ότι αυξάνουν οι ροές», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώση των αποφάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρείται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις διαδικασίες επιλογής των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τα κλειστά κέντρα υποδοχής στα τέσσερα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, που αποτελούν βασικές πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Σε αυτά τα νησιά η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα κλειστά κέντρα, που θα λειτουργούν και ως προαναχωρησιακές δομές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2020, δηλαδή σε διάστημα έξι μηνών από σήμερα.

Στην περίπτωση της Σάμου, του πέμπτου νησιού που αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα είναι διαφορετικό: οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και το αργότερο σε 30 ημέρες από σήμερα το κλειστό κέντρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές.
Το προαναχωρησιακό κέντρο της Σάμου εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τα υπόλοιπα τέσσερα κλειστά hot spots σε Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, αφού εκεί θα εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, παράλληλα με την προσπάθεια πολλαπλασιασμού του αριθμού των προσώπων που θα επιστρέφονται στην Τουρκία, εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρόσφυγες ή δεν εμπίπτουν στις άλλες κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Η κλειστή επιτηρούμενη δομή της Σάμου και τα υπόλοιπα κλειστά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο θα εκτείνονται σε δύο κλειστούς χώρους, ξεχωριστούς μεταξύ τους και διαφορετικούς. Στα κτίρια αυτά θα κατασκευαστούν τα ενδιαιτήματα, οι χώροι εστίασης και τα γραφεία της διοίκησης του κέντρου.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα να επιτηρούνται πολύ αυστηρά. Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που σταθμεύουν στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα διπλασιαστούν προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Με ηλεκτρονική κάρτα

Στα κλειστά κέντρα δεν θα φιλοξενούνται μόνο τα πρόσωπα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και πρόκειται να μπουν σε διαδικασία επιστροφής στις χώρες τους ή στην Τουρκία, αλλά και εκείνοι που μόλις φτάνουν στην Ελλάδα. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, όσοι μετανάστες φτάνουν στη χώρα θα μπορούν να παραμένουν στα κλειστά κέντρα μέχρι και για διάστημα 25 ημερών, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές νόρμες. Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα γίνονται με ηλεκτρονική κάρτα και η εφαρμογή του ωραρίου θα επιτηρείται αυστηρά. Το βράδυ αυτά θα κλείνουν 100%. Ειδική αξία έχει η πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης να επιβάλλονται κυρώσεις οι οποίες να φτάνουν μέχρι και την απόρριψη της αίτησης ασύλου σε όσους μετανάστες παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, αδιαφορούν για τους κανόνες λειτουργίας των κλειστών κέντρων ή παραβιάζουν συστηματικά το ωράριο εξόδου και επιστροφής στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
5032090_2

«Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να αντιληφθούν οι αιτούντες άσυλο ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουν με επιστροφή στη χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα», εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος στο «ΘΕΜΑ».

Οι διαδικασίες κατασκευής

Ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στις διαδικασίες επιλογής των σχημάτων που θα κατασκευάσουν τα κλειστά και προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά επιδεικνύουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, δηλαδή ο Ακτωρ, η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat και η Αβαξ. Τα προηγούμενα χρόνια οι διαγωνισμοί γίνονταν από στρατιωτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, τώρα όμως δεν είναι απίθανο η επιλογή των ανάδoχων εταιρειών για την κατασκευή των επιτηρούμενων hot spots να γίνει από το υπουργείο Υποδομών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο εν λόγω υπουργείο συστάθηκε επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση της διαδικασίας.
Το κόστος κατασκευής των πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων προβλέπεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, τίμημα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, το χτίσιμο και η μεταφορά των οικίσκων, αλλά και τα δίκτυα ύδρευσης και οι άκρως απαραίτητοι βιολογικοί καθαρισμοί.

Μεγάλος αριθμός από κρεβάτια, στρώματα και κλινοσκεπάσματα έχουν αποσταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια από δωρεά της Γερμανίας και παραμένουν άθικτα σε containers. Από κάποιους κύκλους, όμως, εκφράζονται παράπονα ότι η διαδικασία τοποθέτησης των συγκεκριμένων επίπλων μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία αφού απαιτείται η συναρμολόγησή τους.
Τον Ιανουάριο του 2020 οι ροές των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μειώθηκαν κατά 58%. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του 2020 ανέρχονται σε 3.028.
eikona1
Ενδεικτική αεροφωτογραφία (κάτω) από περιοχή στη Λέσβο, η οποία είχε επιλεγεί και αρχικά προεγκριθεί για να γίνει κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Η περιοχή αυτή, όπως και άλλες, στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απορρίφθηκε επειδή βρισκόταν μέσα ή πολύ κοντά στον αστικό ιστό

Ομοίως πτωτική είναι η πορεία των μεταναστευτικών ροών τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από την 1η μέχρι και τη 13η Φεβρουαρίου στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει 578 άτομα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

πακιστανος

φχαριστουμε πολυ ,ολοι οι αστυνομοι στα νησια

Βρωμόστομος

Οι πιο πολλοι αστυνομικοι ειναι για να βαρανε τους νησιωτες να το εχετε υπ΄οψιν.

Πειραιώτης μαουνιέρης

O 'Aγγελoς 16.47@ έχει δίκαιo!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ (ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΣΩΡΗΔΟΝ ''ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ''). Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ...

-

Κάθε αστυνομικός που τρέχει να μαζέψει τα ασυμάζευτα του εποικισμού λείπει απο έναν Έλληνα που τον έχει ανάγκη.Όταν λοιπον σας κλέβουν και σας σφάζουν να θυμάστε οτι κι αυτό είναι μια ευγενική προσφορά του Σύριζα και των μκο.

ONNEΔίτης

Πες τα ρε φίλε μου, με την παραβατική συμπεριφoρά αυτών που έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ ! Διότι αυτούς τους εκατovτάδες μεταvάστες που καθημεριvά φέρvoυμε από τον Ιούλιo εμείς σαν ΝΔ είναι όλοι Α'Α'Α'!!! O Koύλης επιλέγει μόνο επιστήμovες!!!

ποια κλειστα

ρε μας δουλευετε χανουν οι λεξεις νοημα αφου θα μπανοβγαινουν....

Άγγελος

Γιατί εσείς της ΝΔ, πρώην ΕΡΕ, πρώην Ελληνικός Συναγερμός, πρώην Λαϊκό κόμμα, που με περισσή ευκολία εξοστρακίζατε ΕΛΛΗΝΕΣ, και πολλές φορές προληπτικώς συλληφθέντας στα ξερονήσια, δεν θέλετε να δείτε σαν λύση, την εγκατάσταση όλων αυτών των παρανόμως εισελθέντων στη χώρα μας, σε ξερονήσια. Γιατί εσείς που το 1924, στην περιοχή, που σήμερα είναι η Μπάφρα Σερρών, όπου είχαν εγκατασταθεί με την ανταλλαγή, ΕΛΛΗΝΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ σε τσαντήρια, την τρίτη ημέρα από την εγκατάσταση τους, πήγατε σαν ομάδα κρούσης από ένα διπλανό χωριό, την Πρώτη (τότε Κιούπκιοϊ), με επικεφαλής κάποιο Γεώργιο Καραμανλή, πατέρα τού τέως εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν δάσκαλος. Επιτεθήκατε με αξίνες κ.λ.π. αυτοσχέδια όπλα, κάψατε τα αντίσκηνα, βιάσατε γυναίκες και τους είπατε, «σηκωθείτε φύγετε, δέν σας θέλουμε εδώ». Αιτία, ήταν η επιδίωξη τους να διώξουν τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ πρόσφυγες, από τα «ανταλλάξιμα κτήματα» ώστε να τα καρπωθούν οι ίδιοι, για να γίνουν αργότερα ακόμα και εφοπλιστές. Σήμερα εσείς οι ιδεολογικά απόγονοι του Γεωργίου Καραμανλή, ίσως για να εξιλεωθείτε από τα παραπάνω εγκλήματα, εναντίον Ελλήνων, υπονομεύετε την εθνική μας κυριαρχία, με την χαλαρή και ενδοτική πολιτική σας στο μεταναστευτικό, αρνούμενοι να δείτε ως λύση τα ξερονήσια. Το μεταναστευτικό ή για να ακριβολογούμε το λαθρομεταναστευτικό (αυτή ακριβώς η λέξη αναφέρεται και στο άρθρο 79 παρ. γ. της Συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε.) είναι σήμερα το κρισιμότερο και πρωταρχικό εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Καλώς τα

0,60

ΠΟΛ. ΑΚΗΣ

ρε συ, εισαι τερας μορφώσεως, ο τσιπρας δεν πιανει μια μπροστα σου...….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης