Σκορπιός: Ο Ριμπολόβλεφ βάζει μπουλντόζες για να δημιουργήσει πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων

Σκορπιός: Ο Ριμπολόβλεφ βάζει μπουλντόζες για να δημιουργήσει πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων

Στο νησί ήδη γίνονται εργασίες για να στηριχθεί το οδικό δίκτυο απ' όπου θα περνούν οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα – Ήδη έχει ξεκινήσει το σκάψιμο για να κατασκευαστεί η κεντρική μονάδα

scorpios-arthro
Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ, αποκάλυψε το όραμά του για το Σκορπιό. «H βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής και της ασύγκριτης ομορφιάς του». Βλέποντας κανείς τις μπουλντόζες που βρίσκονται στο νησί καταλαβαίνει πως σε λίγα χρόνια ο Σκορπιός θα αποτελεί το «πρώτο πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων στην Ελλάδα που βρίσκεται σε ιδιωτικό νησί και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο» όπως ακριβώς έχει περιγράψει το στόχο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ ο ίδιος ο Ρώσος μεγιστάνας.

Όλα πάνω στο νησί του Σκορπιού, έχουν αλλάξει. Στο μικρό οδικό δίκτυο που ο Ωνάσης είχε φτιάξει με τσιμέντο αρχικά και στη συνέχεια με άσφαλτο έχουν μπει μηχανήματα που πραγματοποιούν έργα για την περαιτέρω στήριξη του οδικού δικτύου αφού από εκεί περνούν οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα. Στο παλιό λιμάνι που κάποτε έδενε η θαλαμηγός Χριστίνα, κατασκευάζεται ειδικός χώρος όπου θα αγκυροβολεί το καράβι που θα μεταφέρει τα βαριά οχήματα, ενώ εκεί που κάποτε ο Ωνάσης έβγαινε για να πιει τον καφέ του και περπατώντας σταματούσε για να χαζέψει τη θέα έχουν ήδη ξεκινήσει τα σκαψίματα για την κατασκευή της κεντρικής μονάδας του πολυτελούς θερέτρου της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Από το 2013, όταν η Αθηνά Ωνάση πούλησε το Σκορπιό σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση άλλαξε σελίδα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Σκορπιός θα έχει ξεχάσει τον μαρασμό που χτύπησε την οικογένεια Ωνάση με τους θανάτους και τα διαζύγια και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη που τον έκανε ξακουστό στα πέρατα του κόσμου αφού θα μετατραπεί σε ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα μονάχα για κροίσους.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο εκπρόσωπος και σύμβουλος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν αλλά και η νομική σύμβουλος Κορίνα Φασουλή- Γραφανάκη πήραν στα χέρια τους και τα υπογεγραμμένο Προεδρικό Διάταγμα βάζοντας τέλος στην αγωνία για την έκβαση της επένδυσης των 165 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον όλοι έχουν στραφεί στα έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν τόνισε: «Το σπουδαίο βήμα έγινε το 2019 με το κατασκευαστικό έργο του Σκορπιού. Τον Ιούλιο υπεγράφει το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΣΕ για τις επενδύσεις σε όλα τα τμήματα και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος που πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την επαγγελματική υποστήριξη της δικηγορικής εταιρείας ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΣΟΥΛΗ - ΓΡΑΦΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Η προσωπική συμβολή της Κορίνας Φασούλη Γραφανάκη είναι τεράστια και είμαστε ευγνώμονες για την οργανωμένη και προσανατολισμένη δουλειά της σε πολύ σημαντικές προθεσμίες. Το τρέχον έτος άρχισαν οι εργασίες για την ανάπτυξη της υποδομής. Οι δρόμοι πρέπει να ενισχυθούν, τα σημεία εκσκαφής πρέπει να είναι καλά διαρρυθμισμένα, η υλικοτεχνική υποστήριξη των υλικών πρέπει να οργανωθεί.

Το σημαντικό σημείο είναι η πρόθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες για τα διάφορα μέρη του έργου. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για τα νέα ενεργειακά συστήματα. Τώρα είναι η εποχή που εμφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες, σχεδόν κάθε μήνα. Θα θέλαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι ώστε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μελλοντικές ιδέες που βοηθούν στη φύση του έργου. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι ήδη το πρότζεκτ έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί προς όφελος όλων».

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης οριοθετεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της στρατηγικής επένδυσης, ενώ οι δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 400.937 τ.μ. και οι μη δασικές σε 430.947 τ.μ. Η επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, αποτελούμενο από 12 κτίρια, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο για τη σωματική ευεξία, παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.λπ.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι η ύδρευση του Σκορπιού θα γίνεται προσωρινά από τη Λευκάδα με υδροφόρες, ενώ η άρδευση θα γίνεται με συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Απαγορεύεται η κατασκευή καζίνο και κέντρων διασκέδασης.

Ακόμη, προβλέπεται στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα (multi-sports facility) σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος), η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου. Οι εγκαταστάσεις του στάβλου όπου είχε και ο Ωνάσης στα δυτικά του νησιού θα επεκταθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους και με ιδανικό προσανατολισμό.

Εκτός από το κύριο κτίριο των δύο επιπέδων με 7 πολυτελείς σουίτες, θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία. Ακόμη, θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών κατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες έχουν διαμείνει και φιλοξενηθεί επί εποχής Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες. Ενώ τα ξέφρενα πάρτι που είχαν πραγματοποιηθεί έμειναν στην ιστορία του θρυλικού Σκοριού για τη χλιδή τους. Η συνολική δόμηση στο νησί θα ανέλθει περίπου σε 22.000 τ.μ. Δηλαδή πλέον των 3.994 τ.μ. υφιστάμενων κτισμάτων τα οποία θα ανακαινιστούν, θα ανεγερθούν παράλληλα και νέα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 17.634 τ.μ.

Για τα νέα κτίρια ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής είναι 0,05, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι μέχρι 10% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι το προβλεπόμενο στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (νόμος 4067/2012), με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του έργου αναζητούν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του «νέου» Σκορπιού. Ήδη μια από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του έργου ανάπτυξης είναι η ηλιακή οροφή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Tesla του Elon Musk. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση γνωστή ως «solar glass roof», που λάνσαρε, για πρώτη φορά, ο Αμερικανός επιχειρηματίας το 2016, εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική, επιτρέποντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού. Μένει να φανεί εάν ο Ριμπολόβλεφ θα είναι ένας από τους πελάτες του Musk, καθώς στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προέρχεται από το έδαφος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Σύμφωνα με το project προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δυο λιμανιών (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται τον ελλιμενισμό πολυτελών θαλαμηγών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων κατά την υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 με 200 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωση του ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πολυτελούς θερέτρου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο ο Σκορπιός θα ενοικιάζεται κατά το διάστημα στο οποίο δεν θα βρίσκεται η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ενώ το ύψος της ενοικίασης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από την πλευρά του Ρώσου κροίσου. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι για περιπτώσεις ανάλογες με τον Σκορπιό, η ενοικίαση μπορεί να αγγίξει το ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ την εβδομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης